Jarné pĺznutie: Čo robiť keď tvojho psa opúšťa zimný kožuch

Jedna vec, na ktorú sa môžu majitelia psov na jar určite spoľahnúť, je pĺznutie. Tento proces nikto nevie zastaviť, avšak prečítaj si ako sa s ním môžeš čo najrýchlejšie vysporiadať.

Jarné pĺznutie: Čo robiť keď tvojho psa opúšťa zimný kožuch
20811
1
Reklama

Prečo psy pĺznu na jar viac ako iné ročné obdobia?

 

Pĺznutie nie je náhodná záležitosť. Ide o naprogramovaný pravidelný cyklus organizmu, kedy si telo samé vyžiada vymeniť starú srsť za novú. Nejde len o reakciu na teplotné rozdiely v jednotlivých ročných obdobiach, ale tiež o vnímanie množstva denného svetla. Väčšina psov pĺzne v priebehu celého roka, avšak rovnako najvýraznejšie to je na jar.

 

Ak sa ti zdá, ze pĺznutie je niečím netradičné alebo nadmerné, podľa určitých príznakov môžeš zistiť, či je naozaj niekde skrytý problém. Ak je strácanie srsti prílišné, alebo naopak veľmi slabé, ak sú v srsti holé miesta, nájdeš otvorené rany či podráždenú pokožku alebo sa pes líže či škriabe, môže ísť o určitý druh zdravotného problému. Najčastejšie príčiny sú zlé stravovacie návyky, parazity, infekcie, alergie, reakcie na lieky, kontakt s nebezpečnými látkami, autoimunitné ochorenia, rakovina, problémy s pečeňou, obličkami, štítnou žľazou, nadobličkami a veľa veľa iných dôvodov. V takýchto situáciach je najlepšie, ak zájdeš za svojím veterinárom.
 

Pĺznutie: „Keď sa po podlahe kotúľajú chumáče srsti a nábytok zastáva farbu tvojho psa.“

 

Dôležité je vedieť, že s prírodou sa nedá bojovať. Výmena srsti je prirodzený a hlavne ozdravujúci proces, ktorý neradno zastavovať. Dobrou správou je, že existujú spôsoby, ako znížiť množstvo chlpov v tvojom okolí v čase najsilnejšieho pĺznutia. Proces tým môžeš urýchliť a nadbytočnej srsti sa zbavíš efektívnejšie ako kedykoľvek predtým.

 

Kefovať, kefovať, kefovať

Ako sme už povedali, pĺznutie je v psom živote samozrejmosťou. Pre psy s podsadou je táto očistná kúra pre kožuch viac ako prospešná. Prebytočná srsť by inak mohla v ich kožuchu uviaznuť, tvoriť zhluky a chumáče. Tie môžu byť v konečnom dôsledku príčinou odrenín, infekcií alebo hot spotov.

 

Čo typ srsti, to iný druh hrebeňa či kefy. Krátka srsť vyžaduje iný spôsob vyčesávania, ako dlhá srsť s podsadou. Pri nej je totižto dôležité preriediť podsadu tak, aby krycia srsť zostala neporušená. To, ktorú kefu či hrebeň si zadovážiš je čisto na tebe. Je dobré sa poradiť s majiteľmi rovnakého plemena, pretože nie všetky vyčesávacie pomôcky sú na každého psa.

 

Vyčesávanie starej srsti napomáha jednak k zachovaniu zdravého organizmu psa, ale táto činnosť je tiež prospešná aj pre tvoju domácnosť. Je to priam jeden z najlepších spôsobov , ako udržať svoj dom alebo byt v čistote. Na druhej strane, je taktiež upravený a čistý pes oveľa príťažlivejší v pohľadoch tvojich priateľov.

 

 

Pĺznutie nezastavíš, ale môžeš ho urýchliť

Pridávanie Omega 3 a 6 mastných kyselín v strave podporuje udržanie zdravej srsti. Nezabráni strate srsti, ale zachováva jej kvalitu, čím sa znižuje tvorba chumáčov a srsť sa lepšie a jednoduchšie vyčesáva. Šampóny a kondicionéry špeciálne vyvinuté na podporu procesu pĺznutia taktiež fungujú ako mechanizmy na zlepšenie kvality srsti. Urýchľujú proces vypadávania srsti, ale rovnako ako potravinové doplnky, pĺznutie nezastavia.

 

Teplý kúpeľ pomáha

Keď už hovoríme o tých šampónoch, povedzme si niečo aj o kúpaní. Teplá kúpeľ je pre vyčesávanie prospešná. Urýchľuje proces pĺznutia. Je však potrebné dbať na to, aby si psa nekúpal príliš dlho, alebo často. Časté kúpanie poškodzuje srsť a vysušuje psiu pokožku. Pre maximálnu efektivitu, vyčeš psa pred kúpeľom, okúp psa, nechaj ho vysušiť a opäť ho vykefuj. Prečo česať aj pred kúpaním? Pretože tak odstrániš už odumretú srsť a sprístupníš tak kúpeľ pre srsť, ktorá to ešte potrebuje.

 

 

 

 

Lepiace valčeky sú k nezaplateniu

Počas tohto obdobia plného srsti všade, kam sa pozrieš, je dobré vlastniť hneď niekoľko kusov týchto vecičiek. Zabezpečia ti opustenie domácnosti bez toho, aby si vyzeral ako by si pred odchodom objal vlkolaka. Lepiace valčeky sa uživia na chodbe pri vstupných dverách, rovnako tak aj v kúpeľni.

 

Niet nad pravidelné upratovanie

Akokoľvek budeš psa pravidelne česať a udržiavať jeho kožušinu sviežu a čistú, v období pĺznutia sa jednoducho nejakému tomu poletujúcemu chumáču srsti nevyhneš. Pri kobercoch si pomôžeš s vysávačom, gumovými stierkami či gumovými kefami. Ak máš doma parkety či dlažbu – mokrý mop vyrieši všetky problémy.

 

Akými inými spôsobmi bojuješ ty v jarnom období s prebytočnou srsťou tvojho štvornohého miláčika? Pochváľ sa s nimi v komentári.


Zdroj: http://dogtime.com/

 

Bruno odporúča

Alergia na psa? Musí z domu preč! Je to naozaj nutné?

Domáca zubná pasta pre psíkov

Staň sa psím darcom krvi. Daruj život!

Obézne psy zomierajú skôr!

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
suisse1981
pred 7 rokmi
ahojte,
my na stastie nemame s tym az taky problem, kedze mame weimarka.
chvala kratkosrstym havom :D
S
Blog Fórum