Ako u psa rozoznáš, či ide o separačnú úzkosť alebo sa akútne nudí?

Príchod domov - zničený nábytok – hnev a trest. Čo je však dôvodom tejto spúšte? Ide o úzkosť z odlúčenia alebo sa tvoj pes doma sám nudí?

Ako u psa rozoznáš, či ide o separačnú úzkosť alebo sa akútne nudí?
10827
Reklama

Ako u psa rozoznáš, či ide o separačnú úzkosť alebo sa akútne nudí?

 

Veľa z nás sa vracia po náročnom dni v práci domov a neraz ho tam čaká prekvapenie v podobe zničenej domácnosti. A veľa z nás si povie, môj pes trpí separačnou úzkosťou. Áno, niektoré psy ňou naozaj trpia, ale v mnohých prípadoch pes zničil byt z iného dôvodu. Z dôvodu, ktorý je častým problémom v psom svete, z dôvodu akútnej nudy.

 

Ako zistíš či ide o separačnú úzkosť alebo sa tvoj pes jednoducho nudí?

Existujú určité príznaky, ktoré ti povedia, či ide o strach z odlúčenia alebo sa pes iba vysporiadava s nudou a predchádzajúcou nedostatočnou stimuláciou. Výsledný efekt môže vyzerať podobne, ale našťastie to čo chovatelia často popisujú ako úzkosť sa dá veľmi jednoducho napraviť. Stačí ak nájdeš spôsob ako znudeného psa pred odchodom zabaviť.

 

Najlepším spôsobom, ako zistiť či nepretržité štekanie a ničenie je výsledkom nudy alebo úzkosti z odlúčenia je natočenie videa v čase, keď je pes sám doma. Nastav fotoaparát alebo kameru na miesto, ktoré je najviac zničené. Väčšinou ide o dvere do bytu. V prípade, že štekanie, kňučanie alebo ničenie majetku je najzávažnejšie v bezprostredných 30tich minútach po tvojom odchode, s najväčšou pravdepodobnosťou ide o úzkosť z odlúčenia. Ak však pes zaspí po tvojom odchode a ničiť veci začne po prebudení, pes sa skrátka nudí.

 

Po tom ako zistíš, že ide naozaj o nudu, je dôležité vedieť ako psa zabaviť pred odchodom a v čase samoty tak, aby to on aj byt prežili bez ujmy. Veľmi dôležitý je čas, ktorý trávite spolu. Existuje mnoho činností v podobe hier, trénovanie trikov, spoločných športov, dlhých prechádzok, ktoré psa uspokoja do doby, keď sa k nemu opäť vrátiš.

 

10 tipov ako zahnať u psa nudu:

  1. Stimuluj svojho psa tým, že mu každý deň dopraješ iné prostredie na prechádzku.

  2. Ak je pes doma sám dlhé hodiny, zabezpeč mu niekoho, kto ho príde vyvenčiť, alebo ho na pár hodín daj do psej škôlky. Ponechanie psa celý deň na dvore je pre neho rovnako nudné akoby zostal vo vnútri.

  3. Ak sa tvoj pes rád vozí autom, vezmi ho na „obchádzku“. Bude to pre neho skvelý zážitok plný nových vnemov.

  4. Hraj sa so svojím psom. Na skrývačku, aportovanie alebo preťahovanie.

  5. Nájdi psí šport, ktorý si spoločne užijete. Pre psa to bude ako fyzická, tak aj psychická výzva. Menej sebavedomému psovi môže šport pomôcť získať dôveru a odvahu.

  6. Minimalizuj deštruktívne šance. Prispôsob byt tak, aby si v ňom mohol nechať psa osamote.

  7. Ak má tvoj pes rád dotyky, daj mu masáž. Je to úžasný spôsob ako svojho psa zrelaxovať.

  8. Vzdelávaj sa o plemene svojho psa, hoci aj o viacerých plemenách, pokiaľ vlastníš kríženca. Každý pes má rád iné aktivity. Kólia rada pasie, bloodhoud sleduje alebo chrt rád behá. Pokús sa zistiť, čo má rád tvoj pes.

  9. Stretávaj sa s inými psíčkarmi a spolu venčite psov. Správna socializácia a kommunikácia s inými psami je pre psa dôležitá.

  10. Ak sa tvoj pes nudí, alebo ho trápia nejaké iné záležitosti, vyhľadaj vo svojom okolí ľudí s podobnými problémami. Konverzácia s nimi veľa vyrieši.

 

 

 

 

Viac o separačnej úzkosti – jej príznakoch a možnostiach ako s ňou zakrútiť sa dočítaš v našom článku Boj so separačnou úzkosťou sa dá vyhrať.

Zdroj: https://positively.com

 

Bruno ti odporúča:

Obézne psy zomierajú skôr!

Staroba nie je choroba. Poradíme ti, ako sa správne postarať o psieho starčeka

10 „zelených pokladov“ v boji proti psím alergiám

Stres u psa. Čo spôsobuje a ako proti nemu bojovať?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum