Rybí olej pre psov - Áno či nie?

Je rybí olej pre psov naozaj taký zdravý? Podľa čoho si vybrať ten správny a ktoré dôležité veci by si mal zvážiť pred kúpou?

Rybí olej pre psov - Áno či nie?
Zdroj foto:
14655
Reklama

Rybí olej pre psov

Kým Omega-6 kyseliny sa v psej strave vyskytujú hojne a to bez ohľadu na to, čo jedia, Omega-3 nie. Vzhľadom na to, že Omega-3 mastné kyseliny sú krehké a veľmi rýchlo sa rozkladajú v prítomnosti tepla, vzduchu a svetla, nezvyknú sa nachádzať v strave, ktorou svojho psa obvykle kŕmime. Či už ide o komerčnú alebo čerstvú potravu.

 

Aj keď na niektorých etiketách od psích krmív môže byť uvedené, že obsahujú Omega-3 mastné kyseliny, skutočnosťou však je, že v potrave chýbajú a to v dôsledku nevyhnutného vystavovania na vzduchu a svetle. Je preto odporúčané kŕmiť našich psích kamarátov s Omega-3 doplnkovou formou.

 

Ale ktoré Omega-3 sú najlepšie? Táto téma nie je tak jednoduchá, ako sa na prvý pohľad zdá.

 

 

 

Pochybnosti o rybom oleji

Dve najlepšie Omega-3 mastné kyseliny pre psov: kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA)  sa nachádzajú v olejoch tučných rýb ako sú losos, sardinky a ančovičky. Olej z treščej pečene takisto obsahuje EPA a DHA spolu s vitamínmi A a D. Avšak Agentúra na ochranu životného prostredia neodporúča ľuďom zjesť viac ako 170 gramov tresky za mesiac, v dôsledku prítomnosti ortuti v tejto rybe. Ortuť sa koncentruje v pečeni a preto olej z treščej pečene obsahuje aj vyššiu hladinu ortuti a preto je bezpečnejšie používať radšej oleje z rybieho tela než tie, ktoré sú extrahované z pečene.

 

Kontaminácia je neustálym problémom. Ryby, ktoré obývajú oceán, absorbujú počas prijímania potravy toxíny a ťažké kovy. Takže väčšie ryby na vrchole potravinového reťazca v sebe obsahujú viac toxických zlúčenín.

 

Pokiaľ kupuješ akýkoľvek druh rybieho oleja, mal by si zvážiť niekoľko dôležitých vecí:

 

Pôvod

Pozri sa, či ide o overený a ekologicky šetrný zdroj rybieho oleja. Ryba spracovaná vo vysoko obohatených produktoch je chytená vo voľnej prírode. Ide o neohrozené ančovičky, sardinky a makrely, ktoré sa živia malým planktónom v hlbokých a čistých vodách Pacifiku na pobreží Južnej Ameriky. Vzhľadom na to, že tieto ryby sú nižšie v potravinovom reťazci, nemajú v sebe toľko toxínov, ako veľké ryby, ktoré žijú dlhšie a sú v potravinovom reťazci vyššie. Tieto menšie ryby majú teda nižšiu mieru ortuti a preto sú najbezpečnejšie na jedenie.

 

Kde sa ryby spracúvajú

Najuznávanejšie továrne na spracovávanie rybieho oleja sú práve v Nórsku, kde sa spracovávajú tieto menšie ryby z Južnej Ameriky. Pozri si teda na štítku, či je tam uvedený „nórsky produkt“.

 

Vôňa a chuť

Vysoko kvalitný olej by mal mať príjemnú vôňu, či už v tekutej forme alebo v kapsuliach. Proces rafinácie má veľký vplyv na vôňu a chuť a práve Nóri robili rozsiahly výskum na rozvoj dobrej chute rybieho oleja.

 

Ako sa rybí olej destiluje

V časoch, keď ešte matky našich matiek pripravovali svojim deťom olej z treščej pečene, boli to časy, keď výrobcovia ešte nemali toľko práce s nečistotami. Rybí tuk sa varil, čím sa oddelil od ostatných zložiek, ako sú vosky, ortuť a iné znečisťujúce látky, ktoré mali rôzne body varu. Dnes už existuje mnoho procesov, najvýhodnejší však je pomocou trojitej molekulárnej destilácie, ktorý je oveľa jemnejší. Olej je umiestnený vo vákuu a potom sa Omega-3 mastné kyseliny a znečisťujúce látky ako sú PCB a ortuť pri extrémne nízkych teplotách vyparia molekula po molekule. EPA a DHA Omega-3 mastné kyseliny sú oddelené od toxínov. Výsledný produkt sa potom prevedie späť do formy triglyceridov. Nákladný proces, ktorý robí rybí olej ustáleným a je menej pravdepodobné, že by došlo k znehodnoteniu, zatiaľ čo sa stáva biologicky prospešným. Spoločnosti, ktoré využívajú tento proces, budú tieto informácie voľne zdieľať.

Najvhodnejšie je vyhnúť sa rybiemu oleju vyrobenému pomocou procesu syntetického etylesteru, ktorý je jednoduchší a lacnejší. Pri tomto destilačnom procese sa totižto používa etanol za vzniku vyššej koncentrácie EPA a DHA. Etanol je voľný radikál a robí rybí olej nestabilným, napriek tomu, že olej môže byť viac koncentrovaný a obsahuje vyššie množstvo Omega-3.

 

Upozornenie na lososový olej

Lososový olej je veľmi populárny a možno ťa napadne ako prvý pri pomyslení na rybí olej, no nemusí to byť najzdravšia voľba.

 

Rybia farma verzus voľne žijúce ryby

Dnes sa v obchodoch čoraz častejšie stretávame s lososmi pochádzajúcich z rybích fariem, čo predstavuje znečistenú potravu pre naše psy. Výskumníci analyzovali lososy z rybích fariem a zároveň žijúce vo voľnej prírode, v ôsmych hlavných oblastiach ich výskytu na celom svete a zistili, že lososy z rybej farmy obsahovali nebezpečné množstvo PCB, dioxínov, insekticídu dieldrinu a toxafénu.

  • PBC (polychlorované bifenyly) sú vysoko toxické a karcinogénne látky. V súčasnosti sú tieto látky už zakázané, ale v prírode sa stále nachádzajú, čo s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobilo aj kontamináciu rýb.
  • Dioxíny sú skupinou karcinogénnych, chemicky príbuzných zlúčenín, ktoré sa nachádzajú predovšetkým v rybách a kôrovcoch. Už len jedno jedlo mesačne s rybou obsahujúcou dioxín, môže predstavovať riziko vzniku rakoviny.
  • Dieldrín je vysoko toxický, dlhotrvajúci insekticíd, ktorý podľa zákona možno použiť len na nepoľnohospodárske účely.
  • Toxafén je toxický polychlórovaný kamfén. Od roku 1990 bol v Spojených štátoch zakázaný z dôvodu, že je karcinogénny.

Tento veľký rozdiel v koncentrácii kontaminantov v hospodárskych lososoch oproti voľne žijúcich lososoch je výsledkom kŕmenia. Losos z farmy počas chovu uvoľňuje veľké množstvo antibiotík, ako aj iných chemikálii do vody. „Nórsky losos“ nie je voľne žijúci, ale ten z rybej farmy. Oveľa priaznivejšie Omega-3, menej toxínov a nečistôt má aljašský losos chytený vo voľnej prírode. Ak teda nakupuješ lososový olej, uisti sa, že bol odchytený vo voľnej prírode a ide o aljašského lososa. Ak si na štítku prečítaš, že je olej vyrobený z lososa uloveného v nedotknutých vodách Nórska alebo Atlantického oceánu, dvakrát radšej zváž jeho kúpu.

 

 

 

Zdroj: dogsnaturallymagazine.com

 

Bruno ti odporúča:

Prečo je podávanie ľudskej stravy pre psa tak dôležité?

Čo sa ti snaží poveať hovienko tvojho psa?

Môže pes zjesť surové vajce?

Pes a čokoláda

Pes a záhradné bylinky

 

Ak nie si zaregistrovaný, tak tak urob tu: REGISTRÁCIA. Do svojho profilu si môžeš pridať foto svojich psíkov a pochváliť sa nimi v galérii. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti článok páčil, zdieľaj ho aj pre tvojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum