8 známok o tom, že tvoj pes sa cíti byť ignorovaný

Niekedy jednoducho nestíhame. Príliš sa sústredíme na povinnosti a zabúdame na našich psov. 8 dôležitých faktov ti prezradí, kedy je čas na to, aby si to rýchlo zmenil.

8 známok o tom, že tvoj pes sa cíti byť ignorovaný
Zdroj foto:
27197
Reklama

8 známok o tom, že tvoj pes sa cíti byť ignorovaný

 

Mnohí z nás vedú zaneprázdnený život, v ktorom sa častokrát nezastavíme ani po príchode domov. Práca, povinnosti, telefón, domáce práce, počítač, rodina, tablet. Avšak nezriedka sa stáva, že do tohto zoznamu sa nám už nezmestil čas venovaný psovi. Nielenže takto škodíme svojmu psovi, ale pritom si vôbec neuvedomujeme, že čas strávený so svojím psom prináša príjemný relax a oddych.

 

Spísali sme preto 8 známok o tom, kedy pes potrebuje viac tvojho času a pozornosti:

 

1. Tvoj pes stále iba spí

Inak zdravý, dospelý pes, ktorý prespí väčšinu času, ktorý ty tráviš v práci, prespí aj čas, ktorý ty tráviš doma. Je príliš znudený a na rozhýbanie potrebuje fyzickú aktivitu, hru a tiež mentálnu stimuláciu.

Vyčleň si aspoň jednu hodinu denne na svojho psa. Vydaj sa na prechádzku do prírody, parku, choďte si spolu zabehať, alebo sa preťahujte o hračku. Rovnako tiež môžeš svojho psa zapísať na tréningy, či už poslušnosti, agility alebo iného športu, kde bude pes rozvíjať aj svoju mentálnu stránku.

 

 

2. Tvoj pes je apatický

Aj zdravý pes, ktorý však trpí depresiou, môže trpieť nechutenstvom, môže stratiť záujem o hru, stať sa deštruktívnym, môžu sa mu doma stávať nehody, alebo vás prestane vítať po príchode domov.

V tomto prípade nie je nič lepšie ako s ním tráviť čas. Aspoň jednu neprerušovanú hodinu. Spoločná hra, rituály, tréning, alebo obyčajné škrabkanie brucha. A hneď je doma lepšia nálada!

 

 

3. Stále častejšie sa doma stávajú nehody

Ak sa tvoj chlpatý spoločník začne stále častejšie uvoľňovať v domácnosti, môže to byť jednak znamenie o nejakom zdravotnom probléme, ale rovnako tiež to môže znamenať, že sa pes cíti osamotený. V prvom rade navštív veterinára a až po vylúčení zdravotných problémov sa začni sústrediť na druhú možnosť.

Ak sa tvoj pes vyprázdňuje vo vnútri, ničí nábytok alebo je viac uštekaný ako obvykle, možno potrebuje len viac pozornosti a tvojho času. Tento problém môže vyvolať príliš dlhý čas trávený osamote. Vtedy porozmýšľaj nad psou škôlkou alebo súkromným pomocníkom, ktorý ti psa vyvenčí uprostred dňa, kým ty si v práci.

Ubezpeč sa, že tvoj pes dostal dostatok ako fyzickej, tak aj psychickej stimulácie na to, aby bol spokojne unavený. Pamätaj, unavený pes, spokojný pes!

 

 

4. Pes je tučný

Zvieratá vo voľnej prírode trávia svoj čas pohybom. Potrava ich totižto núti hýbať sa. Ten, ktorý sa nehýbe, nežerie. Avšak u našich miláčikov je to presne naopak. Svoj čas trávia spánkom a jedlo im padá samé rovno do papuliek.

Výsledkom je epidémia nadváhy a obéznych psích spoločníkov. Ale darmo hľadáme vinníka, sme ním totižto my sami.

Často svoje výčitky svedomia zaháňame odmeňovaním psa, aby sme si zmiernili vlastnú vinu za to, že s nimi nedokážeme tráviť viac času. Ale pamätaj, že jedlo je naozaj mizerná náhrada za spoločne strávený čas.

 

 

 

5. Nechty tvojho psa vyzerajú naozaj nechutne

Prerastené nechty sú istým znamením, že pes potrebuje viac pohybu. Oveľa viac pohybu. Iba časté prechádzky zabezpečia zdravé nechty. A samozrejme strihanie či zabrusovanie. Bol by si prekvapený, koľko zdravotných problémov nôh či kĺbov súvisí so zanedbanými, prerastenými nechtami.

 

 

6. Tvoj pes sa hrabe v miske s jedlom

Keď psovi prestane chutiť, väčšinou je za tým zdravotný problém. Preto je v prvom rade nutná návšteva veterinára. Zvyčajne totižto existuje fyzická príčina, prečo psovi nechutí jesť. Avšak je dobré vedieť, že aj pes stresovaný, či príliš unudený, jednoducho nemá chuť do jedla.

Ak pozoruješ tento stav aj u svojho psa, znamená to, že potrebuje viac pozornosti od svojho obľúbeného pána. Začni s ním tráviť viac času, jemu sa zlepší nálada a určite sa vráti aj chuť do jedla. Pretože mu poklesne alebo úplne vymizne stres z hlavičky.

 

 

7. Pes neposlúcha

Pes sa svojmu pánovi chce prirodzene páčiť po všetkých stránkach. Aj po stránke poslušnosti. Ak si ho to ovšem stihol naučiť. Ak neposlúcha od začiatku vašeho spoločného bytia, znamená to, že si sa mu ešte stále nestihol dostatočne venovať. Ak prestal počúvať po určitej dobe, znamená to, že váš spoločne trávený čas išiel na druhú koľaj.

Niektoré plemená majú radi nezávislosť, avšak mnoho je takých, ktoré práve naopak vyžadujú každodennú pozornosť. Preto predtým, ako si zadovážiš šteniatko, vzdelávaj sa o chcenom plemene.
 

 

 

8. Pes neovláda ani len hygienické návyky

Najvyšší stupeň ignorácie psa je, keď si ho nezvládol naučiť ani k hygienickým návykom. Ak stále vykonáva potrebu vo vnútri, nenašiel si si skrátka dostatok času na to, aby si ho to stihol naučiť. Tresty v tomto prípade váš spoločný vzťah ešte zhorší.

Zaveď v tomto smere do života rutinu, choďte na prechádzku, trénujte vykonávanie potreby (ale aj poslušnosť či triky), pozitívne posilňuj jeho správanie, váš vzťah sa zlepší a rovnako si polepšíte aj na správnych (nie len hygienických) návykoch.

 

 

Zdroj: http://healthypets.mercola.com

 

Bruno ti odporúča:

Prečo môj pes stále šteká? Tu je odpoveď.

17 znakov o tom, že psa ľúbiš viac ako svojho priateľa

Pravda alebo mýtus? Tenisové loptičky poškodzujú zuby tvojho psa

Zahoď týchto 5 vecí do koša a tvoj pes bude šťastnejší!

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum