Staň sa psím darcom krvi. Daruj život!

V dnešnej dobe nielen ľudia, ale už aj psy môžu darovať krv a zachrániť tak život iným. A práve útulkáči sa často stávajú psími záchrancami.

Staň sa psím darcom krvi. Daruj život!
Zdroj foto: Pexels
10687
Reklama

Staň sa psím darcom krvi. Daruj život!

 

Darovanie krvi u psov na Slovensku nie je úplne bežnou záležitosťou a skôr ide o zriedkavé situácie. Ak sa však vyskytne na veterinárnej klinike pes, ktorý akútne potrebuje transfúziu krvi, ľudia sú ochotní sa veľmi rýchlo zmobilizovať a nájsť vhodného darcu. Napríklad aj v útulkoch.

 

Oficiálna krvná banka či databáza vhodných psích darcov krvi na Slovensku neexistuje. Slovenský veterinári tvrdia, že to nie je nutné. Prípady transfúzie sú skôr ojedinelé ako pravidelné. Pri akých zdravotných problémoch je však krv nutná?

 

Najčastejšie ide o prípady, keď je pes zrazený autom a jedná sa o masívnu stratu krvi. Vnútorné krvácanie, alebo poruchy kostnej drene sú tiež obvyklé dôvody prečo sa siaha po transfúzií. Ďalej sa krv využíva pri otravách jedom na potkany, ktorý spôsobuje krvácanie z uší, nosa a do vnútorných orgánov.

 

Menej častým prípadom je, keď psík prichádza o svoju krv prostredníctvom parazitov, napríklad blchami, ale to sú už skôr extrémne situácie.

 

Kde hľadať darcov?

V akútnych situáciách veterinárni lekári využívajú často psy vlastného personálu, tiež sa využívajú štvornohý pomocníci mestskej polície a v neposlednom rade zdravé jedince z útulku. Tu všade totižto nájdu ideálneho darcu. Majitelia psa, ktorý potrebuje krv tiež oslovuje svojich známych a vyzýva ich k pomoci.

 

 

 

Kto je vhodný darca?

Každý pes, ktorý váži nad 25kg, je očkovaný, dlhodobo zdravý a momentálne neužíva žiadne liečivá. Najlepšie ak sa jeho vek pohybuje medzi 1 až 8 rokov a má pokojnú povahu.

Existujú aj univerzálny darcovia. Ide o plemená ako nemecký ovčiak, chrt, americký stafordširský teriér, boxer, doberman alebo írsky vlkodav.

Váha je dôležitá preto, lebo krv sa spravidla odoberá v množstve 1 percento z váhy psa. Preto napríklad pri 50 kg vážiacom psovi, môže veterinár odobrať až 500 ml krvi. Transfúzia trvá približne pol hodinu a krv sa odoberá z prednej labky alebo zo žily na krku.

Po skončení celého procesu je dobré ak pes 1 – 2 dni oddychuje v domácom prostredí, je „obletovaný“ svojim páničkom a dostáva veľa maškŕt. Veď predsa spravil dobrý skutok smiley

Tak čo, vieš si predstaviť aj ty svojho psíka ako hrdinu - záchrancu, ktorý by mohol získať Jánskeho plaketu? smiley

 

Bruno ti odporúča:

Prečo psy vrtia chvostom?

Psia dilema: Dať prednosť pochvale alebo jedlu?

Dokáže pes žiarliť?

Ekologické hračky pre psov. Predražená zbytočnosť alebo ideálny štandard?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum