POSTRACH VŠETKÝCH PSOV - Ohňostroje, búrky a ďalšie zvuky

Má tvoj pes strach z nadmerného hluku? Obzvlášť v období veľkých osláv, kde je používaná pyrotechnika? Potom je tento článok určený práve pre teba. Príznaky fóbie z hluku a ako riešiť strach tvojho psa nájdeš v článku.

POSTRACH VŠETKÝCH PSOV - Ohňostroje, búrky a ďalšie zvuky
Zdroj foto: Aaron Barnaby
20310
Reklama

POSTRACH VŠETKÝCH PSOV - Ohňostroje, búrky, a ďalšie zvuky

 

Bežný problém psov, ale nie len ich, je strach z ohňostrojov, hromov, či iných zvukov. Strach môže neskôr narásť na fóbiu, ktorá je definovaná ako trvalý, nadmerný a iracionálny strach.

Nedávna štúdia zistila, že niektoré plemená psov majú nadpriemerné riziko vzniku fóbii z hluku. Týka sa to najmä pracovných a športových plemien ako sú kólia, nemecký ovčiak, bígl a baset. Rovnaká štúdia zistila, že psy, ktoré mali úzkosť z odlúčenia, majú  častejšie fóbiu z hluku - búrky.

Závažnosť strachu ovplyvňuje postoj majiteľa. Napríklad, ak si ty počas búrky či hluku nervózny, môžu sa fóbie vyskytnúť aj u tvojho domáceho maznáčika. Rovnako tak, ak príliš utešuješ svoje zviera, zviera si to vykladá ako impulz, že sa niečo deje, treba sa báť.

 

Aké sú príznaky fóbie z hluku?

U rôznych zvierat sa môžu vyskytnúť iné príznaky. Spravidla to môžu byť tieto:

  • Skrytie 
  • Močenie
  • Vyprázdňovanie stolice
  • Žuvanie
  • Lapanie po dychu
  • Stimulácia
  • Snaží sa uniknúť (kopanie, skákanie cez okná, alebo do steny, utekanie)
  • Slintanie
  • Hľadanie majiteľa
  • Nechuť do jedla
  • Nepočúvanie príkazov
  • Tras
  • Rozšírené zrenice
  • Vocalizing (štekanie)

 

 

Ako sa fóbia z hluku lieči?

Neexistuje žiadna záruka, že fóbia z hluku sa dá úplne odstrániť, ale v mnohých prípadoch sa dá takýto strach účinne riadiť. Účinnosť liečby závisí od mnohých faktorov. Napríklad ako závažná je fóbia, ako dlho prebieha, či sezónne alebo nepredvídateľne a pod.

Prvá vec, na ktorú nezabudni je, aby si neprikladal nadmernú pozornosť alebo trest za strašné správanie. Rovnako je dôležité, aby si tvoj pes neuvedomoval, že búrka je niečo, z čoho má mať strach. Tým sa len u neho zvyšuje úzkosť. Namiesto toho,  skús zaujať svojho psa hraním, starostlivosťou, či inou činnosťou, ktorú má tvoj maznáčik rád.

Zvyčajne zahŕňa liečba tri aspekty:  zmenu životného prostredia, modifikácia správania a v najhoršom prípade lieky.

 

Zmena prostredia

Aj zmenou prostredia v priebehu búrky či iného hluku môžeš znížiť úzkosť tvojho psíka. Zmenou prostredia môžeš znížiť hlasitosť zvuku alebo mu pomôcť menej si uvedomovať prítomnosť hluku.

 

Zvýšenie intenzity cvičenia

Tvoj miláčik by sa mal intenzívnejšie venovať cvičeniu každý deň, keď je pravdepodobné, že dôjde k strachu z hluku (teraz pred oslavami Silvestra). Cvičenie pomôže unaviť psa, a to ako psychicky, tak fyzicky, čo spôsobí, že bude menej citlivý na hluk. Okrem toho, cvičenie má za následok zvýšenie prirodzenej hladiny serotonínu, ktoré môže pôsobiť ako sedatívum.

 

Znížiť alebo zablokovať hladinu hluku

„Biely šum“, ako je napríklad spustenie ventilátora alebo klimatizácie môže pomôcť pri blokovaní niektorého strachu z hluku. Prehrávanie TV alebo rádia môže mať podobný účinok. Umožnenie prístupu tvojho psíka do pivnice alebo miestnosti bez vonkajších stien alebo okien môžu tiež znížiť hladinu hluku. Niektorí majitelia umiestňujú penové štuple alebo vatové tampóny do uší svojich domácich maznáčikov.

 

Vytvorenie bezpečného útočiska

Niektoré zvieratá sa cítia pohodlnejšie v malom priestore, ako sú napríklad debny alebo malé miestnosti ako kúpeľňa. Hľadajú bezpečnosť za vaňou alebo sprchou. Aj deka položená na debničku môže pridať k pocitu bezpečia. Dvere do debny by mali byť ponechané otvorené, aby mal tvoj pes neobmedzený pohyb. Aj to by mohlo výrazne znížiť hladinu stresu psíka.

 

Projekt „pokojný postoj“

Domáce zvieratá majú často taký duševný stav ako ich vlastníci. Ak majú strach, sú nervózni, je pravdepodobné, že aj ich miláčikovia budú mať taký istý pocit. Preto je dôležité zachovať „pozitívny“ a bezstarostný postoj.

 

Udržanie dobrého zdravia a výživy

Aj zdravotné problémy môžu zvýšiť hladinu stresu domácich zvierat. Napríklad, pes ktorý trpí bolesťami bedrového kĺbu, môže byť podráždený a náchylný k zmene správania. Aj diéty sú spojené s niektorými poruchami správania. V takomto, ako aj iných problémov je dôležité sa obrátiť na svojho veterinárneho lekára a poradiť sa o zmene jedálnička tvojho domáceho maznáčika, alebo čítaj náš blog ČO PSOVI DO MISKY.

 

Counterconditioning

Použitím tejto metódy sa zviera učí zobraziť prijateľné správanie skôr ako neprijateľné pri reakcii na určité podnety. Týmto spôsobom môže byť negatívny stimul spojený s pozitívnymi udalosťami. Napríklad, keď je búrka, treba im dať ich najobľúbenejšiu hračku, alebo hrať s nimi ich obľúbené hry. Po určitej dobe si tvoj psík začne pridružovať blížiacu sa búrku k svojej obľúbenej veci. To je cieľom „counterconditioningu“.

 

Desenzibilizácia

Technika znecitlivenia sa používa tiež na zvýšenie hladiny stimulu strachu. Pri fóbii z hluku, sa zviera učí byť v pokoji, keď je hladina hluku nízka a potom sa úroveň šumu postupne zvyšuje. Tento proces je všeobecne úspešný hlavne u  psov.

 

Podávanie liekov

Lieky sa podávajú iba v krajných prípadoch, kedy ostatné možnosti nezaberajú a to LEN so súhlasom a s vedomím veterinára. Lieky môžu byť podávané samostatne alebo v kombinácii. V niektorých prípadoch je možné podávať liek v priebehu celej búrky alebo v prípade, že sa očakáva hlučná udalosť – ohňostroj či búrka.

Samozrejme existujú aj alternatívne lieky, ako sú melatonín a kvetinové esencie. 

 

POZOR!

Lieky podávaj svojmu psovi IBA so súhlasom a na predpis svojho veterinára, ktorý ti dá podrobné inštrukcie k liečbe!

POZOR!

 

Strach z búrok, ohňostroje a iné formy fóbií z hluku, sú bežné problémy psov a iných domácich maznáčikov. Správna liečba, zmena prostredia a použitie techník modifikácie správania môžeš pomôcť zmierniť strach svojho psa.

 

Vyskúšaj so psíkom overenú techniku Tellington Ttouch. Písali sme o nej v tomto článku:

 

Tellington Ttouch dokáže psovi pomôcť prekonať strach a nielen to

 

 

Zdroj: peteducation.com

 

 

 

Bruno ti odporúča:

„Mami? Ja by som chcel na Vianoce šteniatko!“

5 dôvodov, prečo sú staršie psy úžasné

10 vecí, ktorými ľudia stresujú svojich psov

5 výhod, ktoré ti prinášajú prechádzky s tvojím psom

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa Ti článok páčil, zdieľaj ho aj pre tvojich priateľov na:

 

Reklama
Blog Fórum