Stres u psa. Čo spôsobuje a ako proti nemu bojovať?

Každý deň prináša nové situácie, ktoré môžu u psa vyvolať stres. Nie každý pes sa však zo stresom vie vyrovnať. Aké správanie stres vyvoláva a ako proti nemu bojovať sa dočítaš v článku.

Stres u psa. Čo spôsobuje a ako proti nemu bojovať?
21174
Reklama

Stres u psa. Čo spôsobuje a ako proti nemu bojovať?

 

Psy sú až pôsobivo adaptívne tvory. To, ako sa vyrovnávajú s novým prostredím alebo situáciou, je výsledkom domestikácie. Väčšina psov s prispôsobením nemá žiadne problémy. Avšak existujú aj také, ktoré naopak problémy majú, a preto žijú v neustálom strese. Tým môžu sťažovať život nie len sebe ale aj svojim pánom. Ich nežiadúce správanie často trestáme, hoci trest iba zvyšuje neistotu psa a znižuje jeho schopnosť uspieť.

 

Niektoré psy, rovnako ako ľudia, sú oveľa citlivejšie na mentálny a fyzický nátlak stresu. To, s čím môže mať jeden pes vážny problém, na druhého nemusí mať žiadny vplyv. Hoci sú vystavené rovnakým stresovým podmienkam.

 

Nízka hladina stresu je v skutočnosti prospešná pre organizmus, poskytuje mu určitý druh stimulácie. Výskum ukázal, že existuje určitý vzťah medzi dlhodobým napätím a ochoreniami srdca alebo porúch tráviaceho traktu. To či ich aj spôsobujú je stále otázkou diskusie, pravdou však je, že stres zdravie ovplyvňuje.
 

Ako stres vplýva na tvojho psa?

Človek a pes má na stres podobné fyziologické reakcie, preto je pomerne jednoduché povedať ako stres psa ovplyvňuje.

  • Počas stresovej situácie prechádza telo psa aj človeka adaptívnymi zmenami.

  • Pre prežitie organizmu psa je dôležité okamžité presmerovanie energie do svalov. Túto energiu využije buď na boj alebo útek. Glukóza, tuk a bielkoviny sú transportované z buniek pečene a svalov do svalov, ktoré ich v danú chvíľu naozaj potrebujú.

  • Tep srdca a krvný tlak je zvýšený za účelom rýchlej distribúcie energie. Dýchanie sa stáva rýchlejšie.

  • Organizmus pracuje na optimálnej úrovni prežitia. To znamená, že v priebehu pár sekúnd sa zastavuje trávenie, rast svalovej hmoty či funkcia imunitného systému. Naopak zmysly fungujú naplno.

  • Psy, ktoré trpia úzkosťou z odlúčenia, trpia stresom už niekoľko hodín dopredu. V istom zmysle vedia predvídať, kedy ich pán opäť odíde z domu.

  • V prípade, že je pes dlhodobo vystavený stresu, jeho organizmus sa len veľmi ťažko vracia do normálneho chodu. Imunitný systém je narušený a do popredia vystupujú ochorenia tráviaceho traktu, obličiek, cukrovka, či dokonca rakovina.

 

Príznaky stresu u psov

  • Stresované psy sú často reaktívne, nie sú schopné sa upokojiť a reagujú aj pri najmenšom zvuku alebo pohybe.

  • Medzi viditeľné príznaky patria rozšírené zreničky, spotené labky, tras, nadmerná vokalizácia či slinenie.

  • Zívanie, kýchanie, oblizovanie pier, ňuchanie, nadmerné čistenie alebo dokonca samodeštrukčné správanie. To všetko sú príznaky stresu.

  • Pes sa častejšie vyprázdňuje a môže trpieť hnačkou.

  • Niektoré psy majú podobné príznaky ako ľudia – narušený spánok, nechutenstvo, znížená potreba prítomnosti psa alebo človeka.

  • Pes tzv. „vypína“ - prestáva mať záujem o učenie sa nových vecí. To nastáva v prípade, že je trestaný alebo bitý.

  • V neposlednom rade je príznakom aj agresívne správanie. Štekanie, vrčanie, hryzenie nastáva v prípade ak je so psom dlhodobo zle zaobchádzané.

 

Ako môžeš eliminovať stres u tvojho psa?

  • Vytvor si zoznam všetkého stres produkujúceho u tvojho psa. Pomaly a precízne odstraňuj jednotlivé citlivé body z tohto zoznamu.

  • Pozitívny prístup vo výučbe nových cvikov, buduj dôveru u svojho psa.

  • Minimalizuj potencionálne stresory u teba doma a sleduj tvoj vlastný zdroj stresu. Psy totižto veľmi intenzívne vnímajú emocionálny stav človeka.

  • Využi tzv. kontrolované cvičenia. Je to skvelý spôsob ako zmierniť stres ako u teba tak aj u tvojho psa. Cvičenia zlepšujú kognitívne funkcie, podporuje dôveru a stabilizuje náladu. Taktiež znižuje reaktivitu a tým zlepšuje vzťah medzi psom a človekom.

  • Stres môžeš potlačiť aj prostredníctvom hier a hračiek,pes sa v stresovej situácií sústredí viac na pozitívne ako negatívne emócie.

 

 

 

 

Komplementárna terapia

Existuje mnoho spôsobov ako pomôcť tvojmu psovi pomocou alternatívnej medicíny. Tá, spolu s modifikáciou správania, môže skvalitniť váš spoločný život.

 

  • Synteticky vyrobená látka, ktorá napodobňuje feromón dojčiacej ženy. Tento feromón vyvoláva pocit pohody a upokojenia, tým znižuje úzkosť u psa. Je k dispozícií vo forme spreja, alebo napustený v obojku. Tiež je k dispozícií vo forme difúzora, čím sa látka uvoľňuje do celého priestoru.

  • Kvetinové esencie spolu s masážami taktiež uvoľňujú stres. Reiki a akupunktúra je tiež výborná voľba.

  • Psy trpiace úzkosťou sa niekedy cítia lepšie ak sú pevne zavinuté.

  • V prípade extrémnej úzkosti psa je dobré sa obrátiť na veterinára a pomôcť psovi vhodnými liečivami.

  • V neposlednom rade, špeciálne navrhnutá bioakustická hudba má tiež priaznivý vplyv na zmiernenie stresu u psov.

 

Zdroj: https://positively.com

 

Bruno ti odporúča:

10 vecí, ktorými ľudia stresujú svojich psov

Má tvoj pes strach z búrky? Tu je 5 rád ako mu pomôcť!

Prečo psy jedia trávu?

POSTRACH VŠETKÝCH PSOV - Ohňostroje, búrky, a ďalšie zvuky

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum