Dodrž týchto 7 zásad a turistika s tvojím psom nebude nikdy krajšia

Nič nie je dôležitejšie ako bezpečnosť, tvoja aj tvojho psa. Ak chceš prežiť pekný deň v prírode, nezabudni na tieto zásady, ktoré ti ho určite iba spríjemnia.

Dodrž týchto 7 zásad a turistika s tvojím psom nebude nikdy krajšia
Zdroj foto: PesBruno.sk
15166
Reklama

Dodrž týchto 7 zásad a turistika s tvojím psom nebude nikdy krajšia

 

Pre všetkých milovníkov prírody a zároveň svojich psov, je turistika ideálnym spôsobom ako spoločne stráviť víkend. Už samotné trávenie voľného času v prírode je samo o sebe úžasné, ak ho však spojíš s prechádzkou so svojím psom, stane sa tento čas priam dokonalým. Turistika je skvelý spôsob ako zdokonaliť svoj vzťah so psom, avšak netreba zabúdať na to, že aj v prírode na nás číhajú nebezpečenstvá, ktorým sa treba vyhnúť.

 

Bicykle a kone

V závislosti od zvolenej trasy, nemusíš byť na chodníku jediným turistom. Chodník môže viesť povolenými cyklotrasami, rovnako sa môžeš stretnúť aj s jazdcami na koňoch. Vždy buď tolerantný a prejdi na okraj chodníka, kým okolo teba cyklista alebo jazdec bezpečne prejde. V najlepšom prípade je fajn, ak tvoj pes ovláda povel zostaň, takto prečkáš chvíľu, kedy okolo teba prejdú iní. Nezabudni na pamlsky, odmeňuj svojho psa za vzorné správanie.

 

Pes, ktorý prenasleduje cyklistov alebo kone, môže spôsobiť zrážku, nehodu a môže dôjsť k nepríjemnému úrazu. Preto ak vlastníš takéhoto psa je dobré, ak ho počas turistiky máš na zdieľaných chodníkoch na vôdzke.

 


Dehydratácia

Ak vyrážaš na vychádzku so svojím psom, vždy si pobaľ dostatok vody aj pre neho. Rob prestávky na pitný režim tak často, aby neprišlo k dehydratácií. Ponúkaj svojmu psovi vodu aj vo chvíľach, keď sa ti zrovna nejaví smädný. Vynechanie misky s vodou, môže byť v letnom období roku života ohrozujúce.

pes na turistike

Foto: Karolína Dobiašová

Ak začína pes vykazovať známky únavy, rýchlo mu ponúkni misku s vodou, spomalenie je totižto jedným z prvých príznakov dehydratácie.

 

Príliš veľa slnka

Pri vysokých denných teplotách je potrebné si dávať pozor aj na prehriatie organizmu. Sleduj počasie ešte pred odchodom, ak hrozia extrémne teploty, radšej zmeň svoje plány. Počas pobytu vonku sa staraj o svojho psa tak, ako by si sa staral sám o seba, robte si časté prestávky a oddychujte v tieni. Nadmerné dýchanie alebo iné ťažkosti s dýchaním nasvedčujú tomu, že tvoj pes potrebuje pauzu, oddych a vodu.

pes a turistika

Foto: Karolína Dobiašová

Kontaminovaná voda

Najlepšie urobíš, ak si na cestu vezmeš vlastnú vodu. Iba tak vieš, čo tvoj miláčik naozaj pije. Rybníky, potoky, rieky alebo jazerá môžu byt domovom rôznych parazitov, ktoré vyvolávajú hnačky – od giardie az po nebezpečnú leptospirózu, ktorá spôsobuje poškodenie obličiek a pečene.

Pred odchodom na turistiku si tiež prekontroluj, či má tvoj pes všetky potrebné očkovania a najlepší spôsob ako psa dostať od neznámeho vodného zdroju, je úspešne zvládnutá privolačka.

 

Otvorené vodné plochy

Voda v jazerách či riekach nemusí byť nebezpečná iba zo zdravotného hľadiska. Prúd vody v riekach vyžaduje vyššie plavecké schopnosti a plávanie na otvorenej hladine môže byť pre unaveného psíka, alebo plavca začiatočníka nebezpečným zážitkom.

 

Vodopády a horské pramene sú obľúbené turistické destinácie. Avšak ľudia a hlavne psy si neuvedomujú aké dokážu byť nebezpečné. Mnoho psích spoločníkov už zomrelo pri prechode vodopádmi, v niektorých prípadoch našla smrť aj turistov, ktorí sa snažili pomôcť svojim štvornohým partnerom. Rovnako si pes neuvedomuje nebezpečenstvo, s ktorým sa stretáva na horúcich prameňoch. Vriace teploty vedia spôsobiť vážne popáleniny.

 

Divá zver

Na miestach, kde je zvýšený výskyt zvery, maj vždy svojho psa na vodítku. Nehovoriac o národných parkoch a prírodných rezerváciách. Nejde len o problém, ktorý môže spôsobiť tvoj pes loveckým pudom, ale môže nastať aj opačná situácia, kedy pes vyruší zver svojim pohybom a môže tak prísť k napadnutiu.

 

Venuj pozornosť svojmu výletu ešte pred odchodom

Recept na bezpečný, pre psov priateľský výlet, je jednoznačne v príprave. Pred odchodom si zisti všetky potrebné informácie o tom, či je trasa, ktorú si vybral, vhodná pre vás oboch. Prispôsob trasu kondícií psa, pobaľ potrebnú lekárničku a prehodnoť časovú náročnosť. Nikdy zbytočne neriskuj. A ak natrafíš na značku „psom vstup nepovolený“, pravdepodobne je tam umiestnená z veľmi dobrého dôvodu.

Foto: Karolína Dobiašová

Si nadšenec turistiky? Máš užitočné tipy pre ostatných? Daj nám o nich vedieť v komentároch.

 

Zdroj: http://dogtime.com

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Dogtrekking – turistika so psom?

Poznáš geocaching? Ako ho spojiť s pravidelnými prechádzkami so psom?

Prečo psy vrtia chvostom?

Pravda alebo mýtus? Tenisové loptičky poškodzujú zuby tvojho psa

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum