Hudba a jej zázračné účinky na psa. Čo všetko dokáže?

Hudba u psa pomáha potláčať úzkosť a strach. Hudba psa upokojuje. Hudba lieči. Čo všetko ešte hudba dokáže?

Hudba a jej zázračné účinky na psa. Čo všetko dokáže?
Zdroj foto: Karolína Dobiašová
10891
Reklama

Hudba a jej zázračné účinky na psa. Čo všetko dokáže?

 

Zvuk je jedným z hlavných faktorov, ktorý nás každodenne ovplyvňuje. Zvuková záťaž môže byť významným činiteľom vyvolávajúcim stres rovnako ako u ľudí tak aj u zvierat. Naopak pokojná hudba môže mať upokojujúce až liečivé účinky.

 

 

Zatiaľ čo my vnímame zvuk s frekvenciou od 20 do 20 000Hz, psí sluch je citlivejší a rozsah, ktorý psy zachytia, sa pohybuje od 40 do 65 000Hz.

 

Veda zaoberajúca sa štúdiom vnímania zvuku zvieratami, ich vzájomnou komunikáciou, a tiež pozitívnymi či negatívnymi účinkami zvuku na ich život, sa volá Bioakustika.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nechať sa uniesť hudbou

Nie, nie je to len fráza. „Nechať sa uniesť hudbou“ naozaj existuje. Ide o proces, kedy zvukové rytmy pôsobia na našu srdcovú frekvenciu, mozgové vlny alebo dych. Hudba ich prirodzene zrýchli alebo naopak spomalí. Preto ak počúvame hudbu pomalú, náš pulz a dýchanie sa taktiež prirodzene znižuje.

 

Pes či mačka vníma zvuk na citlivejšej úrovni ako my ľudia. Vo voľnej prírode je takáto schopnosť pre zvieratá obzvlášť dôležitá pri love koristi.

 

Hudba pomáha

Účinky hudby boli už mnohokrát preskúmané. A nielen na ľuďoch. Štúdie na domácich či hospodárskych zvieratách preukázali, že hudba má na ne silný vplyv. Napríklad poníky sa upokoja pri country hudbe, kravy produkujú viac mlieka pri klasickej hudbe, ktorá tiež pozitívne vplýva na rýchlosť rastu kurčiat.

 

Nedávny prieskum ukázal, že upokojujúca hudba u mačiek prehĺbila ich narkózu v priebehu chirurgického zákroku. V neposlednom rade Bach pozitívne vplýva na synchrónnu plavbu delfínov.

 

V Írsku sa výskumníci zamerali na psie útulky a klasickú hudbu. Očakávané sa stalo skutočnosťou a dokázalo sa, že tento typ hudby má na psov upokojujúci vplyv. Ďalej zistili, že pomalá hudba znejúca len z jedného hudobného nástroja (klavír) mala na psov najlepší vplyv.

 

Hudba potláča úzkosť a strach

Viac ako 70% psov v útulkoch a veterinárnych staniciach a až 85% psov v domácnostiach sa upokojili pri tomto type hudby. Čo je však najdôležitejšie, úzkostné správanie plné strachu u psov pokleslo až dvojnásobne. Z tohto zistenia ťaží v súčasnej dobe stále viac psích útulkov.

 

Hudba je vo všeobecnosti skvelým nástrojom na psycholiečbu a relaxáciu. Nájdi aj ty hudbu, ktorú si obľúbiš spolu so svojim chlpáčom a uvidíš, ako sa váš spoločný život posunie o ďalší krok k úplnej dokonalosti a harmónií.

Zdroj: http://animalwellnessmagazine.com

 

Bruno ti odporúča:

Čo spôsobuje očný kontakt s tvojim psom?
Čo vidia psy, keď sa pozerajú na televízor?
Pes fajčiar. Týka sa pasívne fajčenie aj tvojho psa?
Som bláznivý psíčkar a som na to hrdý! :D

 

 

 

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum