Bostonský teriér (Boston terrier)

Očarujúce plemeno, ktoré právom dostalo svoju prezývku „Americký gentleman“, pre jeho typicky jemnú, milujúcu povahu a sfarbenie kožúšku podobné smokingu. Viac o tomto plemene sa dočítate tu:

Bostonský teriér (Boston terrier)
Zdroj foto:
14138
Reklama

Bostonský teriér

(Boston terrier)

 

Údaje FCI (stiahni):

Štandard č. 140

Skupina 9. Spoločenské a sprievodné psy

Sekcia 11. Malé molosoidné plemená

Náročnosť na výchovu:

nenáročný, ale netreba ju zanedbať

Náročnosť na pohyb:

nenáročný

Vzťah k deťom:

veľmi dobrý

Vzťah k zvieratám:

dobrý

Využitie psa:

spoločník

Umiestnenie psa:

interiér

Váha/Výška:

5 – 10 kg, 38 – 43 cm

Vek dožitia:

13 rokov


 

Očarujúce plemeno, ktoré právom dostalo svoju prezývku „Americký gentleman“, pre jeho typicky jemnú, milujúcu povahu a sfarbenie kožúška podobné smokingu. Ako naznačuje jeho prezývka a meno, toto plemeno vzniklo  v americkom meste Boston. Boston teriér je mladé plemeno, ktoré vzniklo koncom 19. storočia krížením anglického buldoga a bieleho anglického teriéra.

Bostonské teriéry sú veľmi individuálne stvorenia. Niektoré sú známe pre svoj temperament a klaunovskú povahu, iné sú pokojné a kľudné. Zatiaľ čo iné sú tvrdohlavé, ostatné sú sladké a jemné.

Vo všeobecnosti je bostonský teriér elegantný a okúzľujúci malý pes. Miluje každú hru a svoje loptičky! Najšťastnejší je keď môže behať a tráviť s tebou veľa času pri zábavnej hre. Výlety v prírode a návštevy psieho parku sú pre neho a jeho socializáciu s inými psami veľmi dôležité.

Obľúbené americké plemeno rozhodne nie je žiadny leňoch. Je to živý, inteligentný pes s dobrým srdcom, ktorý môže byť aj dosť tvrdohlavý, takže nezabudni na dôslednú výchovu, výcvik a včasnú socializáciu.

Je extrémne citlivý na nálady svojho pána a má dokonca silné puto k seniorom. Určite patrí k dobrým strážcom. Ihneď ti oznámi, že je niekto za dverami.

Bostonský teriér je typický svojimi výraznými a pomerne veľkými ušami. A potom sú tu oči. Krásne veľké oči, ktoré ti s každým pohľadom hovoria „Milujem ťa!“. Je to síce drobec, ale zato robustný a svalnatý. Boston má tenký kožúšok a preto je to psík určený len do teplého bytu. Dlhodobý pobyt vonku rozhodne nie je pre neho.

Pre jeho krátky ňufák môže mať oproti iným psom sťažené dýchanie, v teplom počasí sa rýchlo zadýcha, pri dlhších prechádzkach nezabudni mať pri sebe dostatok vody. V spánku si sladko pochrapkáva.

Si aktívny človek a do bostonského teriéra si sa na prvý pohľad zamiloval? Tento energiou nabitý psík vyniká v psích športoch vrátane agility, flyballu, obedience a tiež je skvelý pes na canisterapiu.

titulná foto: Travis Swan - flickr.com

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma bostonského teriéra, pochváľ sa fotkou tvojho psíka v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti táto stručná charakteristika plemena páčila, zdieľaj článok aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum