Pes ako darček na Vianoce „Mami? Ja by som chcel na Vianoce šteniatko!“

Aj tebe sa zdajú práve Vianoce ako ideálna príležitosť mu toto prianie splniť, veď bol predsa po celý rok tak dobrý. A okrem toho, kto nemiluje rozkošné šteniatka? Čo také hrozné sa môže stať?

Pes ako darček na Vianoce „Mami? Ja by som chcel na Vianoce šteniatko!“
Zdroj foto:
12681
Reklama

„Mami? Ja by som chcel na Vianoce šteniatko!“

 

A je to tu! Práve teraz hŕba malých chlapcov a dievčat píše svoje vianočné priania, či listy Ježiškovi. Niektoré deti chcú najnovšie výstrelky, tradičné lego alebo niečo úplne iné. To, čo býva zvyčajne na vrchole vianočných zoznamov je domáce zvieratko.

Je skutočne veľmi ťažké, ak tvoje dieťa po celý rok žobroní o svoje vysnívané šteniatko. A tebe sa zdajú práve Vianoce ako ideálna príležitosť mu toto prianie splniť, veď bol predsa po celý rok tak dobrý. A okrem toho, kto nemiluje rozkošné šteniatka? Čo také hrozné sa môže stať?

Pravdou je, že ak kúpu šteniatka a ostatné dôsledky s ním súvisiace dostatočne nezvážiš, na konci práve trpí to vytúžené šteniatko. Záchranné organizácie a útulky po celom svete každoročne v januári a v lete (kedy šteniatko vyrastie) praskajú vo švíkoch. Organizácie nezvládajú nápor zvierat, ktoré ich rodina prestala zvládať.

 

 

To však neznamená, že na Vianoce nebude nikdy ten správny čas, aby sa do vašej rodiny pridal jeden chlpatý člen. Niektorí ľudia v čase Vianoc príjmu do dočasnej opatery psíka z útulku, aby sa pripravili na život so psom v rodine. Takéto gestá sa hlboko cenia. Existuje veľa možností a otázok na ktoré si musíš ty a celá tvoja rodina odpovedať:

1. Psy sa zvyknú dožívať 10 až 15 rokov. Môžeš psíkovi poskytnúť milujúci domov pre tak dlhé životné obdobie?

 

2. Niektoré psy potrebujú veľa pohybu a aktivít každý deň. Máš dostatok času, ktorý venuješ výchove a výcviku svojho domáceho miláčika?

 

3. Dokážeš svojmu psovi poskytnúť vhodné prostredie pre jeho život?

 

4. Náklady na veterinára, strava, hračky, doplnky pre psov – to všetko niečo stojí. Môžeš si dovoliť náklady spojené s vlastníctvom domáceho miláčika?

 

5. Ak uvažuješ o šteniatku, vieš všetko o plemene aké si chceš priviesť domov?

 

6. Vyberáš si psa len na základe vzhľadu alebo preto, že je to či ono plemeno teraz moderné? Máš o šteniatkach všetko naštudované?

 

7. Ak si vyberieš šteniatko, všade budú mláčky a kôpky, veď vieš čoho... Si pripravený na výcvik šteniatka a navykanie si na hygienu?

 

8. Deti môžu túžiť po svojom šteniatku, no v skutočnosti si to ty, kto preberá zodpovednosť za psíka, vieš aké sú deti. Máš preto čas starať sa o štvornohý prírastok?

 

Ak si odpovedal kladne na všetky otázky, je potom ten správny čas, aby to tvojej rodiny vstúpil nový rodinný člen. Nezabudni, ešte pred tým ako si šteniatko alebo dospelého psíka prinesieš domov, o tom diskutovať s deťmi. Nekupuj psíka len preto, že ťa o to prosí tvoje dieťa. Domáce zvieratá sú obrovský záväzok. Pes nie je len darček. Musíš svoje dieťa učiť o hodnote zvierat a o jemnom zaobchádzaní s nimi.

 

Odkiaľ psíka?

Pes na chvíľku

Najlepšou voľbou a obrovským ušľachtilým činom bude práve dočasná opatera psíka z útulku. Veď útulky sú plné rôznych psíkov. Rôznych plemien alebo krížencov, šteniatok alebo starších psíkov, malých alebo veľkých. Tak sa presvedčíš, že pes je tou správnou voľbou pre teba a tvoju rodinu. A ktovie? Možno si ťa psík získa natoľko, že s vami už ostane navždy.

 

Adopcia z útulku

Útulkov a záchranných organizácií je na Slovensku a v okolí neúrekom. Svojich zverencov majú väčšinou zverejnených na svojich weboch či facebookových stránkach. Informuj sa priamo u nich. Zájdi do útulku a zoznám sa s chlpáčmi naživo. Určite ti nejeden padne do oka.

 

Osvedčená chovateľská stanica

Ak máš záujem o šteniatko určitého plemena, vytipuj si overené chovateľské stanice či kluby. O svoje šteniatka sa príkladne starajú a od narodenia sú sledované veterinárom. Kúpou psíka od overeného chovateľa dostaneš preukaz o pôvode, ktorý je istou zárukou určitých vlastností – či už ide o povahu, zdravotný stav alebo výzor.

 

 

Nech už si zadovážiš psíka z útulku alebo z chovateľskej stanice, prijať psíka je záväzné rozhodnutie. Naštuduj si všetko o plemene, o príchode šteniatka domov, o výchove všetko a včas. U nás v Brunovom obchodíku máme veľa skvelých kníh, z ktorých sa dočítaš všetky potrebné informácie. Nájdeš tu aj ekologické hračky, misky, vôdzky a štartovacie balíčky pre šteniatka.

Zdroj titulnej foto: pixabay.com

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Ako si vybrať toho správneho psa

Pes sám doma – navykanie na samotu

Čo ti musí byť jasné pred tým, ako si zaobstaráš psa

Čistokrvný mini yorkshire bez PP

Pes "na chvíľku" alebo dočasná opatera

5 dôvodov prečo sú staršie psy úžasné

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Reklama
Blog Fórum