Je každý pes rodeným plavcom?

Leto, teplo a tvoj pes nie a nie do vody? Ale ty ho i napriek jeho nezáujmu žiadaš o to, aby sa schladil a dobre si zaplával? Túži po tom vôbec tvoj pes?

Je každý pes rodeným plavcom?
Zdroj foto: Karolína Dobiašová
10510
Reklama

Je každý pes rodeným plavcom?

 

Psy sa narodia s množstvom prirodzených inštinktov. Medzi ľuďmi existuje štýl plávania, ktorý sa volá „na psíčka“, preto sa niet čo čudovať, keď si myslíme, že plávanie patrí rovnako medzi ich základné inštinkty.

 

Väčšina psov, keď ich držíme nad vodou, sa automaticky pustia do plávania vo vzduchu. Vidia vodu a ich nohy začínajú automaticky vykonávať ten známy, plavecký pohyb. V tomto okamihu sa zdá, že jediné, čo musíme urobiť, je pustiť ich do vody a tešiť sa z toho, ako im to ide. Pretože mnoho ľudí verí, že každý pes sa narodil s inštinktívnou schopnosťou plávať. Avšak pozor, môže to byť nebezpečne mylná predstava!

 

 

Ukázalo sa, že existujú tri typy psov:

 

- tí, ktorí vedia plávať

- tí, ktorí vedia plávať, ale vody sa boja

- a tí, ktorí sú schopní utopiť sa aj v šálke s čajom

 

Plavci – borci!

Existujú plemená, ktoré boli vyšľachtené na psi športy, či záchranu ľudských životov vo vodnom prostredí. Tieto psy sú nielen dobrými plavcami, ale majú prirodzenú tendenciu sa na vodu tešiť. Patria medzi ne plemená ako labradorský retriever, zlatý retriever, americký vodný španiel, írsky vodný španiel či portugalský vodný pes. Ich zadné nohy sú dlhé a silné, ako stvorené na plávanie.

Foto: Karolína Dobiašová

 

Bojkáčikovia

Iné psy môžu mať taktiež vrodenú schopnosť plávať, ale to neznamená, že sa vo vode cítia bezpečne a pohodlne. Menšie plemená, ako napríklad čivava alebo maltezáčik vedia plávať, ale otvorená hladina vody v nich môže vyvolávať hrôzu. Ak u nich prepukne stres, rýchlo sa vyčerpajú. V prípade paniky sa zúfalo snažia vyliezť na všetko čo je v ich blízkosti, vrátanie teba samotného, len aby sa dostali von z vody.

 

Ak vlastníš psa, ktorý má predispozíciu na plávanie, ale zároveň ho máta strach z vody, môžeš mu myšlienku plávania pomaly predstaviť a pomôcť mu tak začať ľúbiť vodu. Povzbudiť ho môžeš tým, že sám vlezieš do vody a počkáš, či ťa bude prenasledovať. Odmeníš ho vždy, keď urobí krok k tebe a keď podnikne akúkoľvek interakciu s vodou. Hoci si len namočí brucho. Pes musí pochopiť, že voda nie je jeho nepriateľ. Prítomnosť iného psa, ktorý vodu miluje je tiež povzbudivé pre psa, ktorý sa vo vode necíti bezpečne.

 

Nikdy psa do vody nenúť, nehádž ani netlač či neťahaj!

 

Som ťažký a nemotorný

Posledná skupina psov je tá, ktorí sa môžu akokoľvek snažiť, avšak ich telesná konštrukcia im nedovolí byť dobrými plavcami. Sú to plemená s mohutným hrudníkom, krátkymi zadnými nohami či krátkou papuľkou. Patrí sem napríklad boxer, mopslík, baset či buldogy. Brachycefalické plemená majú problém s dýchaním a udržiavaním dýchacích ciest nad vodou. Preto ak vlastníš takéto plemeno, nikdy ho pri vode nespusti z očí.

Foto: Karolína Dobiašová

To však neznamená, že sa tieto plemená nemôžu tešiť na deň strávený na pláži. Môžu sa radi máčať v plytkej vode, leňošiť v tieni, či dokonca plaviť sa na veľkej nafukovačke s tebou v bazéne.

 

Akokoľvek je tvoj pes dobrým plavcom, nikdy nezabudni na bezpečnostné opatrenia. Existujú plavecké vesty pre psov alebo aj topánočky, ak sa spolu nachádzate v prostredí, kde by si psík mohol labku porezať na podlaží. Vždy psa pozoruj a nenechaj ho vo vode samotného. Zabezpeč mu dostatok pitnej vody, tieňu pre oddych, tak aby vždy keď odíde z vody mohol nerušene relaxovať.

 

Bojí (bál sa) sa tvoj pes vody? Trénoval si s ním plávanie a je z neho teraz psí šampión v plávaní? Daj nám o ňom vedieť v komentároch.

Zdroj: http://dogtime.com

 

 

 

 

Bruno odporúča

15 psích plemien, ktoré milujú horúce počasie

6 tipov ako ochrániť labky tvojho psa počas horúceho leta

5 miest na kúpanie so psíkom na Slovensku

Psy a letné horúčavy

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum