Varené kosti pre psov: Bezpečné alebo nie?

Kŕmiš svojho psa kosťami? Poznáš zásady ako to robiť správne? Prečítaj si, aký je rozdiel medzi varenými a surovými kosťami a čo zmeniť v jedálničku, aby bol tvoj pes spokojný.

Varené kosti pre psov: Bezpečné alebo nie?
Zdroj foto: Karolína Dobiašová
47019
Reklama

Varené kosti pre psov: Bezpečné alebo nie?

 

V dnešnej dobe ešte stále existuje mnoho majiteľov psov, ktorí si stále myslia, že kŕmenie ich miláčikov varenými kosťami je úplne v poriadku. Totižto veria, že varené kosti sú prirodzene zdravé a psy jednoducho milujú ich obžúvanie. Áno, psy zbožňujú obhrýzanie varených kostí, ale to neznamená, že je to pre nich zdravé a hlavne bezpečné.

 

Avšak bez ohľadu na veľkosť a pôvod, varené kosti nie sú vôbec pre psa bezpečné. Naopak, môžu spôsobiť vážne poranenia, alebo dokonca smrť. Prečítaj si v našom článku o následkoch kŕmenia varenými kosťami a tiež o rozdieloch, aké ponúkajú kosti surové.

 

Aké sú následky kŕmenia varenými kosťami?

Ak sa pýtaš, či pes môže zjesť varené kosti, tak odpoveď znie áno môže, ale rozhodne by nemal. To preto, lebo varené kosti nemajú pre psa žiadnu výživovú hodnotu a sú pre organizmus nebezpečné, keďže sa môžu roztrieštiť a poraniť vnútorné orgány. Tento stav môže viesť až k smrti zvieraťa.

 

Štruktúra varenej kosti sa mení, stáva sa nestráviteľnou a trieštivou.

 

Medzi časté následky kŕmenia varenými kosťami patrí:

  • Pes si môže ľahko zlomiť zuby. Stáva sa to hlavne vtedy, keď je pes hladný a on náruživo obhrýza kosti.

  • Môže dôjsť k prepichnutiu jazyka spôsobené trieštivými úlomkami z kosti.

  • V prípade vdýchnutia, môže časť kosti uviaznuť v priedušnici a vážne ju poškodiť.

  • Kosť môže uviaznuť hneď v niekoľkých orgánoch tráviacej sústavy – napríklad v pažeráku, žalúdku či v samotných črevách.

  • Spôsobujú zápchu a ak sa v črevách nachádzajú ostré úlomky, ich prechod môže spôsobovať krvácanie a silné bolesti u psa.

  • Pri poškodení orgánov spôsobujú varené kosti vnútorné krvácanie a prudké krvácanie z konečníka.

 

 

Čo v prípade, že sa pes dostal k vareným kostiam bez tvojho vedomia?

Predtým, ako začneš robiť obligátnu paniku a baliť svojho miláčika k veterinárovi, by si mal vedieť pár základných informácií.

Sleduj správanie tvojho psa. Pokiaľ začne zvracať, začne nadmerne piť vodu, olizuje si papuľku, kašle, nepretržite nervózne pochoduje, neváhaj a nalož svojho psa do auta a choď smer najbližší veterinár. Bohužiaľ pri týchto príznakoch ide o potrebný krok.

Ak je však pes bez týchto príznakov a nejaví žiadny druh bolesti či nepohodlia, je s najväčšou pravdepodobnosťou možné, že bude všetko v poriadku. Najbližších pár dní je dôležité svojho psa sledovať, aby si mal istotu, že kosti prešli tráviacim traktom a boli z tela vylúčené smerom von na trávu.

Ak už bude po všetkom, do budúcna je dobré si uvedomiť, že najlepšie riešenie je prevencia, a teda dávať na chlpáča lepší pozor. Vyhneš sa tak problémom.

 

 

 


Varené vs. surové kosti

Na rozdiel od varených kostí, surové kosti sú súčasťou stravy psov od ich samého začiatku. Hoci sú mnohé psy dnes chované vyslovene ako domáci miláčikovia, ich požiadavky na základné živiny sú takmer rovnaké ako u ich predkov.

Surová kosť je zdrojom vápnika a fosforu. Až 70% kosti tvoria minerálne látky, 30 % kolagén. Navyše mleté surové kosti nepredstavujú pri konzumácii žiadne riziko pre tvojho psa. Okrem kostí, ktoré tvoria časť jedálnička psa, existujú aj tzv. rekreačné kosti. Ide o kosti prevažne z hovädzieho dobytka. Tie sú veľkých rozmerov a pes ich môže dlhodobo obhrýzať, čím sa môže jednak upokojiť a tiež fyzicky unaviť. Dôležité je, aby boli primerane veľké k psovi, čo znamená musia byť tak veľké, aby ich pes nemohol prehltnúť.

 

 

Ako správne kŕmiť surovými kosťami

V prvom rade je dôležité si zistiť, či nevlastníte jedno z plemien, pre ktoré by surová kosť mohla znamenať problém. Totižto nie všetky psy ich vedia rovnako spracovať. Reč je o brachycefalických plemenách, ktorých čeľuste sú jemnejšie a zubné štruktúry mäkšie. Napr. boxeri, buldoci, mopslíky alebo shih tzu. Taktiež je dôležitá anamnéza, a teda či je pes na konzumáciu kostí zvyknutý alebo nie. Ak nie, je dôležité postupné privykanie, aby nedošlo k tráviacim problémom.

Po druhé, kosti by nikdy samotné nemali tvoriť denný jedálniček psa. Je dôležité ich kombinovať s mäsom a zeleninou. Pes by pred konzumáciou kostí nemal hladovať, aby nedošlo k prehltnutiu veľkých kusov.

Po tretie, nikdy psa nenechávaj s kosťou bez dozoru. Neodíď do práce či školy skôr, ako pes bude mať zjedenú svoju dávku, alebo mu veľkú kosť vezmi a odlož na neskôr.

 

 

Zaručené typy, ako psovi podávať kosti správnym spôsobom:

  • Surové kosti sú bezpečnejšie ako varené.

  • Kuracie krídla, stehná a chrbáty patria medzi najmäkšie kosti.

  • Kosti nakupuj vždy z osvedčených zdrojov, zo supermarketu, od mäsiara alebo overených dovozcov.

  • Maj svojho psa pri kŕmení na očiach. Je fajn, ak mu zuby a ďasná raz za čas po jedle skontroluješ.

  • Dbaj na to, aby si psovi podal kosť primeranej veľkosti, dôležité je, aby ich neprehĺtal príliš veľké.

 

Každému z nás na svojom psovi záleží, preto ešte raz zopakujeme, že je dôležité aby si svojho psa mal vždy pri kŕmení na očiach. Iba tak mu môžeš pomôcť v prípade zaseknutia kosti, alebo iného nepohodlia spôsobeného konzumáciou kostí.

Zdroj: http://dogsaholic.com

 

 

 

 

Bruno odporúča

Ako okúpať psa a nezblázniť sa pri tom? Jednoduché, prečítaj si náš návod

Obézne psy zomierajú skôr!

Pes fajčiar. Týka sa pasívne fajčenie aj tvojho psa?

Čo sa ti snaží povedať hovienko tvojho psa?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum