Top 6 druhov superovocia pre lepší život tvojho psa

Superovocie je superovocím preto, lebo je tak nabité živinami, že okrem funkcie jedla spĺňa aj funkciu lieku. A v takomto prípade nie je prospešné len pre nás ľudí, ale ťažiť z toho vedia aj naše psy.

Top 6 druhov superovocia pre lepší život tvojho psa
18722
4
Reklama

Top 6 druhov superovocia pre lepší život tvojho psa

 

Superovocie chráni organizmus zvnútra aj zvonku. Silné antioxidanty odbúravajú negatívne environmentálne vplyvy a zároveň regenerujú telo. V posledných rokoch je takéto ovocie veľmi obľúbené, využívané aj v medicíne či v „nutričných inováciách“.

 

Poďme si povedať o šiestich z nich:

 

1. Acai

Medzi najznámejšie superovocie patria bobule Acai. Má lahodne neobvyklú chuť, ktorá je vo svojej prirodzenej podobe veľmi silne podobná chuti čokolády. A zatiaľ čo si tvoj pes na čokoláde pochutiť nemôže, Acai je pre neho ľahko dostupnou náhradou.

superovocie-acaiZdroj: Flickr

Toto chutné ovocie je zdrojom anthocyanínu. Práve on neutralizuje nebezpečné zlúčeniny, ktoré produkujú psy ako odpoveď na stres. Taktiež sú dobrým zdrojom rastlinných bielkovín a tukov, ktoré sú vďačnou súčasťou vyváženej stravy.

 

2. Ostružina

Ďalším neuveriteľne bohatým zdrojom anthocyanínu je práve ostružina. Táto neexotická potravinka patrí medzi top 10 superovocí v USA.

superovocie-ostruzinaZdroj: Pexels

Ostružina posilňuje obranyschopnosť psa proti bežným zdrojom voľných radikálov, vrátanie stresu, chorôb či vonkajšieho znečistenia. Vzhľadom na to, že nejde o žiadnu exotickú rastlinu, je možné ju zohnať aj za rozumnú cenu. A ako si na nej pes najviac pochutná? Rozmixuj ostružinu, brokolicu a celé vajce a vytvoríš tak lahodné smoothie pre tvojho psa.

 

3. Čučoriedky

Čučoriedky sú najsilnejšie antioxidanty pestované v Severnej Amerike. Obsahujú extrémne koncentrované antioxidanty, ktoré inhibujú rast rakovinových buniek a aktívne znižujú zápal. Rovnako ako brusnice, bránia rastu baktérií v močových cestách zvierat, zabraňujú infekciám a pomáhajú pri iných bežných problémoch.

superovocie-cucoriedkaZdroj: Pexels
 

Čučoriedky môžu taktiež zlepšiť „zdravie mozgu“. Niekoľko štúdií totižto zistilo, že zlepšujú náladu a duševnú pohodu psov. Väčšina psov si vychutnáva ich sladkú chuť, avšak nájdu sa aj také psy, ktoré ich skonzumujú iba ukryté a rozmixované v hlavnom chode.

 

 

4. Brusnice

Jediná šálka brusníc obsahuje 12-násobok antioxidačnej dávky nachádzajúcej sa v šálke pomarančového džúsu. Sú známe svojou funkciou zlepšiť zdravie moču nie len u ľudí, ale aj u zvierat. Brusnice obsahujú prírodnú zlúčeninu, ktorá zabraňuje priľnutiu baktérií o steny močového mechúra, močových ciest a obličiek. To znamená menej infekcií a lepšiu detoxikáciu pre tvojho psa.

superovocie-brusniceZdroj: Pexels

Toto ovocie taktiež obsahuje netoxickú dávku kyseliny salicylovej, prirodzene protizápalovej a bolesti uvoľňujúcej zlúčeniny podobnej aspirínu. Je to dokonalé ovocie pre starnúcich psíkov alebo pre psy, ktoré trpia artritídou.

 

5.Granátové jablko

Toto jabĺčko je uctievané už celé stáročia pre kombináciu neuveriteľnej chuti, vyváženému obsahu živín a často až liečivých účinkov! Okrem toho je výborným zdrojom vlákniny a antioxidantov.

superovocie-granatove-jablkoZdroj: Pexels

Štúdie dokázali, že granátové jablko vie pomôcť so srdcovými chorobami u ľudí aj psov. Jeho prírodné šťavy obaľujú zuby a chránia ich tak pred kazmi a ochoreniami ďasien. Antioxidanty z tohto ovocia majú špeciálnu ochrannú funkciu v črevách psov, preto je toto ovocie odporúčané konzumovať vrámci prevencie.

 

6. Goji

Toto superovocie znižuje zápal, zlepšuje vitalitu srdca, predchádza ochoreniu očí a dokonca zlepšuje funkciou mozgu. Ma aj inú zaujímavú vlastnosť. Pomáha modulovať imunitný systém psa tak, aby reagoval na infekciu „zdravým spôsobom“, čo znamená že organizmus bojuje bez zbytočne zaťažujúcej horúčky či zápalu pri samotnej infekcii.

superovocie-gojiZdroj:Pixabay

Superovocie môže byť kŕmené ako samostatná časť jedálnička počas dňa, môže byť prisipané do hlavného jedla psa, alebo s ním priamo rozmixované. Svojou bohatou chuťou nielen pomáha organizmu k lepšiemu zajtrajšku, ale tiež dodáva strave zaujímavé nové príchute. A čo viac si majiteľ môže pre svojho psa priať?

Zdroj: https://animalwellnessmagazine.com

 

 

Bruno odporúča:

Môže môj pes zjesť toto ovocie?

 

14 skvelých tipov ako vylepšiť jedálniček tvojho psa

10 „zelených pokladov“ v boji proti psím alergiám

10 dôvodov prečo kŕmiť tvojho psa aj zeleninou

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Hanyčka
pred 4 rokmi
A čo sušené brusnice čo bežne nájdeme v obchode. Môžu sa psíkovi podávať aj také?
Kikina952
pred 4 rokmi
vyskúšaj brit functional snack s kokosom na srsť :) tie su super a našim chutia
Wanda Janda
pred 4 rokmi
jej, môžeš prosím doporučiť niečo na tú srsť? to by sme potrebovali veru zlepšiť
Natalia Lukacova
pred 4 rokmi
My máme radi pamlsky, ktoré práve už obsahujú rozne ovocie, vitámíny či iné prospešné látky :) napríklad na kĺbiky, lesklú srsť a tak :) na psíkovi sa to pekne podpíše
Blog Fórum