Nová štúdia ukázala, že psom sa nepáčia hrubí a neochotní ľudia

Reaguje pes na človeka, ktorý nechce pomôcť jeho pánovi? Alebo ho táto situácia vôbec nezaujíma?

Nová štúdia ukázala, že psom sa nepáčia hrubí a neochotní ľudia
Zdroj foto: Pixabay
11465
Reklama

Nová štúdia ukázala, že psom sa nepáčia hrubí a neochotní ľudia.

 

Vraví sa, že ak nemáš nič čo pekné povedať, nehovor radšej vôbec. To isté platí v prípade, že sa na teba pozerá pes. Vedci totižto zistili, že pes rozozná, kedy sa správaš prirodzene milo a kedy sú tvoje činy silené.

 

Výskumníci potvrdili, že psy rovnako ako opice dávajú prednosť tým, ktorí pomáhajú druhým.

 

James Anderson, zaoberajúci sa porovnávacou psychológiou, uviedol pre časopis New Scientist, že psy rovnako ako opice druhu malpy kapucínskej počas pokusu dávajú prednosť ľudom, ktorí pomáhajú inému človeku otvoriť nádobu s hračkou vo vnútri.

 

Človek, ktorý držal zatvorenú krabicu s hračkou, požiadal troch ďalších, aby mu pomohli túto nádobu otvoriť. Jeden sa správal prirodzene ochotne, druhý mal pasívny prístup a tretí odmietol pomôcť. Následne títo traja „pomocníci“ ponúkli opici jedlo. Zvieratá si mohli zvoliť, či jedlo príjmu alebo nie.

 

Výsledok pri opiciach znie nasledovne. Pokiaľ jeden z pomocníkov odmietol pomôcť pri otváraní krabice, opica častejšie preferovala odmenu od osôb, ktoré pomohli alebo sa otvárania nezúčastnili vôbec.

 

 

Vedci testovali rovnakým spôsobom aj psov. Majiteľ psa držal v rukách nádobu, ktorú sa pokúšal otvoriť. Pomocníci boli prizvaní aby rovnakým spôsobom, ako v prípade opíc pomohli majiteľovi otvoriť túto nádobu.

 

Prví dvaja pomocníci sa mohli rozhodnúť či majiteľovi psa pomôžu, alebo pomoc odmietnu. Tretí opäť zostáva pasívne stáť. Potom si pes mohol vybrať odmenu od ktoréhokoľvek z troch pomocníkov.

 

Výskum vraví, že pes častejšie prijal odmenu od človeka, ktorý bol nápomocný alebo pasívny. Naopak vyhýbal sa neochotnému a hrubému pomocníkovi.
 

Záverom možno dodať len toľko, že pokiaľ sa niekto správa „antisociálne“, môže očakávať, že jeho okolie ho bude rovnakým spôsobom aj vnímať a tak aj reagovať na neho.

 

Posledné slová patria predsa len vede, ktorá opäť raz potvrdila, že dlhodobý vzťah ľudí a psov sa prejavuje aj na ich vzájomnom vnímaním, ktoré môže byť zo strany psa oveľa citlivejšie ako sme si doteraz vedeli predstaviť.
 

Zdroj: http://philadelphia.cbslocal.com

Bruno ti odporúča:

Prečo psy vrtia chvostom?

Psia dilema: Dať prednosť pochvale alebo jedlu?

Psy rozumejú tomu, čo hovoríme a ako to hovoríme. Ako je to možné?

Čo spôsobuje očný kontakt s tvojim psom?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum