Ako dosiahnuť, aby ma môj pes skutočne počúval?

Štúdie ukazujú, že priemerný pes je veľmi inteligentný a chápe slovnú zásobu porovnateľne s dvojročným dieťaťom. Takže pokiaľ tvoj pes rozumie, čo od neho chceš, prečo to aj napriek tomu neurobí?

Ako dosiahnuť, aby ma môj pes skutočne počúval?
Zdroj foto:
13944
1
Reklama

Nebolo by skvelé, keby tvoj pes poslúchal každý jeden príkaz?

 

Štúdie ukazujú, že priemerný pes je veľmi inteligentný a chápe slovnú zásobu porovnateľne s dvojročným dieťaťom. Takže pokiaľ tvoj pes rozumie, čo od neho chceš, prečo to aj napriek tomu neurobí? Odpoveďou môže byť nedostatok tej správnej motivácie.

 

Psy, rovnako ako ľudia, na to, aby niečo vykonali, sú motivovaní z dvoch základných dôvodov:

1. získať odmenu

2. vyvarovať sa trestu.

Odborníci na psov zistili, že psy najlepšie reagujú na pozitívne posilňujúci tréning. Čo to teda znamená? Teraz už vieme, že ak náš chlpáč mal náhodou „nehodu“ v byte, udretie psa zrolovanými novinami alebo pridržanie jeho hlavy k „tomu“, nie je práve ten najefektívnejší spôsob pre teba, ani pre tvojho psa.

 

Potrestanie svojho psa za neposlúchanie možno prirovnať k tomu, ak by sme nechali dvojročné dieťa v cudzej krajine s cudzou rodinou, ktorá by rozprávala odlišným jazykom a zároveň by od dieťaťa očakávala, aby uposlúchlo všetky ich rodinné pravidlá. Dieťa sa v tom prípade bude chopiť toho, aké tie pravidlá nakoniec sú, ale do tej doby, trestať ho za tieto nevedomé a neznáme činy je absurdné. Odmeňovanie dieťaťa pochvalou, láskou, hrou alebo nejakou sladkou odmenou je oveľa účinnejšie v rýchlosti jeho učenia, než dať mu výprask alebo nechať ho samého zatvoreného v izbe za zlé správanie.

 

Pozitívne pôsobiaci tréning vyžaduje použitie vecí, ktoré má tvoj pes rád a motivujú ho k vykonaniu určitej činnosti. Keď mu povieš „sadni!“ a on to urobí, odmeníš ho slovnou pochvalou, pohladkaním a nejakou malou pochúťkou alebo obľúbenou hračkou.

Ak bude nabudúce opäť tvoj psí kamarát počuť, že hovoríš „sadni!“, zapamätá si, čo sa stalo minule a oveľa pravdepodobnejšie zaparkuje svoj zadoček na podlahu v očakávaní, že možno za to niečo na oplátku dostane. Jedlo a čas so svojim majiteľom sú dve najdôležitejšie veci v živote psa, ktorý sa zvyčajne bude snažiť získať aspoň jedno.

 

Faktory, ktoré ovplyvňujú tréning

Pre tých, ktorí majú tvrdohlavejších psov, nezúfajte. Psy sú stále cvičiteľné, stačí k nim len pristupovať trochu inak a pochopiť, že nie je tvrdohlavý z vlastnej vôle, ale zvyčajne je to práca jeho genetiky.

 

 

Tvrdohlavé psy

Pozrime sa napríklad na sibírskeho huskyho. Jeho predkovia boli špecificky chovaní, aby boli schopní myslieť na svoju chôdzu a samostatne sa rozhodovať. Sú to pracovné psy, ktoré nie sú šťastné, pokiaľ nemajú určitý cieľ, ktorý ich udržiava aktívnymi a niečím zaneprázdnenými. To u nich zvyšuje inteligenciu, túžia slúžiť a nadšene tešiť ostaných. To by malo znamenať, že sú ľahšie cvičiteľné, je to tak?

 

No ďalšou vlastnosťou pracovných husky je ochota a schopnosť vzoprieť sa, keď je to nevyhnutné. Táto vlastnosť neposlúchnuť môže však dokonca zachrániť život psov a ľudí, ktorí cestujú s nimi. Keď psovod prikáže huskymu aby prešiel cez čiastočne zamrznuté jazero, ktoré by mohlo spôsobiť pád cez ľad, husky zastane, odmietne sa pohnúť a snaží sa tým povedať, že to bol hlúpy príkaz. Môžu takí pochabí ľudia zacítiť, že pod ľadom prúdi voda?

 

Táto schopnosť neposlúchnuť, pokiaľ je v rozpore s ľudským úsudkom, môže viesť k odporu pri výcviku. Veľakrát sa môže stať, že šteniatku husky povieme „nechaj to“ a je odmenené 60 sekundovým „štrajkom“ či „odvrávaním“, kým vyjadruje svoj názor – a husky majú skutočne názor na všetko. Ale kľúčom cvičenia je:

  • mať mimoriadnu odmenu, pri ktorej je pes ochotný povoliť, aby ju dostal,
  • získať si dôveru psa počas nasledujúceho trénovania.

 

Uspokojovanie potrieb psa

Pokiaľ u tvojho psa nie sú splnené jeho základné potreby, nebude sa môcť sústrediť na tréning. Predtým, ako sa pokúsiš so svojim psom trénovať, uisti sa, že bol na svojej potrebe, nie je vyhladovaný (aj keď malý hlad je dobrý motivátor, no dvojdňový pôst nie je najlepší nápad), má k dispozícii dostatok vody, mal predtým nejaký pohyb a nie je „plný energie“, nemá žiadne bolesti ani potiaže a cíti sa bezpečne v prostredí, v ktorom sa nachádza. Pokiaľ sa cíti byť ohrozený napríklad susednými deťmi na dvore, smetiarskym autom na ulici alebo cudzím kocúrom na vašej terase, pes nebude schopný sa koncentrovať na tréning. Pokiaľ ste obaja pripravení na pokročilejší výcvik, môžeš okolo seba sústrediť niekoľko rozptýlení na zvýšenie zložitosti výcviku, ale na začiatok bude pre psa jednoduchšie, aby sa sústredil len na teba.

 

Načasovanie tréningu psa

Správne načasovanie je pri tréningu psa najdôležitejšie. Tiež by si nezobral malé dieťa do obchodu s potravinami počas jeho obvyklého času na zdriemnutie alebo po tom, čo by si posunul jeho čas večere. To isté platí aj pri výcviku psa. Počas tréningu by si sa mal pohybovať rýchlejšie. Venuj pozornosť každému správaniu svojho psa a po každom splnení tvojho povelu maj stále pripravenú odmenu. Ak budeš čakať príliš dlho, môžeš rýchlo stratiť kontakt so psom.

 

Zdroj: iheartdogs.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Pes ťahá na vodítku, ako ho to odnaučiť?

Socializácia psa

Prečo môj pes stále šteká? Tu je odpoveď

Kliker - výcvikova pomôcka

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Kyyyra
pred 5 rokmi
aj u nas velmi pomohli pamlsky ako odmena ... davame brit herring a krasne pocuva a nemame problem s travenim hoci je silny alergik;)
Blog Fórum