Poznáš syndróm suchého utopenia? Ako psovi zachrániť život?

Leto sa nesie v znamení vody a relaxu. V domnení, že robíme pre svojho psa to najlepšie, berieme ho so sebou aj na pláž. Ak ti na ňom záleží, nespusti ho z očí!

Poznáš syndróm suchého utopenia? Ako psovi zachrániť život?
Zdroj foto: Pexels
14616
2
Reklama

Poznáš syndróm suchého utopenia? Ako psovi zachrániť život?

 

Keď odchádzame k vode, nikto nechce myslieť na to, čo by sa mohlo stať. Avšak nie je na škodu, aby si vedel čo robiť v prípade, že sa naozaj niečo stane. Poďme si povedať niečo o suchom či sekundárnom utopení, kedy môže psa zastihnúť, ako rozoznať príznaky a ako najrýchlejšie mu pomôcť.

 

Suché či sekundárne? Je v tom rozdiel!

Hoci sa často v literatúre používajú tieto dva výrazy ako synonymá, pravda je taká, že je medzi nimi pomerne veľký rozdiel.

 

Suché utopenie. Prúd vody, ktorý pes pri plávaní prehltol sa síce nedostal až priamo do pľúc, ale spôsobil kŕč hlasiviek – tzv. laryngospazmus. V túto chvíľu ide o automatický reflex a nie je možné mu zabrániť. Jeho následkom je nepriechodnosť dýchacích ciest. No a jeho následkom je problém s okysličovaním mozgu a hromadeniu oxidu uhličitého v krvi psa. V tomto prípade pes zomiera na udusenie.

Príčinou kŕču hlasiviek môže byť aj plávanie s plným žalúdkom a následné vdýchnutie obsahu žalúdku. K suchému utopeniu dochádza bezprostredne po vylezení von s vody.

 

Sekundárne utopenie. O tomto stave hovoríme vtedy, keď pes prehltol malé množstvo vody, ktoré sa vzápätí dostalo do pľúc. Táto voda následne spôsobuje opuch pľúc a vyvoláva zápalové procesy. V túto chvíľu môžno pozorovať tvoriacu sa penu v papuli psa.

Problémy sa zväčša neprejavujú hneď po odchode z vody, ale približne až do 24 hodín. Preto venuj pozornosť svojmu psovi vždy, keď máš podozrenie, že sa nekontrolovateľne dostal pod vodu, alebo sa vody nadýchol. Môže ísť o život!

 

 

Zahraničné zdroje uvádzajú: „Nie je však potrebné robiť paniku, percento výskytu týchto dvoch úmrtí u psov je naozaj malé.“

 

 

Treba zdôrazniť, že na tieto úmrtia náchylnejšie veľmi mladé, alebo naopak veľmi staré psy, ktoré sa dokážu vyčerpať oveľa rýchlejšie, ako dospelé zdravé psy. Rovnako však tento stav môže nastať pri bežnom kúpaní svojho psa, či už vo vani, alebo v sprchovom kúte. Pri nesprávnej fixácií, či manipulácií sa môže voda dostať psovi do dýchacích ciest.

 

 

 

Príznaky sekundárneho utopenia

Aktivita psa – doteraz skákal, lietal, hral sa? A teraz polihuje a vykazuje náhlu unavenosť? Nedovoľ mu oddychovať či uložiť sa na spánok. Môže to svedčiť o nedostatku kyslíka v jeho tele.

 

Dýchanie – ak badáš zrýchlené dýchanie, rýchle plytké dýchanie, okamžite vyhľadaj veterinára.

 

Kašeľ – v spojení s dýchavičnosťou neveští v tomto smere nič dobré.

 

Zmeny v správaní – absencia kyslíka spôsobuje dezorientáciu, omdlievanie, šok či zvýšenú srdcovú činnosť.

 

Zvracanie – môže byť známkou stresu, telo psa takto môže reagovať na tvoriaci sa zápal či nedostatok kyslíka.

 

Čo robiť pri podozrení na vdýchnutie vody?

  1. Okamžite privolaj psa a čo najrýchlejšie ho dostaň mimo vodu.

  2. Pľúca treba zbaviť vody. Psa ulož do ľahu na bok, zdvihni mu laby, dostaň pľúca nad úroveň hlavy tak, aby voda z pľúc mohla vytiecť von.

  3. Dostaň psa do pokojového režimu, nezaťažuj zbytočne jeho organizmus.

  4. Bezodkladne vyhľadaj veterinára.

 

Nezabúdaj, že pri jednom aj druhom stave zohráva čas veľmi dôležitú úlohu. Iba kvalifikovaný veterinár vie s presnosťou sledovať príznaky, urobiť röntgen hrudníka a správne dodávať kyslík do organizmu psa.

 

Zdroj: http://www.petplace.com

 

Bruno odporúča

Miluje tvoj pes plávanie?

Je každý pes rodeným plavcom?

Dodrž týchto 7 zásad a turistika s tvojím psom nebude nikdy krajšia

Pravda alebo mýtus? Tenisové loptičky poškodzujú zuby tvojho psa

 

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Karolína - PesBruno.sk
pred 7 rokmi
Dobrý deň, bod č. 2 znamená, že psa položíte do stabilizovanej polohy, t.j. nabok a celú zadnú časť mu zdvihnete tak, aby bola nad úrovňou hlavy. Takže všetko až po hlavu musí byť vyššie, aby voda sama vytiekla von. V prípade veľkého psa, môžete ho podložiť uterákmi, alebo niečím iným čo bude po ruke. Ale veríme, že túto pozíciu nebudete musieť nikdy využiť. Pekný deň :)
SUNKO
pred 7 rokmi
Dobry den :) Mam otazku k: bodu 2 ohladom "Čo robiť pri podozrení na vdýchnutie vody?"

- nedokazem si predstavit co znamena "dostaň pľúca nad úroveň hlavy"
- psik lezi na boku ja mu zdvihnem predne alebo zadne laby? Zdvihnem mu ich hore ked lezi na boku?
- toto je premna narocne predstavit si to aby som vedel keby nieco taketo sa stane ako postupovat aby som tento ukon vykonal spravne.
Blog Fórum