Môj pes má kliešťa. Časť prvá: Bojuj za pomoci prírody

Komerčné prípravky verzus prírodné preparáty. Ak aj ty každý rok rozmýšľaš či by nebolo lepšie využiť prírodné zdroje na ochranu tvojho psa pred kliešťami, prečítaj si náš článok.

Môj pes má kliešťa. Časť prvá: Bojuj za pomoci prírody
Zdroj foto: Pixabay
12248
Reklama

Ako na kliešte u psa? Časť prvá: Bojuj za pomoci prírody

 

Obdobie kliešťov prichádza každým rokom stále skôr. S prvými teplými lúčmi slnka prichádzajú aj obávané kliešte. Každý z nás v toto jarné obdobie odznovu uvažuje, akým spôsobom svojho psa čo najúčinnejšie ochrániť pred všadeprítomnými kliešťami. Na trhu existuje mnoho prípravkov, ktoré zaručujú ochranu. No ich dlhodobé využívanie nemusí mať úplne priaznivý vplyv na správnu funkciu organizmu.

 

Ak máš, rovnako ako my, obavy z dopadu využitia komerčných prípravkov na zdravie tvojho psa, prečítaj si aké iné spôsoby existujú v boji proti kliešťom.

 

1. Preventívne riešenie pomocou vhodnej stravy

Do stravy môžeš ako prevenciu pridávať rôzne bylinky, alebo vyskúšať recepty starej mamy:

Cesnak – ako výživový doplnok robí psa menej atraktívnym pre kliešte. Vôňa cesnaku sa vylučuje z organizmu smerom do prostredia hlavne cez kožu a to naozaj odpudzuje nielen kliešte ale aj blchy. Pozor však na množstvo, cesnak totižto obsahuje sulfoxidy a disulfidy, ktoré môžu poškodiť červené krvinky a spôsobiť tak anémiu psa. 35kg pes by musel zjesť 5 celých hláv cesnaku pred každým jedlom, alebo 5kg pes by musel zjesť asi pol hlavy cesnaku (25g) pred každým jedlom, aby sa prejavili nepriaznivé účinky.

Jablčný ocot – zvyšuje kyslosť krvi psa, čím sa rovnako ako pri použití cesnaku stáva menej atraktívny pre kliešte aj blchy. Pridaj 2 polievkové lyžice jablčného octu do jedla alebo vody ako prevenciu.

 

2. Prevencia pomocou prípravkov na kožu

Vo forme prášku. Správna kombinácia a koncentrácia sušených bylín zabráni napadnutiu tvojho psa kliešťom. Môžeš si ľahko vyrobiť vlastný prášok, návod ti prezradíme v nasledujúcom článku, ktorý uverejníme už onedlho.

Avšak, aby sme neboli úplne skúpi na slovo, môžeš vysúšať aj túto kombináciu byliniek, ktoré sú celkom bežne dostupné pre každého z nás: 1:1 zmiešaj sušené kvety Chrysanthemum cinerariifolium a ďalších dvoch alebo troch rastlín z tohto zoznamu: Rosmarinus officinalis, Artemisia absinthium, Mentha pulegium, Tanacetum vulgare, Lavandula angustifolia a Eukalyptus globulus. Všetky kvety spolu pomeľ na prášok, precízne zmiešaj a vtri do srsti svojho psa.
 

Vo forme roztoku. Z predchádzajúceho zoznamu vyber tri alebo štyri sušené bylinky, zmiešaj, do zmesi nalej vriacu vodu a lúhuj ju až do vychladnutia. Každé dva až tri dni tento roztok aplikuj do srsti svojho psa.

Ak chceš psa zbaviť už prítomných kliešťov v jeho kožuchu, zmiešaj niekoľko kvapiek sladkého drievka so šampónom z levandule, dvakrát dobre napeň srsť psa a poriadne opláchni. Zaručene sa zbavíš všetkých prítomných kliešťov a zároveň zabrániš prichyteniu sa nových kúskov.

 

Vo forme oleja. Po zmiešaní esenciálnych olejov, ako sú citronella, cédrové drevo, citrónovník alebo rozmarín, vznikne ďalší prírodný repelent. 3 až 5 kvapiek oleja zmiešaj približne s 30ml vody a vmasíruj to psovi do srsti.
 

 

3. Ochrana prostredia, v ktorom žije tvoj pes

 

Hlístovce (Nematoda) – ide o mikroskopické, červovité organizmy, ktoré žijú v pôde. Živia sa larvami kliešťov, takže ich výskyt v záhrade ma nezastupiteľnú pozíciu pri minimalizovaní kliešťov.

Kremelina (Diatomaceous earth) – je prášok tvoriaci skamenené kostry starovekých rozsievok. Zatiaľ čo pre kliešte a blchy je smrteľný, pre človeka či psa absolútne netoxický.

 

Najlepšia je kombinácia všetkých troch možností

Vyššie sme spomenuli všetky možné spôsoby ako úspešne bojovať proti kliešťom. Je dobré mať však na pamäti, že najúčinnejšie budú vtedy, ak sa budú využívať v kombinácií. Kombinácia výživových doplnkov spolu s environmentálnym prístupom na svojom dvore, dokonale poskytuje širokospektrálnu ochranu a zároveň zabráni komplikáciám, ktoré môžu priniesť chemické látky do organizmu psa a jeho okolia.

 

Prevencia proti kliešťom nemusí byť v žiadnom prípade založená len na chemických prípravkoch. Existuje mnoho prírodných produktov alebo samotných byliniek, ktoré psa ochránia zdravo a bez vplyvu syntetických látok na jeho organizmus.

Také nájdeš aj v Brunovom obchodíku tu:

 

 

 

 

Zdroj: http://www.dogsnaturallymagazine.com

 

Bruno odporúča

Je kliešť u psa vážne taký nebezpečný?

Sú psie blchy nebezpečné aj pre ľudí? Ako sa ich zbaviť?

14 skvelých tipov ako vylepšiť jedálniček tvojho psa

Jarné pĺznutie: Čo robiť keď tvojho psa opúšťa zimný kožuch

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum