Dogtrekking – turistika so psom?

Dogtrekking je extrémny vytrvalostný šport človeka a psa, pri ktorom sa prekonávajú mimoriadne vzdialenosti v danom časovom limite.

Dogtrekking – turistika so psom?
Zdroj foto:
10143
Reklama

Dogtrekking

 

Dogtrekking je kynologický vytrvalostný šport, pri ktorom sú prekonávané mimoriadne vzdialenosti v časovom limite. Je to outdoorový šport, ktorý vedie účastníkov k samostatnému rozvíjaniu fyzických a mentálnych schopností. Rozvíja súhru a vzájomné pochopenie človeka a psa.

V podstate sa jedná o náročnú turistiku so psom, ktorá má ale svoje pravidlá:

Klasické dogtrekkingové akcie majú minimálne 100km. Najkratší akceptovaný dogtrekking má 80km.  Buď sa ide na etapy, ktoré majú minimálne 40km, alebo sa rešpektuje časový limit. Tieto preteky sú rozdelené na viac dní a súťažiaci prespávajú v prírode.

Okrem tohto klasického dogtrekkingu, ktorý sa nazýva LONG, sa ešte usporiadavajú podstatne kratšie trasy s názvami MIDMINI.

Účastníci sú pri dogtrekkingu odkázaní sami na seba a pred začatím podpisujú prehlásenie, v ktorom potvrdzujú, že sa účastnia výhradne na vlastné nebezpečie a že sú si vedomí vlastnej zodpovednosti za seba a svojho psa.

 

Druhé, veľmi dôležité pravidlo je, že pes a psovod musia byť celý čas pretekov spojený. Takže žiadne behanie na voľno!

                         

Výbava na dogtrekking

Každý závod má vlastný zoznam povinnej výbavy a aj odporúčanej výbavy, ktorá môže byť rozdielna podľa dĺžky závodu a jeho náročnosti, prípadne iných špecifík. Takže si to nezabudni pred závodom skontrolovať.

Ako úplný základ berieme so sebou niečo, s čím dokážeme psa pripútať. Stačí obojok a vodítko, ale oveľa príjemnejšia a používanejšia je kombinácia postroja, vodítka s amortizérom a špeciálneho opasku či sedáka.

 

 

 

Ďalej treba myslieť na kvalitnú obuv pre teba a aj topánočky pre tvojho psa, ktoré mu môžeš dať v prípade poranenia labiek. Medzi povinnú výbavu patrí aj mini lekárnička, ktorej povinný obsah je zverejnený v pravidlách súťaže. Ďalej to je pitná voda pre každého zo súťažiacich a samozrejme aj nejaké jedlo. Pokiaľ sa stanuje v prírode tak samozrejme nezabudni na nejaké bivakovacie potreby a hlavne dobrú náladu :)

 

Ak ťa dogtrekking zaujal, vyber si nejaké podujatie z nášho zoznamu a neváhaj ísť do toho. Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

 

Bruno ti odporúča:

Pes - úpal, prehriatie organizmu

Psy a letné horúčavy

Dock diving - šport, ktorý bude tvoj pes milovať

2 jednoduché spôsoby ako naučiť psa APORT

Miluje tvoj pes plávanie?

 

Ak sa ti článok páčil, zdieľaj ho pre tvojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum