Máme doma, útulkáča!

Spálené ruky od vodítka, spevnené svaly na nohách z pravidelného naháňania psa, zúfalstvo v očiach a závistlivý pohľad na psíčkarov, ktorí ani nevedia, že majú dokonalých (vychovaných) psov. Predstavme si takého typického kríženčeka z útulku

Máme doma, útulkáča!
Zdroj foto:
10105
Reklama

Máme doma, útulkáča!

 

Možno sa nájdeš v tých riadkoch, a pritom nemusíš vlastniť psíka z útulku, no mnoho problémov sa spája práve s útulkáčmi. Avšak bavíme sa o problémoch, ktoré sú stále riešiteľné. ;) Takže, nezúfaj, pohodlne sa usaď a čítaj ďalej.

Je jasné, že v mnohých útulkoch sa nedostáva potrebnej starostlivosti každému psovi. Aj keď sa dobrovoľníci snažia najviac ako vedia, prvoradé je zabezpečenie základných potrieb ako je zabezpečenia krmiva, veterinárneho ošetrenia a miesta, kde môžu čakať na svojho nového majiteľa. A za to im patrí veľký obdiv a úcta...

Treba počítať s tým, že pes z útulku je tak trochu zdivočelý. smiley
Predstavme si takého typického kríženčeka z útulku:

 

1. Voláš sa Dunčo!

Psy v útulku dostávajú nové meno kvôli evidencii. Minimálny počet psov reaguje na svoje meno, ktoré dostanú. Nemôžeš sa preto čudovať keď ťa bude tvoj pes zo začiatku „ignorovať“ pri zvolaní jeho mena.

 

Tip: Používaj jeho meno, keď ho chceš privolať k príjemným veciam. Zavolaj naňho menom pred tým ako mu položíš večeru k spapaniu, oslovuj ho pri hladkaní, pri chystaní sa na vychádzku,...

Vyslovuj jeho meno v láskavom tóne.

 

2. Pekne kráčaj

Prechádzka by mala byť relaxom pre psa ale aj pre jeho živiteľa. Ak ti hrozí pretrhnutie vodítka zrejme niečo nebude v poriadku. ;)

Nech už si zástancom akejkoľvek viery a výcvik psa možno pre teba znamená len zbytočná buzerácia, chôdzu na vodítku by mal zvládať skutočne každý jeden psík. Sme za svojich psov jednoducho zodpovední a to okrem iného znamená, mať ich zvládnutých a mať ich pod kontrolou.  

Nie, chôdza na vodítku neznamená zobrať si flexi vodítko. A nie, chôdza na vodítku nie je zvládnutá, ak sa ten náš malý poklad, ide odtrhnúť z vodítka keď vidí prechádzať iného psíka.

Či malý, či veľký... každý by mal vedieť chodiť pekne, slušne na vodítku. A bodka.

Tip: stiahni si zdarma knihu 2 jednoduché návody. Aby váš pes neťahal na vodítku

 

3. Poď sem! Ale okamžite...

V ideálnom svete by sa púšťali psy na voľno len s dobre zvládnutým privolaním. Nežijeme v ideálnom svete a preto občas skutočne nie je nuda, keď kričíš márne 10x krát na svojho havkáča, ponáhľaš sa do práce a on nie a nie sa dohrať so psím kamošom.

 

 

Tip: Využi vrecká, na vychádzkach používaj maškrty. Odmeň každý jeho úspešný príchod po privolaní. Urči si jeden povel pre privolanie (napr. Ku mne! alebo Poď sem! ), na slovíčkach skutočne nezáleží, len ich nesmieš obmieňať, z toho by mal pes len chaos. Pouč o tom aj svoju rodinu a všetkých, ktorí venčia psa. A nezabúdaj na slovnú pochvalu. Odhoď zábrany a poriadne chváľ. Psy to zbožňujú. smiley

Odbehol ti pes a nejak sa mu nechce prísť na zavolanie? Zabudni na trestanie. Nemá zmysel psa hrešiť po príchode. Ty sa musíš stať pre svojho psa zaujímavým a s tým ti pomôžu maškrty, loptičky, tvoje skrývanie sa, pobehnutie si, kľaknutie,...

 

4. Je to v poriadku, že budeš chvíľu sám

Veľa psíkov sa tak silno naviaže na svojho majiteľa, že im je za ťažko pochopiť, že jeho majiteľ musí každý deň chodiť niekde preč na 8 hodín. Možno by sa ukľudnili, keby vedeli, že tých 8 hodín človek vlastne zarába na ich granule, mäsko, pelechy... avšak oni to nevedia a to je ten háčik. Netušia a nechápu prečo zbožňovaný majiteľ ich musí každé ráno opúšťať. Začnú panikáriť, štekať, zavíjať, ničiť nábytok,...

Do roboty sa jednoducho musí chodiť. Je preto potrebné naučiť svojho psa, že je to v úplnom poriadku, keď bude chvíľu sám. Treba ho presvedčiť o tom, že je to vlastne ideálny čas na oddych a spánok.

 

Tip: Predtým ako necháš svojho chlpáča samého doma, unav ho. Začni ráno behávať, hádž mu loptičku, dohodni sa s iným majiteľom aby sa vaše psy navzájom skvelou naháňačkou unavili.
Nauč ho triky. Pri samotnom učení je potrebné aby sa tvoj pes sústredil. A to robí čo? No predsa unavuje... aj my chodíme zo školy, z práce unavení a väčšina z nás pracuje najmä hlavou. Prečo to nevyužiť u psov? Skrývaj mu pamlsky. Nauč ho základné povely. Jednoducho vymysli také aktivity, pri ktorých je tvoj pes nútený zapojiť mozog. 

 

Aby sme tvojmu psíkovi spríjemnili čas strávený osamote, v Brunovom obchodíku sme mu nachystali rôzne plniace hračky a knižky. Nájdeš v nich rôzne hry a cvičenia, s ktorými ho zabavíš a unavíš predtým ako odídeš z domu.

 

 

Bruno ti odporúča:

Ako si vybrať toho správneho psa

Pes sám doma – navykanie na samotu

Čo ti musí byť jasné pred tým, ako si zaobstaráš psa

Čistokrvný mini yorkshire bez PP

Pes "na chvíľku" alebo dočasná opatera

5 dôvodov prečo sú staršie psy úžasné

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Podpor tento článok zdieľaním aj pre tvojich priateľov:

 

Miroslava Čižmáriková
Miroslava Čižmáriková
Moja láska ku psom ma doviedla až k úspešnému vyštudovaniu odboru kynológia na UVM v Košiciach. Rada pomáham s výcvikom a s výchovou, majiteľom a ich psíkom. Mojim obľúbeným plemenom je kríženec a preto vlastním doma hneď dva kusy. Najlepšie sa cítim na lúke, kde môžem s úsmevom pozorovať naháňajúcich sa, šialených psov. :)
Reklama
Blog Fórum