Nevyliečiteľný tulák - pes stále uteká z domu

Zničené pletivo, zdrhajúci pes a tvoj hnev. Nie si jediný komu uteká pes zo záhrady. Pár tipov ako riešiť „výlety“ svojho psa, nájdeš v nasledujúcich riadkoch.

Nevyliečiteľný tulák  - pes stále uteká z domu
Zdroj foto:
22968
Reklama

Nevyliečiteľný tulák 

 

 

Prečo sa psy túlajú?

Príčin môže byť viac. Jedna z najčastejších príčin je, že pes sa nudí. Môže mať Dunčo obrovskú záhradu, rýchlo to omrzí, deň čo deň ňuchať stále tú istú trávu. Psy vo všeobecnosti majú radi dobrodružstvo. Užívajú si nové pachy a mimoriadne sa tešia prechádzkam a výletom so svojimi majiteľmi.

Nejeden pes cíti potrebu byť užitočným. Psy chcú robiť, makať... chcú prácu, kde môžu vybiť baterky. Nie nadarmo sa hovorí : Unavený pes = šťastný pes smiley
A keď im prácu nezvolí človek, musia si niečo nájsť sami. Ich práca bude, ničenie záhrady, utekanie – obiehanie rajónu, návštevy psích slečien. 

 

Volanie prírody

Príčina, ktorá tiež núti tvojho psíka zdrhať zo záhrady. Pud. Túžba rozmnožovať sa. Je to príroda, nemôžeš im to brať za zlé, ale nemôžeš to ani ignorovať. Neplánovaných a nechcených šteniatok je už na svete príliš veľa... Ak vlastníš psa, ktorého silne ovláda túžba plodiť potomstvo, daj ho vykastrovať. Nič lepšie pre Casanovu neurobíš.

„Vyliečiť“ tuláka nie je tak jednoduché. Nájsť spôsob, ako udržať psa pri sebe, dá zabrať nejednému skúsenému psíčkarovi.

Môžeme psa zatvoriť do koterca, dať ho na reťaz, založiť mu elektrický obojok, vyhubovať ho zakaždým keď sa vráti z túlačky... To však nerieši príčinu.

Ak chceš vyriešiť túlanie svojho psa, na začiatok, musíš nájsť pravú príčinu jeho utekania. Je to len zlozvyk? Nuda? Volanie prírody?

 

Zabezpečenie psa

Utekanie sa týka najmä tých psíkov, ktoré prebývajú vo vonkajšom prostredí. Koterec nie je zlý. Koterec, je miesto, ktoré má zabezpečiť  psíkovi ochranu pred nepriazňou počasia, má sa v ňom cítiť pohodlne a príjemne. Nie je to miesto, kde má pes tráviť väčšinu dňa. A najpodstatnejšia vec, koterec mu má zabrániť utiecť.

Nauč svojho psa cítiť sa príjemne v koterci.

Ako na to? Jeden zo spôsobov je podávanie krmiva v koterci. Navyše, mu zabezpečíš potrebný kľud po jedení, čo mu pomôže vyhnúť sa tráviacim ťažkostiam. Ak psa navykáš na koterec, na začiatku ho zatváraj len na pár minút. Zatváraj ho niekoľko krát za deň. Len tak, keď ťa napadne. Pri jeho hlasných protestoch, ho ignoruj, nedaj sa obmäkčiť. Ak ho už ďalej nejde počúvať, rázne ho okríkni ale nedaj sa vykoľajiť jeho prejavmi. Vyhni sa jeho vypúšťaniu, keď je pes nedočkavý, skáče a šteká. Vypúšťaj ho keď je kľudný. Nauč ho, že koterec nie je väzenie. Občas vojdi do koterca spolu s ním, poškrab ho za ušami, povedz mu o svojom dni v práci wink

 

 

Bruno ti odporúča:

Ako si vybrať toho správneho psa

Pes sám doma – navykanie na samotu

Čo ti musí byť jasné pred tým, ako si zaobstaráš psa

Máme doma útulkáča

Pes "na chvíľku" alebo dočasná opatera

5 dôvodov prečo sú staršie psy úžasné

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Miroslava Čižmáriková
Miroslava Čižmáriková
Moja láska ku psom ma doviedla až k úspešnému vyštudovaniu odboru kynológia na UVM v Košiciach. Rada pomáham s výcvikom a s výchovou, majiteľom a ich psíkom. Mojim obľúbeným plemenom je kríženec a preto vlastním doma hneď dva kusy. Najlepšie sa cítim na lúke, kde môžem s úsmevom pozorovať naháňajúcich sa, šialených psov. :)
Reklama
Blog Fórum