Pes fajčiar. Týka sa pasívne fajčenie aj tvojho psa?

Fajčenie nie je práve zvyk, ktorý ti prinesie pevné zdravie, skôr naopak. Vedel si, že pasívnym fajčiarom sa v tomto prípade stáva práve tvoj pes? Aký vplyv má cigaretový dym na jeho zdravie? Čítaj ďalej...

Pes fajčiar. Týka sa pasívne fajčenie aj tvojho psa?
Zdroj foto:
11774
Reklama

Ubližuje cigaretový dym aj môjmu psovi?

 

Výborná otázka! Hľadal si skutočne dobrý dôvod na to, aby si konečne prestal fajčiť? Ak ťa stále nič nepresvedčilo o tom, že fajčenie je pre teba škodlivé, mysli aspoň na zdravie svojho psa. Vieš o tom, že domáce zvieratá žijúce v spoločnej domácnosti s fajčiarmi sú oveľa viac náchylné na vznik rakoviny, ako tie ktoré žijú u nefajčiarov?

 

Environmentálny tabakový dym - je dym, ktorý vzniká spaľovaním tabakových výrobkov. Čiže ten, ktorý dýchajú pasívny fajčiari, je vo všeobecnosti spojený so širokým radom vážnych zdravotných hrozieb pre ľudí, ako je rakovina, srdcové choroby, astma a aj dokonca SIDS - syndróm náhleho úmrtia dojčiat.

Vzhľadom k tomu, že tento dym obsahuje nespočetné množstvo toxických látok, ako je benzén, formaldehyd - smrtiace látky, ktoré ohrozujú ľudské zdravie, tieto látky sú rovnako škodlivé aj pre našich psov.

 

Pasívne fajčenie je v skutočnosti oveľa horšie pre domáce zvieratá v porovnaní so samotným fajčiarom. Existuje dokonca dostatok dôkazov, že psy z fajčiarskych rodín majú tendenciu trpieť respiračnými ochoreniami a rakovinou - vďaka pasívnemu fajčeniu

 

Štúdia z roku 1998, ktorá bola vykonávaná výskumníkmi z Colorado State University a bola publikovaná v American Journal of Epidemiology odhalila vyšší výskyt rakoviny nosa a prínosových dutín u psov, ktorí žijú s fajčiarmi. Štúdia ukázala, že nádory v nose a prínosových dutinách sa objavili u plemenách s dlhším ňufákom, ako je nemecký ovčiak či retríver. Je tragické, že psi, ktorí majú toto ochorenie zriedka prežijú viac ako jeden rok.

 

Okrem toho, rovnaký výskum odhalil vyšší výskyt rakoviny pľúc u psíkov s krátkym až stredným ňufákom, ako sú buldoci či boxeri, ktorí žijú s fajčiarmi. 

 

Ďalší výskum publikovaný v rovnakom magazíne odhalil, že je až 60%-tná pravdepodobnosť vzniku rakoviny pľúc u psov z fajčiarskej domácnosti.

 

 

Čo môžeš urobiť pre zdravie svojho psa?

Vystavovať svoju rodinu a domáce zvieratá pasívnemu fajčeniu im rozhodne zdravie nezlepší. Rozhodne ti ale nechceme teraz nič vnucovať. A ak sa však svojho zvyku nechceš za žiadnych okolností vzdať, skús popracovať na týchto bezpečnostných opatreniach, ide predsa o zdravie tvojich blízkych:

 

  • Zober si to von. Fajčenie vonku pomôže zabrániť toxickým časticiam dymu usadzovať sa vo vnútri domu alebo v aute.

 

  • Kúp si kvalitný čistič vzduchu, ktorý zmierni toxickú záťaž v tvojej domácnosti.

 

  • Vymeň svoje zafajčené oblečenie hneď ako prídeš domov za čisté bez cigaretového zápachu.

 

  • Kým sa dotkneš svojho psa, umy si po fajčení ruky.

 

  • Čisti si svoje popolníky, dobre si schovaj cigarety, tabak, či šňupací tabak, aby tvoj pes k nim nemal prístup.

 

Zdroj: dogingtonpost.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Ako je to vlastne s falošnou graviditou u našich feniek?

Slizká miska pre psa? Čo s tým?

Čo môže spôsobiť nepríjemný zápach psích labiek?

Ako zlepšiť dych tvojho psa?

Čo sa ti snaží povedať hovienko tvojho psa?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Tešíme sa na teba, nášho nového člena, ktorému psy nie sú ľahostajné wink

 

Zdieľaj tento článok aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum