Psy sa boja, lebo sa my bojíme

To čo mnohí z nás už dávno vedia, je teraz podporené aj výskumom. Psy sa boja, lebo cítia náš strach. Ako ho vnímajú a prečo to tak je?

Psy sa boja, lebo sa my bojíme
5986
1
Reklama

Psy sa boja, lebo sa my bojíme

 

V mnohých článkoch sa už písalo ako je psí nos úžasný a dokonalý orgán. Citlivý na širokú škálu pachov sa nachádza vždy tam, kde sa niečo deje, často aj na miestach, pri ktorých sa červenáme v tvári. Avšak nedovoliť psom aby čuchali je ako zakázať človeku aby sa pozeral. Psí nos pomáha svojmu majiteľovi získavať informácie z každej situácie, aj z tej, ktorá sa nám môže často zdať nechutná.

 

Obyčajní ľudia, majitelia psov, často vravia: „Psy cítia naše nálady, obzvlášť strach, a potom sa aj oni sami boja.“ Nemajú to vedecky podložené, neštudovali správanie zvierat, ale napriek tomu vedia povedať, čo psy cítia.

 

Je fajn ak sú naše intuície podporené aj výskumom a nová štúdia, ktorú vypracoval Biagio D'Aniello so svojimi kolegami v časopise Animal Cognition potvrdzuje to, čo mnohí už dávno „vedia“. A to, že psy cítia ľudský strach pomocou chemosignálov, následne čoho sa začnú báť tiež.

 

Dr. D'Aniello a jeho tím študovali zlatých retrieverov a labradorov. Zaujímali sa o to, či rozpoznajú ľudské pachy produkované v podpazuší šťastných a ustráchaných ľudí. Počas experimentu sa každý pes voľne pohyboval v miestnosti, kde sa nachádzal jeho majiteľ, cudzí človek a dávkovač s ľudskou vôňou. Tri produkované zápachy predstavovali šťastie, strach a kontrolnú vzorku, v ktorej nebol žiadny pot. Výskumníci sledovali interakciu psov s ich majiteľom, cudzincom a dávkovačom potu a popri tom monitorovali ich srdcovú frekvenciu.

 

 

Hoci sa v miestnosti nachádzal aj pach strachu, psy vďaka „šťastnému pachu“ boli pokojnejšie a ich strach sa prejavoval v slabších a kratších frekvenciách, ako keď bol do miestnosti vylučovaný iba zápach strachu. Zaznamenaná tepová frekvencia v kontrolných a šťastných podmienkach bola značne nižšia ako v prítomnosti strachu. Tieto zistenia naznačujú, že medzidruhovú emocionálnu komunikáciu uľahčujú spomínané chemosignály.

 

Zhrnutie práce hovorí o tom, že psy vystavené vôni strachu vykazujú viac známok stresu ako psy vystavené šťastnej alebo neutrálnej vôni. Zároveň je ich srdcová frekvencia vyššia, od svojho majiteľa sa snažia získať pocit istoty a vyhýbajú sa sociálnemu kontaktu s cudzím človekom.

 

Nechaj psa čuchať a dovoliť mu tak sa dostať do jeho životne dôležitých spojení s celým svetom.

 

Je dobré vedieť, že to čo mnohí „vedia“, je aj podporené systematickým výskumom. V súvislosti s týmto výskumom treba dodať dôležitú vec. Používanie šampónov, mydiel či dezodorantov maskuje to, čo psi dokážu vycítiť svojím nosom, maskujú sa naše pocity.


Necítiť je pre psy veľmi skľučujúce. Preto nechajme psy čuchať vždy, keď sme s nimi na prechádzke, či už sú na vôdzke, alebo na voľno, či sa zdravia so psím kamošom alebo novým susedom. Lebo len tak majú presný obraz o tom, čo sa deje v ich okolí. Neumožnenie tohto zmyslu ich zbavuje dôležitých informácií, bez ktorého sa len veľmi ťažko orientujú vo svojom prostredí.

 

Zdroj: https://thebark.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Prečo niektorí ľudia psov milujú a iní nenávidia?

Psy ignorujú zbytočné pokyny rýchlejšie ako ľudia

Psy pomáhajú deťom znižovať hladinu stresu

Odborníci varujú pred elektronickými obojkami: Psom neprospievajú

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Lenka CC
pred 6 rokmi
Ahojte, potrebujem poradit, mam 5 mesacnu fenku Cane Corso, je perfektny rodinny pes pokial sme sami, dost brani uz od mala jej teritorium, ale v poslednej dobe som si vsimla ze ked ju vediem ja alebo mam pri sebe syna,steka len co sa niekto priblizi,pripada mi ako keby sa bala..... vodim ju na namestsia a vsade kde sa hemzi kopa ludi aby ju to preslo, vtedy je celkom v pohode, ale ked ide okolo nas jeden alebo malo ludi tak zas steka .......... bravam ju aj do psieho parku , nieje agresivna, ked pride niekto novy zozaciatku steka ale ked ho onucha tak je ok, je taka nedvoverciva .... dnes ked sme boli v parku tak na mna skocil taky mops, ona sa medzi nas postavila a ten mops sa do nej pustil, ani neviem ako a uz sa hryzli.... potrebujem radu, ako na nu , chcem mat kludneho vyrovnaneho psa .... :( Dakujem
Blog Fórum