Čo sa ti snaží povedať hovienko tvojho psa?

Obrovská kopa nepríjemne zapáchajúceho riedkeho psieho exkrementu, je toto každodenný scenár vášho venčenia? Zmeňte to! Je to jednoduché

Čo sa ti snaží povedať hovienko tvojho psa?
Zdroj foto:
24653
Reklama

Čo sa ti snaží povedať hovienko tvojho psa?

 

Tí, ktorí kŕmia svojich psích miláčikov surovou, čiže ich prirodzenou potravou, sú si dobre vedomí množstvom výhod, ktoré plynú práve z kŕmenia, ktoré je pre psov prirodzené. Majitelia psov, ktorí servírujú nesurovú potravu si však nemusia byť vedomí jedného obrovského plus biologicky vhodnej stravy, a to: OVEĽA MENEJ HOVIENOK! Ako to je možné? Čítaj ďalej a dozvieš sa viac...

 

Áno, skutočne!

Mnoho komerčnej konzervovanej alebo sušenej psej potravy často obsahuje veľké množstvo sacharidov – niektoré dokonca až 70%!!! Psy sú všeobecne považované za mäsožravcov, a to vzhľadom na ich zuby, zažívací systém a správanie (hoci práve toto tvrdenie predstavuje napätý „boj“ medzi veterinármi, vyznávačmi surovej stravy a podnikmi vyrábajúcimi krmivá pre zvieratá). No väčšina vyznávačov surovej stravy ( BARF – z angl. biologically appropriate raw foods, v preklade biologicky vhodná surová strava) sa zhoduje, že psy jednoducho  nestrávia toľko sacharidov, koľko im ponúka komerčná strava a to množstvo sacharidov nie je pre nich vhodné. Často vysvetľujú majiteľom psov, že ak by ich milovaný maznáčik dnes náhodou utiekol, tak by určite nebol nájdený na pastve pšeničného poľa, ale pri chytaní zajacov.

 

Toto však nesvedčí o tom, že psy nemôžu jesť sacharidy – ktoré šteniatko predsa nemiluje chrumkavú mrkvu alebo kúsok sladkého zemiaku?

Ale tieto sacharidy jednoducho nie sú nutrične potrebné pre zdravý život psa.

 

 

Mnoho spoločností vyrábajúce krmivá pre psy pridávajú do ich produktov mnoho sacharidov, a to z dôvodu, že sú zvyčajne lacné, predlžujú trvanlivosť produktov a pomáhajú na seba viazať ostatné ingrediencie. Vzhľadom na to, že naše psy nemajú tráviaci systém alebo enzýmy potrebné na spracovanie týchto sacharidov, ich kŕmenie stravou plnou zrna, ryže alebo zemiakov, môže mať rad vážnych následkov:

  • Kŕmenie príliš veľa sacharidmi môže mať za následok problémy s kvasinkami, čo sa prejavuje ako svrbenie labiek a ušné infekcie,
  • Škrobové sacharidy sa udržiavajú na zuboch psov, čo spôsobuje zubný povlak či zubný kameň (prírodné enzýmy psa nie sú schopné zbavovať sa sacharidov na zuboch),
  • Rakovina prežíva práve na cukroch nachádzajúcich sa v sacharidoch,
  • A nakoniec, (pre niektorých to najdôležitejšie), v prípade, že pes nie je schopný spracovať potravu, ktorou je kŕmený a pre telo je zbytočná, vznikajú tak hovienka – veľa a veľa hovienok!

Všimli ste si už niekedy niekde psa vlečúceho sa na vodítku, ktorý za sebou zanechal veľmi veľký, extrémne páchnuci a zároveň riedky kus hovienka? Kto necíti aspoň trochu súcitu so zúfalým psím majiteľom, snažiac sa vyškrabkať malé jazierko odpadu svojho miláčika, zatiaľ čo jednou rukou sa súrne snaží nájsť nejaké vrecko a tou druhou rukou sa snaží ovládať svojho psa? Zaručujem, že ak by bol niekto z náhodných sledovateľov tohto „predstavenia“ zástanca surovej potravy, vedome by kývol a povedal: „toto nie je výsledok surovej potravy!“

Pre tých, ktorí nevedia, odpad zo surovej stravy je zvyčajne oveľa pevnejší, menší, menej zapáchajúci a všeobecne ľahšie zdvihnuteľný zo zeme. Dôvod, prečo je to tak, je jednoduchý: pretože pes nezje nič, čo by nemohol spracovať, alebo čo by psie telo nestrávilo. A práve to má za následok MÁLO ODPADU.

 

 

Nasleduje experiment...

Istá žena raz urobila jednoduchý pokus. Začala vážiť sušenú potravu, ktorou práve kŕmila svojho psa a potom zakaždým odvážila všetko, čo vyšlo z druhého konca. O niekoľko dní zopakovala experiment, no najprv zmenila stravu psa na surovú a potom vykonala rovnaký postup.

Výsledok, ku ktorému dospela, viedol k veľmi zaujímavej diskusií. A jeden z nich, ktorý treba často opakovať, je povzbudiť ostatných, aby zmenili stravu svojich maznáčikov.

 

Pri konzumácií sušenej potravy sa ukázalo, že jej chudáčik pes vylučoval až 70% zo zložiek, ktoré konzumoval predchádzajúci deň. Len si predstav, ako ideš do miestnej zvieratkárne a kupuješ obrovský balík s nápisom „krmivo pre psov“, len aby si zistil, že to obsahuje 70% psieho odpadu – hovienok, ktorých sa potom aj tak musíš len zbaviť.

 

Nechcel by si to, však nie? Je to kompletné plytvanie tvojich ťažko zarobených peňazí.

Mnohí sa sťažujú na veľké výdavky potrebné na kŕmenie svojho psa. No predstav si fakt, že 70% peňazí, ktoré minieš priamo zo svojej peňaženky, budú zabalené vo vreckách na psie exkrementy a len tak vyhodené na skládke!

 

Keď sa na vec pozrieme z druhej strany, surová strava, percentuálne vyjadrená v tomto psom teste klesla na 30% - a väčšina z toho bola práve nestrávená kosť. Možno to neznie ako veľká hodnota, ale fakt, že odpadu bolo o 40% menej ako pri sušenej strave, je pozoruhodný. A zvlášť pre vlastníkov väčších psov. 

 

Zdroj: dogsnaturallymagazine.com

 

Bruno ti odporúča:

BARF - 1. časť o kŕmení psa prirodzenou stravou

Prečo psy jedia trávu?

Psie exkrementy môžu spôsobiť katastrofu!

Ekologické sáčky na exkrementy a zásobníky na sáčky

 

Veľa informácií nájdeš aj na našej stránke v časti Čo psovi do misky, kde budú pribúdať články aj o barfovaní a samozrejme v Brunovom obchodíku, z ktorého ti odporúčam hlavne knižky BARF - krmeni psa prirozenou stravou a BARF - otazky a odpovedi. Tieto knižky by určite nemali chýbať u žiadneho BARFistu. Nájdeš tam kompletný návod ako začať a samozrejme aj veľa rád a receptov.

 

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Tešíme sa na teba, nášho nového člena, ktorému psy nie sú ľahostajné wink

 

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum