Prečo psy vrtia chvostom?

Vrtenie chvosta nie vždy znamená šťastie či vítanie. Niekedy to môže znamenať aj samovybuchnutý vankúš alebo samorozbitú drahú vázu. Tak ako to naozaj je? :)

Prečo psy vrtia chvostom?
21194
Reklama

Prečo psy vrtia chvostom?

 

Mimo tieto „samo“ ničivé faux pas, psy využívajú svoje chvosty ako komunikačné prostriedky. Prostredníctvom nich ti pes celkom presne vie prezradiť ako sa aktuálne cíti a čo si myslí.

 

Iba na komunikáciu?

Chvost má okrem komunikácie aj mnoho ďalších funkcií. Slúži napríklad ako kormidlo pri plávaní, pre udržanie rovnováhy, alebo v neposlednom rade poslúži pri rýchlom behu do zákruty.

Spolu s výrazom tváre a držaním tela, chvost tiež slúži na komunikáciu. Pritom nezáleží či ide o komunikáciu so svojím človekom alebo druhým psom.

 

Vrtenie nie je vždy len o šťastných pocitoch.

Nás ľudí, neznalosť psieho jazyka často privádza do nedorozumení. Jednoducho nie vždy si správne vysvetlíme vrtenie chvosta. Pre mnohých z nás je merítkom šťastia psa práve intenzita vrtenia chvosta. Dr. Carlo Siracusa, zaoberajúci sa správaním zvierat vraví, že dokonca aj väčšina veterinárov sa spolieha na prejav šťastia prostredníctvom „mykotania“ chvostu.

 

 


Vrtí chvostom? Je ochotný komunikovať!

Vrtenie chvosta značí o tom, že pes sa zaujíma o okolie a je otvorený interakciám. Čo to však neznamená v každom prípade je to, že nevyjadruje náladu či akýsi status postavenia. Preto vrtenie chvosta nemusí za každú cenu znamenať pocit šťastia.

 

Siracusa tvrdí, že vrtenie chvostu niekedy nevedia presne analyzovať ani psy. A to vedia čítať reč tela svojho súkmeňovca oveľa lepšie ako my ľudia. Chyby, ako to možno nazvať, robia psy často preto, lebo pes, ktorý vysiela signál to nerobí úplne „správne“. Plemená so skráteným či zatočeným chvostom ním vrtia mierne skreslene a nie v plnom rozsahu.

 

Výpoveď psieho chvostu

„Jazyk“ psieho chvostu úzko súvisí s rečou celého tela a nie je možné ho chápať osobitne. Vrteniu chvostu často prikladáme väčšiu dôležitosť, ako v skutočnosti potrebuje. Pri pohľade na chvost môžeme sledovať jeho pozíciu, ako veľmi je uvoľnený alebo ako rýchlo sa pohybuje.

 

Výška chvosta: Vztýčený chvost signalizuje nadšenie. Taktiež to môže znamenať úroveň dôvery psa k okoliu. Vyššie položený chvost hovorí o tom, že pes si viac dôveruje, naopak nižšie položený chvost opisuje plachého alebo nervózneho psa.

Je dôležité vedieť, že vysoko položený chvost, alebo chvost ohnutý v 90 stupňovom uhle oproti chrbtu znamená vysoký stupeň vzrušenia. Takýto pes chce komunikovať, avšak nie kontrolovaným spôsobom.

Tuhosť chvostu: Všeobecne platí, že uvoľnený chvost je dobré znamenie, naopak tuhý chvost môže signalizovať napätie a nepriateľstvo.

Rýchlosť chvostu: Rýchly pohyb je všeobecne fajn, naopak pomalý pohyb znamená, že pes sa nemá záujem kamarátiť.

 

 

 

Vrtí sa mu celé telo? Dobrá správa!

Čím väčšia časť tela sa pohybuje spolu s chvostom, tým pre nás ľudí a ďalšie psy lepšie. Značí to totižto o priateľskosti psa. Zároveň je tento pes perfektne pripravený na komunikáciu s okolitým svetom.

 

Význam vrtenia chvostom sa môže líšiť pes od psa. Ide totižto o univerzálne správanie. Čo však univerzálne nie je, je temperament ukrývajúci sa vo vnútri jednotlivých plemien. Preto je dôležité aby každý majiteľ svojho psa dobre poznal a s prehľadom dokázal čítať reč jeho tela.
 

Zdroj: http://www.petmd.com

 

Bruno ti odporúča:

Prečo psy vždy a všetko olizujú?

Psy rozumejú tomu, čo hovoríme a ako to hovoríme. Ako je to možné?

Som bláznivý psíčkar a som na to hrdý!

7 faktov o psích hrách. Poznáš ich?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum