Má tvoj pes málo energie? Toto mu môže pomôcť!

Je tvoj psík stále unavený, nechce sa mu dokonca ani na prechádzky? Na prvý pohľad vyzerá bez energie? Jedným z dôvodov tejto straty energie môže byť práve hypotyreóza.

Má tvoj pes málo energie? Toto mu môže pomôcť!
Zdroj foto:
19386
Reklama

Je tvoj pes malátny, stále unavený a bez energie? Tieto 3 bylinky mu môžu pomôcť!

 

Poznáš to, keď si si domov priviedol svojho psíka, ktorý bol neskutočne hravý, divoký, veselý, no jednoducho obrovská kopa energie? Po dlhej prechádzke, naháňaní lopty, rôznych hrách, tréningoch či ťahaní pneumatiky bol okamžite pripravení na pokračovanie, a to bez výraznejších známkok únavy.

 

No po niekoľkých rokoch začal na prechádzkach spomaľovať alebo sa mu na ne dokonca ani nechcelo chodiť. A vôbec, vyzeral unavene. Jedným z dôvodov tejto straty energie môže byť práve hypotyreóza.

 

Hypotyreóza je jedno z najčastejších endokrinných ochorení, ktoré je spôsobené nedostatkom hormónu štítnej žľazy. Medzi jej príznaky zaraďujeme:

  • apatiu,
  • zvýšenú únavu,
  • málo energie,
  • neochotu pohybu,
  • vyhľadávanie tepla,
  • drsnú kožu,
  • vypadávanie srsti.

 

V prípade chronických stavov, ako je hypotyreóza alebo ak je psík po chorobe, či starne a potrebuje nejaký impulz do života, existuje niekoľko bylín, ktoré mu počas liečby môžu dopomôcť.

 

 

Astragalus membranaceus (kozinec blanitý)

Astragalus je bylina z čeľade bôbovitých, čiže ide o strukovinu, ktorá sa v tradičnej čínskej medicíne využíva už tisícky rokov.  Už z čínskeho názvu huang qi, ktorý možno preložiť ako „posilňovač životnej sily“ možno usúdiť, že ide o bylinu, ktorá pomáha pri nedostatku energie, únave, nechuti do jedla, slabosti či obranyschopnosti. V koreňoch kozinca sa nachádzajú glykozidy, animokyseliny, streroly, slizy, nenasýtené mastné kyseliny a tzv. astragalány, ktoré veľmi pozitívne ovplyvňujú imunitný systém a zároveň sú nevyhnutné pri ničení vírusových infekcií. Je to teda výborný energetický povzbudzovač a to najmä v prípadoch, keď je psík oslabený z ochorení ako je rakovina a z jeho liečby.

 

Sibírsky ženšen

Takisto často využívaný v čínskej medicíne. Koreň ženšenu sa považuje za jeden z najlepších posilňujúcich a povzbudzujúcich prostriedkov. Má výborné účinky pri liečbe únavy, zvyšuje schopnosť tela vysporiadať sa so stresom, pomáha posilniť imunitný systém, zvyšuje adaptabilitu, výkonnosť a pozornosť.

 

Žihľava

Žihľavu určite pozná každý z nás, pri kontakte s pokožkou spôsobuje pálenie, sčervenanie pokožky a tvorbu malých vyrážok. Na prvý pohľad nepríjemné následky, no na zdravie má značne pozitívne účinky. Obsahuje vysoký obsah vápnika, chrómu, horčíka, fosforu, draslíka, kremíka, vitamínu A a B1. Bylina má antialergické účinky a pomáha k absorbácií mnohých vitamínov a minerálov. Je takisto známa ako vzbudzovač energie.

 

Ako tieto bylinky používať?

Pokiaľ sa rozhodneš svojmu psíkovi podávať astragalus, pri vážnejších chorobách, ako je napríklad liečba rakoviny, presné dávkovanie prekonzultuj so svojim veterinárom. V opačnom prípade autori knihy Bylinky pre domáce zvieratá Tilford a Wulff odporúčajú 20 kvapiek extraktu na 9 kg hmotnosti psíka dvakrát denne.

Zatiaľ čo sibírsky ženšen môže priniesť veľmi pozitívne účinky, nájsť seriózneho výrobcu zameraného na kvalitu môže byť o čosi náročnejšie. Tieto bylinné produkty sa môžu výrazne líšiť v kvalite a účinnosti, čo potvrdil aj výskum. No ak nájdeš ten pravý, zdravie tvojho psa sa ti môže poďakovať. Veterinár Schoen pri dávkovaní odporúča prispôsobenie ľudskej dávky pre psa. Čiže napríklad ak má pes 22 kg, skúste jednu kapsulu dvakrát denne, ak dávkovanie pre ľudí je dve až tri kapsuly denne. V prípade dlhodobého používania, po niekoľkých mesiacoch majte na pár týždňov pauzu. Pre viac otázok kontaktujte svojho veterinára.

Hoci je žihľava často využívaná pri alergických príznakoch, pri prvom zavádzaní ju používajte opatrne. Sušenú žihľavu psíkovi prisypeme do jedla v pomere pol čajovej lyžičky na 0,45 kg jedla.

Nezabúdaj, pokiaľ má tvoj domáci miláčik menej energie ako kedysi, pokús sa v prvom rade zistiť príčinu. Akonáhle to už budeš vedieť, jeden z týchto energetických posilňovačov môže pomôcť oživiť tvojho štvornohého kamaráta.  

Ak ťa zaujala prírodná homeopatická liečba tvojho miláčika, zaobstaraj si tieto knihy, ktoré máme v ponuke v Brunovom obchodíku:

 Přírodní léčba pro psy a kočky a-z a Homeopatická léčba psů a koček

 

 

Zdroj: dogsnaturallymagazine

 

Bruno ti odporúča:

5 dôvodov, prečo sú staršie psy úžasné

10 vecí, ktorými ľudia stresujú svojich psov

5 výhod, ktoré ti prinášajú prechádzky s tvojím psom

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa Ti článok páčil, zdieľaj ho aj pre tvojich priateľov na:

Reklama
Blog Fórum