Psy ignorujú zbytočné pokyny rýchlejšie ako ľudia

Ukázali im odmenu, ukázali im ako sa k nej dostať, oni to zopakovali a pochopili, že to ide aj inak, jednoduchšie. Áno psy sú inteligentnejšie ako mnoho z nás predpokladá.

Psy ignorujú zbytočné pokyny rýchlejšie ako ľudia
Zdroj foto: Pixabay
7592
Reklama

Psy ignorujú zbytočné pokyny rýchlejšie ako ľudia

 

Môžu donekonečna naháňať loptičku či vlastný chvost, ale i napriek tomu sú oveľa inteligentnejšie ako si vieme predstaviť. Pokiaľ ide o rozlíšenie užitočných inštrukcií od nezmyselných, najnovšie štúdie v časopise Developmental Science ukázali, že psy ich rozoznávajú skôr ako deti.

 

Výskumníci v novom Canine Cognition Centre v Yale si vzali na mušku psov domácich, ale aj dingov a postavili pred nich jednoduchú hračku na získanie jedla. Hračka pozostávala z krabice s vekom a pákou. Otvorením veka sa umožnil prístup k odmene, zatiaľ čo páka nemala funkčný účel. Predtým, ako pustili psov riešiť úlohu, ukázali im, že treba stlačiť páku a potom otvoriť veko.

 

 

 

Spočiatku 75% psov a dingov napodobňovalo vedcov. Dotýkalo sa páky pred otvorením veka. Počas ďalších pokusov si však či psy alebo dingovia uvedomili, že krok s pákou je zbytočný a čoraz viac ho vynechávali a sústredili sa priamo na veko. Po štyroch pokusoch pokračovalo v používaní bezúčelovej páky len 59% psov a 42% dingov.

 

Psy, sú rovnako ako ľudia, schopné učiť z podnetov, ktoré sú im ukázané. Jednoducho napodobňujú. Preto je tento výskum zaujímavý, pretože pri ňom psy zistili, že môžu odignorovať ľudskú demonštráciu a samostatne vyriešiť hádanku.
 

Na rozdiel od predchádzajúcich štúdií sa ukázalo, že deti dôsledne napodobňujú svojich učiteľov a verne kopírujú relevantné i irelevantné kroky pri riešení puzzle. Napríklad jedna štúdia z roku 2005 zistila, že troj a štvorročné deti vykonajú až 5 krokov k vyriešeniu hádanky, aj keď niektoré z nich sú nepotrebné.

 

 

 

Samozrejme to neznamená, že psi sú múdrejší ako deti, ale že ľudia a psy sa učia rôznymi spôsobmi. Výskumníci sa domnievajú, že nadmerná imitácia človeka môže mať dôležité sociálne výhody. „Jedným z dôvodov, prečo sme týmto výsledkom tak nadšení, je to, že zdôrazňuje jedinečný aspekt ľudského učenia“, vysvetlil Johnsston, vedúci výskumu.

 

Hoci sklon ku kopírovaniu irelevantných činností sa môže na prvý pohľad zdať hlúpy, z iného uhla pohľadu je priam dôležitý. Hlavne v prípadoch úspešného učenia sa návykov, napríklad čistenie zubov či umývanie rúk.

 

Zdroj: http://mentalfloss.com

 

Bruno ti odporúča:

Psy pomáhajú deťom znižovať hladinu stresu

Ovplyvňuje empatia komunikáciu medzi človekom a psom?

Nová štúdia ukázala, že psom sa nepáčia hrubí a neochotní ľudia

Prečo psy vrtia chvostom?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum