Ako zistíš, či je tvoj pes tým správnym parťákom na beh?

Rozhodol si sa športovať a najradšej by si zapojil aj svojho psieho člena rodiny? Prečítaj si, či je tvoj pes vhodný kandidát na beh, alebo naopak, mal by sa mu radšej vyhnúť. ;)

Ako zistíš, či je tvoj pes tým správnym parťákom na beh?
Zdroj foto:
6024
Reklama

Ako zistíš, či je tvoj pes tým správnym parťákom na beh?

 

 

Správny psíčkar vie, že aktivita je pre psa nielen prospešná, ale priam dôležitá. Psy, ktoré nie sú dostatočne aktívne, či už fyzicky alebo psychicky, nám neraz môžu v živote narobiť veľkú neplechu.

Skutočnosť je však taká, že nie každý pes je zrodený pre všetky druhy fyzických aktivít. Poďme sa spolu pozrieť na to, kedy je potrebné byť opatrný pri najčastejšej činnosti, ktorou je beh.

Kedy by sme si mali dávať pozor pri tomto intenzívnom aeróbnom cvičení so svojim psom? A akými alternatívami možno nahradiť túto obľúbenú pohybovú činnosť?

 

 

1. Šteniatka

Organizmus šteniatok neustále rastie a vyvíja sa. Preto je dôležité príliš nezaťažovať ich telíčka, mohlo by to totižto viesť k dlhodobému poškodeniu kĺbov. Obzvlášť u šteniat veľkých plemien trvá dlhšiu dobu, kým je ich organizmus plne vyvinutý. Je dobré, ak je u nich návyk na beh budovaný veľmi pomaly a určite až po dosiahnutí dospelosti.

 

Alternatíva: V období šteňacieho veku je najvhodnejšia činnosť socializácia. Stretávanie sa s inými šteniatkami alebo zdravými dospelými psami podporí u psa jeho sebavedomie a lepšiu komunikáciu medzi sebou v dospelosti.

 

 

2. Psí seniori

Hoci ti tvoj pes robil mnoho rokov spoločnosť pri tvojej športovej záľube, príde čas, kedy už nebude schopný s tebou držať krok. I napriek tomu, že tvoj pes stále miluje beh, je dobré vedieť, kedy nadíde čas spomaliť.

 

Alternatíva: Krátke prechádzky poskytujú staršiemu psovi nielen fyzické ale aj duševné zadosťučinenie. Dbaj na to aby sa nadbytočne neprehrieval a meň trasu tak často, aby sa tvoj štvornohý parťák stále mohol tešiť na nové podnety a pachy.

 

 

 

3. Psy so zdravotnými problémami

Ak vlastníš plemeno náchylné na problémy s kĺbmi, ak trpí bolesťami pri chôdzi alebo má akékoľvek iné pohybové zdravotné útrapy, je dobré ak sa behu s ním úplne vyhneš. Niektoré plemená majú predispozíciu na ochorenia kĺbov, pri nich je najlepšie ak budeš hneď od začiatku akceptovať, že na beh nebude tým správnym partnerom.

 

Alternatíva: Perfektnou náhradou pre psy, ktoré majú problém s behom, je plávanie. Ak nemáš prístup k voľne dostupným vodným plochám, v mnohých mestách sa nachádzajú špecializované psie bazény. Plávanie zároveň slúži ako terapia pre zníženie bolesti pohybového aparátu a zároveň podporuje nárast svalovej hmoty u týchto psov.

 

 

4. Brachycefalické psy

Krátkolebečné psy (mopslík, buldoček, boxer) nie sú vhodné na aeróbne tréningy. Vďaka nešťastne skrátenej anatómií nosa im najmä v letných mesiacoch roka hrozí prehriatie.

 

Alternatíva:  Pre tieto plemená sú vhodné krátke a pomalé prechádzky. V najteplejšom období je dôležité vyhnúť sa maximálnym teplotám počas dňa a prechádzky plánovať na skoré ranné a neskoré večerné hodiny.

 

 

5. Psy s nadváhou a tzv. gaučáci

Ak tvoj pes doteraz ležal na gauči a jeho prechádzky boli skôr nenáročné, skús s jeho bežeckou kariérou začať pozvoľne. Tak ako ty, ani on hneď na začiatku neubehne polmaratón. Postupným tréningom privedieš svojho psa nielen k lepším výkonom, ale predídeš tým aj zdravotným problémom, ktoré by pri náhlej záťaži mohli nastať.

 

Alternatíva: Ak psovi jednoducho beh nevyhovuje, existuje veľa ďalších psích športov, ktoré by sa ti mohli páčiť. Plávanie, aportovanie, trénovanie trikov, agility či taký dogtrekking je len malý príklad toho, ako by ste spolu mohli tráviť čas.

 

To, akým iným aktivitám sa so svojim psom môžeš venovať sa tiež dočítaš na našich stránkach v kategórií Psie športy a hry.

 

Zdroj: positively.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Miluje tvoj pes plávanie?

Psie hry alebo ako si zlepšiť vzťah so psom

Je preťahovanie sa so psom o hračku nebezpečné?

Dogtrekking – turistika so psom?

Kliker – výcviková pomôcka, ktorú veľa ľudí odsudzuje a ešte viac ľudí miluje

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti článok páčil, nezabudni ho zdieľať aj pre tvojich priateľov:

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum