Ako je to vlastne s falošnou graviditou u našich feniek?

O falošnej gravidite, pseudogravidite si iste už niečo začul. Možno máš s tým dokonca osobné skúsenosti. V dnešnom článku by som ti avšak chcela ozrejmiť pár skutočností, o ktorých mnoho majiteľov nevie, čítaj pozorne.

Ako je to vlastne s falošnou graviditou u našich feniek?
Zdroj foto:
15492
Reklama

Ako je to vlastne s „faloškou“ u našich feniek? 

 

Falošná gravidita, ako už napovedá názov, popisuje stav, kedy fenka vykazuje príznaky gravidity aj keď nebola nakrytá a teda nie je gravidná. Majitelia, ktorí majú skúsenosti s pseudograviditou popisujú príznaky, ktoré prichádzajú okolo 1 – 2 mesiacoch po háraní, a je to zmena správania u sučky, nepokoj, odmietanie chodiť na prechádzku, zmena stravovacích návykov (zvýšenie alebo zníženie príjmu krmiva), kňučanie, pripravovanie miesta na pôrod, majetnícke sklony voči hračkám, agresívne prejavy, zväčšenie mliečnej žľazy.

Pseudogravidita sa neprejavuje len u niektorých sučiek, ako si mnohí majitelia myslia. Nie je to ani stav, ktorý nastáva len párkrát za život. 

Práve naopak, je to normálny stav, ktorý sa vyskytuje u každej hárajúcej fenky a teda nastáva po každom háraní.

Ako iste vieš, hormóny tak ako u ľudí, majú aj u psov mnoho funkcií. Hormóny dokážu pôsobiť v rôznej miere na celý organizmus. Ovplyvňujú metabolizmus, rast, ale aj to, čo nás v tomto prípade najviac zaujíma a to je správanie. A to nie je všetko, čo hormóny dokážu. Ďalej pripravujú reprodukčný aparát fenky na párenie, na prípadnú graviditu. A to sú aj zmeny, ktoré môžeš pozorovať u svojej fenky. Keď sa fenka hára, je atraktívnejšia pre psov, môže častejšie močiť, môže byť neposlušnejšia, vystavuje sa, vytáča chvost nabok pri psovi. 

V každej jednej fáze u fenky, hormóny zohrávajú dôležitú úlohu. Klesajú, stúpajú, navzájom sa ovplyvňujú.

 

Cieľom danej témy je však rozobrať obdobie po háraní. Už vieme, že hormóny ovplyvňujú zmeny na reprodukčnom aparáte, ovplyvňujú správanie. A to platí aj pre obdobie po háraní. 

Keď je fenka nakrytá, významnú úlohu zohráva hormón progesterón. Nazýva sa aj ochranca gravidity. 

 

A teraz to začína byť  zaujímavé... 

Hormóny, ktoré pôsobia u gravidnej, takmer rovnako pôsobia aj u negravidnej fenky. 

To znamená, že zvýšená tvorba progesterónu je zaznamená aj u negravidných fenkách po háraní. 

Ďalším podstatným hormónom, o ktorom sa musím zmieniť, je prolaktín. Aj tento hormón pôsobí rovnako u negravidných feniek po háraní. Jeho funkcia je, pripraviť mliečnu žľazu na laktáciu (vylučovanie mlieka). Tento hormón okrem iného ovplyvňuje aj materské správanie. A práve to môže vysvetľovať u negravidných feniek, ich starostlivosť o hračky, majetnícke sklony voči hračkám, vyhľadávanie neexistujúcich šteniatok, príprava miesta na pôrod.

 

 

Pseudogravidita teda nastáva u každej fenky, prečo sa však prejaví len u niektorých? 

Intenzita prejavov je ovplyvnená prostredím v ktorom fenka žije, vzťahom medzi ňou a jej majiteľom a aktívnym/neaktívnym spôsobom života. 

 

Ako môžeš ovplyvniť a zmierniť príznaky pseudogravidity? 

Zvýš fyzickú aktivitu, nájdi novú aktivitu, zamestnaj svoju fenku obzvlášť v tomto období po háraní. Taktiež pomáha na toto obdobie znížiť  kŕmnu dávku, poskrývať jej hračky, vyskúšať homeopatiká. 

V prípade, že pozoruješ akýkoľvek sekrét, ktorý produkuje mliečna žľaza, navštív veterinára. V žiadnom prípade nevytláčaj sekrét z mliečnych žliaz! Vytláčaním podporuješ jeho ďalšiu tvorbu. 

Ak tvoja fenka opakovane trpí intenzívnymi príznakmi pseudogravidity, pouvažuj nad kastráciou. Kastrácie sa neboj, o jej výhodách sa môžeš dočítať aj v článku: Kastrace - Proč nechat fenku kastrovat?

A čo tvoja fenka? Pozoruješ u nej po háraní prejavy pseudogravidity?

Použitý zdroj: HAJURKA, J. Reprodukcia psov a mačiek.

 

 

Bruno ti odporúča:

Slizká miska pre psa? Čo s tým?

Čo môže spôsobiť nepríjemný zápach psích labiek?

Ako zlepšiť dych tvojho psa?

Čo sa ti snaží povedať hovienko tvojho psa?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Tešíme sa na teba, nášho nového člena, ktorému psy nie sú ľahostajné wink

 

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Mirka Čižmáriková
Mirka Čižmáriková
Moja láska ku psom ma doviedla až k úspešnému vyštudovaniu odboru kynológia na UVM v Košiciach. Rada pomáham s výcvikom a s výchovou, majiteľom a ich psíkom. Mojim obľúbeným plemenom je kríženec a preto vlastním doma hneď dva kusy. Najlepšie sa cítim na lúke, kde môžem s úsmevom pozorovať naháňajúcich sa, šialených psov. :)
Reklama
Blog Fórum