Svätohubertský pes (bloodhound, anglický farbiar)

Svätohubertský pes. Toto plemeno vzniklo v stredovekom Francúzsku za účelom stopovania jeleňov a diviakov. Jeho čuch ho časom povýšil na využitie pri pátracích a záchranárskych prácach. Prečítaj si o ňom viac.

Svätohubertský pes (bloodhound, anglický farbiar)
Zdroj foto:
7802
Reklama

Svätohubertský pes (bloodhound, anglický farbiar)

 

 

 

Prvá skutočná zmienka o plemene s názvom bloodhound bola v básni Sira Humphrey de Bohun, grófa z Hereforge v roku 1350. Psa opísal ako lovca, ktorý je na stope dvom milencom prezlečených za medveďa. Predkami bloodhounda sú svätohubertské lovecké psy vyšľachtené mníchmi z opátstva svätého Huberta. Vo Francúzsku je Bloodhound stále označovaný ako svätohubertský lovecký pes.

 

Bloodhound bol veľmi cenený ako dar medzi panovníkmi a šľachtou, vlastnila ich napr. aj Alžbeta I., ktorá bola známa ako vychýrená lovkyňa, rovnako ho vo svojich básňach spomenul aj Shakespeare. Toto plemeno bolo v Anglicku veľmi vážené a to nie len pre svoje zručnosti v love, ale tiež pre schopnosť vystopovať previnilcov. V období kolonizácie Ameriky si bloodhound našiel cestu aj na tento kontinent.

 

Ide o poslušného psa, hoci je svojim spôsobom dosť tvrdohlavý. Je láskavý, ale zároveň nedôverčivý k ľuďom, ktorých nepozná. Pri tréningu sa ti môže stať, že isté veci bude skrátka chcieť robiť po svojom. Jeho majitelia ho zbožňujú za jeho sladkú povahu a jedinečný vzhľad.

 

Ak chceš bloodhounda vlastniť, musíš sa naučiť žiť s jeho slinami

 

Jeho nos je neskutočným senzorom a nájde stopu aj v tom najhoršom teréne, ako strážca však nevie fungovať, až príliš totižto ľúbi spoločnosť ľudí. Prítomnosť detí v rodine, alebo iných psov či mačiek ho iba poteší. Sú vhodné k domom s veľkým pozemkom, avšak pozor na vhodné oplotenie. Keď raz niečo zavetria, zastaviť ich je len veľmi ťažko.

 

Majitelia plemena bloodhound majú vždy jednu ruku dlhšiu. To preto, lebo tento pes je večne nosom pri zemi a sleduje stopu. Potrebuje dlhé prechádzky, ako policajný pes je schopný naraz prejsť aj niekoľko kilometrov. Pre svoju tvrdohlavosť potrebuje skúseného majiteľa, dôležité je, aby sa s ním správne zaobchádzalo. Pri hrubom chovaní vie tento pes poriadne trucovať.

 

Záchranár telom aj dušou

 

Ako v minulosti, tak aj dnes je toto plemeno využívane pri stopovaní zvery. Odbor, kde sa však posledné desaťročia oveľa viac využíva, je práve vyhľadávanie osôb. Pritom nezáleží či ide o stopovanie nezvestných, alebo zločincov. Pre svoj čuch je veľmi obľúbeným policajným psom využívaným pri záchranárskych prácach.

 

Pre svoj výzor trpí anglický farbiar istými ochoreniami, ktoré sa u psov s hladkou kožou nevyskytujú. Spomenúť môžeme Ektropiu – klesanie viečka, kedy je oko exponované a náchylné k podráždeniu a k infekciám. Pri ťažkých stavoch je potrebný chirurgický zákrok. Naopak Entropia znamená, že sa viečko vsunie dovnútra, kedy dráždi alebo dokonca poškodí očnú vulvu.

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto krásneho psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Ak máš s týmto výnimočným psom skúsenosti, budeme veľmi radi, ak nám napíšeš o živote s ním viac do komentárov smiley

A nezabudni sa k nám pridať aj na Facebooku! 

 

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum