Jorkšírsky teriér (Yorkshire terrier)

RASY PSOV – PSŮ Jorkšírsky teriér je napriek svojmu vzrastu plný energie, odvahy a sebavedomia, ktoré väčšinou prislúcha veľkým plemenám.

Jorkšírsky teriér (Yorkshire terrier)
Zdroj foto:
22305
Reklama

Jorkšírsky teriér (Yorkshire terrier)

Údaje FCI:

 Štandard č. 86

Skupina 3. Teriéry

Sekcia 4. Trpasličie teriéry, bez pracovnej skúšky

Náročnosť na výchovu:

nenáročný, ale netreba ju zanedbať

Náročnosť na pohyb:

nenáročný

Vzťah k deťom: 

dobrý, záleží od socializácie

Vzťah k zvieratám:

dobrý

Využitie psa:

spoločník, v minulosti pracovné plemeno

Umiestnenie psa:

interiér

Váha, výška:

3,2 kg, 20 – 23 cm

Vek dožitia:

12 - 15 rokov


 

O histórii jorkšírskeho teriéra sa toho veľa nevie, ale jedno je isté, nebol šľachtený ako spoločník, ale svojim neúnavným lovom trápil malé hlodavce v Anglicku, počas priemyselnej revolúcie. Jeho predkami boli Waterside teriér, Leadský teriér, Maltézskly teriér či Manchesterský teriér a po cieľavedomom párení vznikol v grófstve Yorkshire, dnes obľúbený, Yorkshirsky teriér.

 

Pre jorkšíra je typická jeho zvedavosť, energia a inteligencia. Veľa času trávi v kluse, pretože všade musí byť a o všetkom musí vedieť. Je to milovník komfortu, teplého náručia svojich milovaných a mäkkých vankúšov. Jorkšír miluje zábavu a aktivity. Síce je to pes, ktorý svojím vzrastom veľmi nevyniká, vyniká jeho veľké srdce a láska k ľudom.

 

Ak chceš psa, ktorý je elegantný a zároveň temperamentný a zvedaví, nepotrebuje veľa pohybu, miluješ česanie, úpravu vlasov a si alergik (pretože jeho srsť je podobná vlasu) jorkšír je pre teba ideálnou voľbou psieho spoločníka.

Bez častého česania a úpravy srsti sa tento drobček stane strapatou guľou, preto sa o jeho srsť treba dôkladne starať.

Je veľmi krehký a treba dávať pozor, kde sa zvedavý jorkšír práve nachádza aby nedošlo k zašliapnutiu alebo uduseniu tohto drobného stvorenia.

 

Včasná socializácia je pre jorkšíra nevyhnutná a netreba ju zanedbávať. Bolo by to zbytočne na škodu, pretože tento drobček dokáže byť veľmi panovačný a ostrý či už na iné psy alebo ľudí. Dôležité je ho pripraviť na vzťah s deťmi, a tak isto pripraviť deti na vzťah s ním. Je dôležité ,aby sa jorkšír detí nebál, preto treba zvoliť jemné pohyby, hlas, rešpekt a môže vzniknúť perfektné kamarátstvo.

V dnešnej dobe je jorkšír chovaný ako spoločenský pes, ale aby nestratil svoj temperament a dávne využitie (samozrejme dnes, sa už nepoužíva na lov hlodavcov), je veľmi dobrý v kynologických športoch ako agility.

 

Jorkšírsky teriér nie je len módny doplnok, ako si veľa súčasných majiteľov myslí, ale je to plnohodnotný pes, ktorý potrebuje veľa lásky, starostlivosti a hlavne plnohodnotnú socializáciu. 

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Zoznam kynologických podujatí

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Máš aj ty doma psíka tohto plemena? Aké máš s ním skúsenosti? Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti opis tohto plemena páčil, zdieľaj ho aj pre tvojich priateľov na:

Reklama
Blog Fórum