Psy a škorica. Čo by si mal určite vedieť?

Škorica podporuje činnosť mozgu, eliminuje cukrovku, ale aj pomáha uchovať jedlo čerstvejšie. Spolu so škoricou však existuje niečo, o čom by majitelia psov určite mali vedieť.

Psy a škorica. Čo by si mal určite vedieť?
Zdroj foto: Pexels
19051
Reklama

Psy a škorica. Čo by si mal určite vedieť?

 

Škorica, lahodne voňavé korenie, ktoré využiješ v každý deň roku. Jej využitie je nevyčerpateľné a o výhodách používania ani nehovoríme. Nielen, že vôňa a chuť škorice je skvelá, škorica má pre psy nezameniteľný význam, a to nielen zo zdravotného hľadiska. Preto neváhaj a čítaj ďalej.

 

Na začiatok – čo je škorica a odkiaľ pochádza?

Škorica je malý strom, ktorý rastie v Indii, Srí Lanke, Indonézií, Brazílií, Vietname či Egypte. Kôra týchto stromov je sušená, rolovaná do škoricových tyčiniek a napokon rozdrvená na prášok. Existujú štyri odrody, ale najcennejšia je ceylónska škorica a škorica Cassia. Ceylónska je sladšia, svetlejšia a aj drahšia ako jej lacnejšia forma Cassia, ktorú možno bežne zohnať v supermarketoch.


Škorica sa po celom svete celé stáročia využíva na odstránenie plynatosti, nevoľnosti, hnačky či bolestí sprevádzajúcich menštruačný cyklus. Tiež sa verí, že dodáva energiu, vitalitu, posilňuje kognitívne funkcie, celkové zdravie mozgu a zlepšuje trávenie mliečnych výrobkov. Ako je to u psov?

 

Škorica a funkcia mozgu

Štúdie preukázali, že inhalovanie škoricovej vône vedie k vylepšeniu funkcie mozgu. Testované subjekty po vdychovaní škorice dosiahli lepšie pamäťové výsledky, a tiež výsledky v udržaní pozornosti. Takže ak sa chystáš pracovať so svojím psom, ešte pred samotným tréningom mu ponúkni „kúsok“ vône. Výsledky budú zaručené!

 

 

Škorica a cukrovka

Ďalšie štúdie ukázali, že už polovica čajovej lyžičky denne pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a zvyšuje inzulínovú rezistenciu. Skutočne zvyšuje schopnosť tela pracovať s inzulínom. Takže okrem stravy s nízkym glykemickým indexom, ponúkni svojmu psovi aj škoricové lahôdky.


Škorica a kvasinkové infekcie

Škorica je antiplesňová. Opäť to dokázali štúdie. Veľmi dobre funguje v boji proti Candida albicans, je to pleseň, ktorá spôsobuje kvasinkové infekcie. Tieto infekcie neraz odolávajú liekom, ale nikdy nie škorici. Psy, ktoré majú rôzne alergie, sú náchylnejšie na kvasinkové infekcie.

 

 

Škorica a artritída

Protizápalová škorica je skvelá pre starších psov, ktorí bojujú s artritídou. Kodanská univerzita napísala jednoduchý recept, po ktorom pacienti trpiaci artritídou, už po týždni dokázali chodiť bez bolesti. Každodenné pridávanie polovice lyžičky škorice s polovice lyžičky medu do stravy ukázalo priam zázračné účinky. Škorica rovnako účinne znižuje krvný tlak a LDL cholesterol, či spomaľuje rast leukemických buniek a lymfocytov.

 

So škoricou vždy čerstvo

Škorica je antibakteriálna a spomaľuje kazivosť potravy. Ak musíš odložiť časť stravy tvojho psa do chladničky, posyp ho predtým lyžičkou škorice. Výskumníci na Kansas State University zistili, že škorica dokonca zabraňuje rastu E. coli v nepasterizovaných šťavách.

 

Pozor na dávkovanie

Cassia škorica obsahuje zlúčeninu kumarín, ktorá môže vo vyššom množstve poškodiť pečeň. O jeden dôvod viac používať ceylónsku škoricu. Ale ani škorica Cassia nie je nebezpečná, pokiaľ to nepreženieš s dávkovaním. Maximálne polovica čajovej lyžičky každý deň je tak akurát pre každého psa, aby si mohol vychutnávať vyššie spomínané výhody tejto koreniny. Podstatne vyššie množstvo kumarínu obsahujú škoricové kapsule, preto je dobré sa im určite vyhnúť.

 

Škorica má mierny koagulačný účinok na krv, takže jej vysoké dávkovanie môže spôsobiť problémy s krvácaním. Škorica má v neposlednom rade stimulujúci účinok na maternicu, preto pozor u gravidných súk.

 

Opakovanie je matka múdrosti v - pol čajovej lyžičky škorice každý deň a tvoj pes si vychutná šťastný a zdravý život!

 

Zdroj: http://www.dogster.com

 

Bruno ti odporúča:

Med lieči alergie a naštartuje staré psy! Čo všetko ešte med dokáže?

Top 6 druhov superovocia pre lepší život tvojho psa

Aké účinky má kokosové mlieko na organizmus psa?

Odborníci varujú pred vytláčaním análnych žliaz psov

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum