Odborníci varujú pred vytláčaním análnych žliaz psov

Análne žľazy trápia mnoho psov. Prvou a zároveň najčastejšou pomocou je ich pravidelné ručné vyprázdňovanie. Pozor na tento omyl!

Odborníci varujú pred vytláčaním análnych žliaz psov
55926
Reklama

Odborníci varujú pred vytláčaním análnych žliaz psov

 

Análne žľazy potrápili už nejedného psa. Avšak často nepoznáme príčinu ich nefunkčnosti a radšej na rady „odborníkov“ riešime symptómy. Veterinári ale radia - hľadajme dôvody. Strava, pravidelné vytláčanie či fyziologicky zlé umiestnenie sú najčastejšou príčinou problémov spojených s análnymi vačkami.
 

O análnych žľazách v skratke

  • Análny žľazy sú malé, oválne vrecká umiestnené v tesnej blízkosti rektálneho otvoru psa.
  • Produkujú nepríjemne zapáchajúcu mastnú tekutinu, ktorá pravdepodobne slúži ako komunikačný biochemický prostriedok a zároveň teritoriálny marker.

  • Príroda ich navrhla tak, aby sa pri pohybe čriev samé vyprázdnili. Čo však príroda nevytvorila, sú komerčné krmivá – hlavný dôvod prispievajúci k chronickým problémom.

  • Ich pravidelné vytláčanie jednak znižuje účinnosť žľazy a tiež na nich spôsobuje nezvratné zmeny.

  • Problémy s análnymi žľazami majú aj obézne psy, pretože svalový tonus v okolí rekta je nedostatočný. Bakteriálne infekcie môžu naopak viesť k abscesom či nádorom s hrozbou prasknutia.

  • Najčastejšie príčiny problémov s análnymi žľazami však spôsobuje strava, pretrvávajúca tlak a ich pozícia.

 

Ako strava prispieva k problémom s análnymi žľazami?

Prítomnosť obilnín či jadrovín v krmive psa často spôsobuje alergénne či zápalové reakcie. Ak pes trpí opakujúcimi problémami s análnymi žľazami, prvá vec, ktorú je potrebné spraviť, je odstrániť túto zložku z jeho stravy. Preto je dôležité nepodávať stravu obsahujúcu kukuricu, zemiaky, ovsené vločky, pšenicu, ryžu či sóju.

Tak isto sa odporúča prejsť na nový druh proteínu. Ak pes doteraz opakovane konzumoval napríklad hovädzie a kuracie mäso, sprav prechod na králika a bizóna. Monotónna diéta toho istého proteínu môže totižto vyvolať alergickú zápalovú reakciu.

Ak má pes často nesformovanú, riedku či vodnatú stolicu, potom jeho análne žľazy neprijímajú pravidelný tlak na ich vyprázdňovanie. Mnoho zdravotných problémov sa vyrieši konzumáciou vyváženej, biologicky vhodnej stravy. Pridanie probiotík či tráviacich enzýmov do jedálnička psa môže taktiež pomôcť pri tvorbe pevnej konzistencie psej stolice.

 

 


Ako pôsobí na funkciu análnych žliaz ich pravidelné vytláčanie?

Chovatelia či veterinári často dávajú dobre myslené, ale pritom zavádzajúce rady o „prospešnom“ pravidelnom vytláčaní análnych žliaz. Rovnako aj v salónoch krásy neraz ponúkajú ako bonus popri strihaní pazúrov či čistení uší aj vytláčanie žliaz.

Rutinný zásah do ich funkcie je však zbytočný. Naopak ich pravidelné vytláčanie v priebehu času oslabuje ich sebestačnosť. Pozor je potrebné si dať aj u veterinára, ktorý okamžite po zmienke majiteľa, že sa jeho pes vylizuje, alebo obtiera o zem, vytláča žľazy. Tento prístup nerieši príčinu problému, iba symptóm.

Pri nadbytočnom stláčaní a manipulácií môžu byť análne vačky časom poškodené. Poškodenie, či pravidelne vyvíjajúci tlak spôsobuje zápal a opuch. Opuch zabraňuje vývodu tekutiny, zablokované sekréty sa zahusťujú, kanáliky sa upchávajú až dôjde k úplnej nefunkčnosti žliaz.

 

Zlé umiestnenie análnych vačkov

Z nejakého dôvodu sa u niektorých psov nachádzajú análne žľazy viac vo vnútri organizmu a nie v bezprostrednej blízkosti konečníka. Pri nahromadení stolice v hrubom v čreve, spôsobuje jej posun tlak na žľazy a tie sa vzápätí vyprázdnia. Avšak ak sa nenachádzajú v mieste, kde je tento tlak najsilnejší, nebudú správne vyprázdňované. Tento stav je možné chirurgicky opraviť.

 

Aký má toto všetko dopad na funkciu análnych žliaz?

Pri hromadení olejovitej látky v žľazách dochádza k jej zhustnutiu a to spôsobuje podráždenie žliaz. Infekcie sú zvyčajne bakteriálneho pôvodu a spôsobujú podráždenie a zápal. Absces je potom následkom neriešeného zápalu. Ak infekcia postupuje, hnis sa hromadí v žľazách a môže dôjsť až k prasknutiu.

Análne nádory, klasifikované ako adenokarcinómy, sú zvyčajne malígne. Príležitostne môžu mať nádory za následok zvýšenú hladinu vápnika v krvi, čo vedie k poškodeniu orgánov vrátane zlyhania obličiek.

 

Je dôležité určiť príčinu problémov

Ak má tvoj pes problémy s análnymi žľazami, veterinár by mal pracovať na tom, aby zistil príčinu problému a neliečil symptómy manuálnym vytláčaním žliaz.

 

Dôležité je obnoviť ich funkciu, a to kombináciou úpravy stravy, homeopatických liekov a prirodzene protizápalových liekov.

 

Zdroj: https://healthypets.mercola.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Prečo môjmu psovi trčí jazyk von z papuľky?

Aké účinky má kokosové mlieko na organizmus psa?

5 byliniek, ktoré uľahčia tvojmu psovi prechod na surovú stravu

8 známok o tom, že tvoj pes sa cíti byť ignorovaný

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum