Čistokrvný mini yorkshire bez PP

bez vád, 100% zdravý,...“ Ak zareaguješ na takýto inzerát, s najväčšou pravdepodobnosťou podporíš množiteľa. Viac o tomto probléme sa dozvieš v článku.

Čistokrvný mini yorkshire bez PP
Zdroj foto:
31242
Reklama

Psy bez PP

(PP - preukaz pôvodu)

 

S pojmom množiteľ si sa už určite stretol. Hrôzostrašný pojem, pod ktorým si obvykle ľudia predstavia chladnokrvného človeka, ktorý chová (množí) v pivnici, v klietkach desiatky psov, šteniatok. Áno, je to množiteľ. To je tá najhoršia varianta, s akou by si sa určite nemal stretnúť keď túžiš po psíkovi.

Avšak, čo tí ostatní, ktorí na internet nahodia krásne fotky malých, pekných šteniatok? Čo tí, ktorí vedia písať inzeráty a laickú verejnosť veľmi ľahko okabátia? Čo tí, ktorí množia psov bez PP?

 

„čistokrvný mini yorkshire bez PP, bez vád, 100% zdravý,...“ Ak zareaguješ na takýto inzerát, s najväčšou pravdepodobnosťou podporíš množiteľa.

 

Nepodporuj biznis s nepapierovými psami!

 

   

 

Pamätaj, čistokrvnosť sa dá dokázať LEN preukazom o pôvode. Výpis predkov, ti dokazuje, že daný psík je skutočne pravý zástupca plemena. Poznáš predkov, ich vlastnosti, vlohy, úspechy, exteriér (zovňajšok) a aj výskyt dedičných chôrob.

To znamená, že z papierového psíka s najväčšou pravdepodobnosť vyrastie to čo má. smiley

Naproti tomu, pes, ktorý je nesprávne označený ako čistokrvný a bez PP pochádza z nekontrolovaného chovu. Je priam nehorázne, pýtať si za šteniatko bez preukazu o pôvode, toľko stovák eur. A to je dnes úplne bežné. Je to biznis. Takíto „chovatelia“ zarábajú na tvojej nevedomosti. Množiteľ nechová pre radosť, svoje psy nevníma ako členov rodiny, sú to jeho zdroj peňazí.

 

 

O tom, že je to nechutný obchod svedčia tisícky vyhodených feniek, na ktorých je značné, že slúžili len na rodenie šteniatok. Samozrejme, že sa nachádzajú v zúfalom stave – podvyživené, so zápalmi očí, uší, kože,...

Množiteľov nikto nekontroluje. Nepatria do žiadneho kynologického klubu. V podstate majú úplne voľné ruky v tom, kedy a ako často má fenka šteniatka. Nikto neskontroluje s akým psom má fenka šteniatka. Keďže nemajú prehľad o výskyte dedičných chorôb, nevedomky pária aj zvieratá, ktoré ochorenia prenášajú na ďalšie potomstvá. 

Je na tebe, koľko si ochotný zaplatiť za, síce na oko pekného, no nepapierového psíka.

Občas sa stane, susedov pes preskočí plot a je z toho... veľká láska. laugh Je to príroda. Na tom nie je nič zlé...
Ale tento spôsob zarábania si, tento nával inzerátov s populárnymi psami (čivava, yorkshirsky terier, maltézsky psík,... ) nemá nič spoločné s chovom psom a už vôbec to nemá nič spoločné s láskou ku psom.

Aby sme sa pochopili, nie je nič zlé, keď si kúpiš nepapierového psíka. No nenechaj sa oklamať a neplať toľké peniaze za psa bez preukazu o pôvode. Koľko teda zaplatiť? Len za náklady spojené s veterinárom.

Ak ti je stále veľa dať za papierového psíka, poobzeraj útulok alebo navštív stránky, ktoré hľadajú nové domovy pre psíkov, ktoré preukaz o pôvode majú. Možností je veľa. smiley

 

Zdroj foto: wikipedia, flickr

 

Pokiaľ si sa rozhodol zobrať si psíka z útulku, určite si nesmieš nechať ujsť knižku od Pat Millerovej, ktorá patrí medzi najlepšie svetové trénerky, odborníčky na psíky z útulku a na prevýchovu problémových psov. Na šťastie pre nás vydala knižku Restartujte svého psa, kde svojimi skúsenosťami a radami pomáha práve majiteľom čerstvých útulkáčov či nájduchov.

 

 

Bruno ti odporúča:

Ako si vybrať správneho psa?

Pes z útulku, z inzerátu alebo od chovateľa?

5 dôvodov prečo sú staršie psy úžasné

Pes na chvíľku alebo dočasná opatera

 

 Zaregistruj sa medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Zdieľaj tento článok aj medzi svojich priateľov:

Miroslava Čižmáriková
Miroslava Čižmáriková
Moja láska ku psom ma doviedla až k úspešnému vyštudovaniu odboru kynológia na UVM v Košiciach. Rada pomáham s výcvikom a s výchovou, majiteľom a ich psíkom. Mojim obľúbeným plemenom je kríženec a preto vlastním doma hneď dva kusy. Najlepšie sa cítim na lúke, kde môžem s úsmevom pozorovať naháňajúcich sa, šialených psov. :)
Reklama
Blog Fórum