Anglický buldog (English Bulldog, Bulldog)

Anglický buldog bol v minulosti využívaný hlavne na zápasy s býkmi, ktoré boli v Anglicku v 13. až 18. storočí tak obľúbené, že sa stali národným športom. V roku 1778 boli zápasy s býkmi zrušené.

Anglický buldog (English Bulldog, Bulldog)
Zdroj foto:
18945
Reklama

Anglický buldog (English Bulldog, Bulldog)

Údaje FCI: 

Štandard č. 149

Skupina 2. pinče, bradáče, molosoidné plemená a švajčiarske salašnícke psy

Sekcia 2.1 molossoidné plemena, typ mastif

Náročnosť na výchovu:

nenáročný

Náročnosť na pohyb:

nenáročný

Náročnosť na starostlivosť:

náročný

Vzťah k deťom:

veľmi dobrý

Vzťah k zvieratám:

veľmi dobrý

Využitie psa:

spoločník                                                                                                                                         

Umiestnenie psa:

v byte alebo dome, najlepšie s klimatizáciou

Váha:

23-25 kg

Výška:

31-40 cm

Dĺžka srsti:

krátka

 


 

Anglický buldog bol v minulosti využívaný hlavne na zápasy s býkmi, ktoré boli v Anglicku v 13. až 18. storočí tak obľúbené, že sa stali národným športom. V roku 1778 boli zápasy s býkmi zrušené. Namiesto nich však prišli zápasy s krysami, levmi, opicami, medveďmi a nakoniec aj medzi psami. Postupne však mizli aj tieto zápasy a buldog ostal na pokraji vymretia.

 

Anglický buldog je pes inteligentný, ale tvrdohlavý takže pokiaľ hľadáte plemeno, ktoré vás bude poslúchať na slovo tak sa obzrite po inom psovi. 

 

Foto: Pixabay 

 

Našťastie sa ho ujala skupina nadšených chovateľov a zo psa z bojových arén, sa im podarilo vytvoriť výstavného psa a v prvom rade vynikajúceho spoločníka. V dnešnej dobe je buldog pes milujúci ľudí, psov a ostatné zvieratá. Vyžaduje si stály kontakt so svojou rodinou a preto by mal bývať v dome alebo v byte so svojimi majiteľmi a nie von v búde. Pokiaľ si tohto psa zaobstaráte, mali by ste sa pripraviť na chrápanie, hlasné funenie a grganie, ale na druhú stranu málo kedy ho budete počuť štekať.

 

Anglický buldog je pes inteligentný, ale tvrdohlavý, takže pokiaľ hľadáte plemeno, ktoré vás bude poslúchať na slovo, tak sa obzrite po inom psovi.

Ak hľadáte aktívneho psa na dlhé prechádzky, behanie alebo iné športy, buldog nie je tá správna voľba. Vďaka svojej fyzickej stavbe majú buldogy problém s dýchaním a to hlavne počas horúcich letných dní.

 

Namiesto prehnaného pohybu radšej uvítajú „motanie sa“ okolo svojho pánička v pohodlí domova.

 

Ďalšia vec na ktorú sa treba pripraviť sú rôzne choroby plynúce z prešľachtenia tohto plemena. Väčšina buldogov býva zdravá, ale treba sa už od malička správne starať o jeho kožu a čistiť medzery medzi vráskami na tvári. Ďalej to bývajú problémy s kĺbmi, s dýchaním a niekedy aj s očnými viečkami, ktoré sa ale dajú operáciou odstrániť.

 

 

Zdroj: FCI     Titulná foto: PesBruno.sk     Foto: Flickr user brykmantra - Flickr

 

 

 

Máš aj ty doma anglického buldoga? Pochváľ sa fotkou tvojho psieho miláčika v rozšírenom profile a diskutuj o ňom v našom fóre »»»

 

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum