Slizká miska pre psa? Čo s tým?

Už si niekedy prešiel prstom vnútro misky na vodu tvojho psa a zacítil si akýsi klzký druh slizu? To neviditeľné čudo sa volá biofilm. Biofilm môže byť často prospešnou, ale naopak, aj škodlivou baktériou!

Slizká miska pre psa? Čo s tým?
Zdroj foto: Ruffwear
18772
Reklama

Neviditeľný slizký strašiak v miske na vodu tvojho psa?

 

Už si niekedy prešiel prstom vnútro misky na vodu tvojho psa a zacítil si akýsi klzký druh slizu? To neviditeľné čudo sa volá biofilm.

Biofilm je súbor organických a anorganických, živých a neživých látok zhromaždených na povrchu rôznych materiálov. Skladá sa z rôznych druhov baktérií vytvárajúcich hustú látku, ktorá sa chová ako lepidlo, čo spôsobuje, že baktérie držia pohromade a lepia sa na povrch.

 

Biofilm môže byť často prospešnou, ale naopak aj škodlivou baktériou!

 

Biofilmy zaisťujú bezpečné útočisko pre organizmy ako listeria, E. coli, legionella, kde sa môžu rozmnožovať na úroveň, kedy prechádza cez produkty kontaminácia tak, že sa voda stáva nevyhnutná. U škodlivých biofilmov bolo zistené, že sa podieľajú na celom rade mikrobiálnych infekcií v tele, ako napríklad infekcie močových ciest, močového mechúra či infekcie stredného ucha.

 

Mnoho majiteľov psov sa previňuje tým, že vodu psovi do misky jednoducho dopĺňajú znova a znova bez toho, aby misku umyli. A práve to umožňuje skvelé prostredie, aby sa biofilm tvoril na okraji misky.

 

Ako obmedziť biofilm?

  1. Nezabudni preventívne čistiť misku na vodu svojho psa minimálne raz týždenne a vodu meniť každý deň.
  2. Pokiaľ objavíš na miske prítomnosť biofilmu, misku umývaj denne.
  3. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov, misku umy v umývačke riadu s ekologicky šetrným a zdravotne nezávadným čistidlom, ktorý sa bezpečne zbaví biofilmu.

Zdroj: dogsnaturallymagazine.com

 

Ak hľadáš správnu misku pre tvojho psa, nájdeš ju v Brunovom obchodíku. V ponuke máme ekologické misky, ktoré sú vyrobené z prírodných bambusových vlákien a ryžových šupiek. Sú šetrné k životnému prostrediu a po kompostovaní misky sú schopné kompletne sa rozložiť do 3-5 rokov. Miska je vďaka jej zloženiu pevná, odolná a vhodná na čistenie v umývačke riadu.

 

Bruno ti odporúča:

Čo môže spôsobiť nepríjemný zápach psích labiek?

Ako zlepšiť dych tvojho psa?

Čo sa ti snaží povedať hovienko tvojho psa?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Tešíme sa na teba, nášho nového člena, ktorému psy nie sú ľahostajné wink

 

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum