7 faktov o psích hrách. Poznáš ich?

Každý deň sa stretávame s hrami, do ktorých sa naše psy tak radi púšťajú. Orientovať sa v ich význame však nie je tak úplne jednoduché ako sa zdá. Prečítaj si 7 dôležitých faktov o psích hrách.

7 faktov o psích hrách. Poznáš ich?
Zdroj foto:
11145
Reklama

7 faktov o psích hrách. Poznáš ich?

 

Častokrát sa stáva pravidlom, že majitelia psov chybne analyzujú jazyk psov. Preto sa môže stať, že človek nevhodne vyhodnotí nevinnú hru, alebo naopak, nebezpečný súboj berie na ľahkú váhu. Dôležitým krokom zo strany človeka je to, aby sa naučil čítať psiu reč, signály tela a momentálne správanie svojich štvornohých miláčikov.

 

Foto: PesBruno.sk

Dog-to-dog play

Hra je rad aktívne sa opakujúcich vzorcov správania, ktoré majú rôzne dôležité úlohy v psom živote. Pomáha rozvíjať ich životné zručnosti, nadobudnúť skúsenosti počas dospievania, a tiež podporuje fyzické a duševné zdravie psov.

 

Vzájomná komunikácia a identifikácia signálov

Hra psov je postavená na schopnosti vzájomného čítania signálov ich tela. Hra je koniec koncov „falošná bitka“, preto ak je do hry zapojený pes, ktorý sa správa hrubo a drsne, môže vyvolať nesprávne negatívne reakcie spoluhráčov.

 

 

 

7 faktov o psích hrách

 

  • Mladé psy sa učia hre od svojich rovesníkov alebo od starších psov. Avšak existujú aj psy, ktoré sa hrať nevedia. Väčšinou je to spôsobené nedostatočnými sociálnymi skúsenosťami, alebo jednoducho preto, že sú príliš drzí a hrubí.
  • Ak je pes príliš otravný či opovážlivý, nemal by s ostatnými psami prichádzať do styku skôr, ako sa on sám nenaučí správne pozdraviť a primerane sa hrať.
  • Pri hre je dôležité odvolanie. Jeho výučba pomôže usmerniť a upokojiť psa v prípade, ak sa hra začína stávať nebezpečnou alebo drsnou.
  • Občas sa môže zdať, že je hra dvoch psov príliš bezcitná. Zvyčajne však nie je potrebný ľudský zásah.
  • Vyhnúť sa konfliktu medzi psami je možné vtedy, keď hru vyhrá raz jeden a raz druhý pes. Čím viac sú psy vyburcované k hre, tým je pravdepodobnejšie,že sa hra premení na niečo vážnejšie.
  • Psí hráči sú sebavedomí a častokrát aktívne vyhľadávajú a vyzývajú iné psy k hre. Počas hry vysielajú jasné signály, ktoré spoluhráčovi nedovolia prílišné vzrušenie.
  • Hra v nízkom veku rozvíja koordináciu šteniat a zároveň im umožňuje využívať sériu správaní, ktoré podporujú správnu socializáciu.

 

 

 

Hra sa stáva bezpečnou vďaka správnej reči tela. Psy sa totižto spoliehajú na signály, ktoré vysielajú ako pred začiatkom tak aj počas hry. Poklona, oňuchávanie, prskanie, zívanie či olizovanie  - toto všetko môže byť prejavom psov počas hry a všetko čo sa deje v ten moment, je v súlade s hrou.

 

Správne socializované psy nikdy počas hry neprekročia tzv. „dolnú hranicu vzrušenia“.

 

Krása hry spočíva v tom, že psy túžia medzi sebou komunikovať. A nedeje sa tak iba v období šteňacieho veku, ale pretrváva až do dospelosti. Hra funguje, ak oba psy poznajú pravidlá, udržujú sa na úrovni nízkeho vzrušenia a sú ochotní nielen vyhrať ale aj prehrať.

 

Foto: karolína Dobiašová

Hlasný neznamená nesprávny

Hra psov môže byť pre nás častokrát veľmi hlučná. Ak pes rozoznáva signály protihráča, je to vporiadku. Pokiaľ však jeden pes chce hru ukončiť a druhý reč jeho tela nedokáže (alebo nechce) čítať, je potrebné aby zasiahol človek. Pochopenie toho, ako funguje psia hra zaisťuje, že počas celej doby trvania zostáva táto aktivita zábavná a zdravá pre obe strany.

Zdroj: positively.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Ako zistíš, či je tvoj pes tým správnym parťákom na beh?

Psie hry alebo ako si zlepšiť vzťah so psom

Čo vidia psy, keď sa pozerajú na televízor?

Dogtrekking – turistika so psom?

Kliker – výcviková pomôcka, ktorú veľa ľudí odsudzuje a ešte viac ľudí miluje

 

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum