„Útulkáč“ = pes z útulku

Mnoho majiteľov mi dá za pravdu, keď poviem, že život s útulkáčom je tak trochu iný. Častokrát má človek dočinenia s úžasným originálom, ktorý aby to nebolo málo, má pár (zlo)zvykov. Čo je na nich také úžasné a ako prebieha adopcia sa dozvieš v článku.

„Útulkáč“ = pes z útulku
Zdroj foto:
10494
Reklama

„Útulkáč“ = pes z útulku

 

 

Nie každému sadne životný štýl, ktorý zahŕňa ranné vstávanie, prechádzky v treskúcej zime či daždi, zbieranie exkrementov alebo návštevy veterinára. Aj napriek všetkým tým veciam, na ktoré nadávame, nedokážeme si bez nich už pomaly predstaviť ani jeden deň.

Život so psom nám viac dáva ako berie... wink

 

Prečo psík z útulku?

Dôvodov, pre ktoré sa rozhodnú ľudia adoptovať si psíka z útulku je niekoľko. Niekto chce jednoducho len pomôcť, niekto chce priniesť do svojho života väčšie dobrodružstvo, niekto túži po nenáročnom spoločníkovi a pritom si nepotrpí na papieroch o pôvode psa.

 

Medzi ľuďmi koluje myšlienka o tom, že psy z útulku sú vďačnejšie. Niečo na tom bude, mnohé z nich si museli všeličo vytrpieť, napriek tomu, vedia ľuďom odpustiť a opäť sa tešiť zo života.

Treba si uvedomiť, že útulok je miesto nechcených zvierat. Drvivú väčšinu spoločenstva tvoria zvieratá, ktorým sa nikto nevenoval. Treba s tým jednoducho rátať, domov si nemusíš priniesť vychované psíča. Avšak netreba hádzať všetkých do jedného vreca. Nájdu sa aj jedinci, ktorí sú jednoducho úžasní už len tým, že sú. A čo tí ostatní? Netreba ani nad nimi lámať palicu, aj so psíkom z útulku sa dá pracovať.

Tak pusť sa do hľadania!

 

Si pevne rozhodnutý zaobstarať si psíka? Uvažuješ o útulku?

Výborne! Lepšie rozhodnutie si už ani nemohol urobiť smiley

Čo ďalej?

1. Nájdi útulok (azyl, karanténu stanicu,...)

- poobzeraj si ponuku psíkov, pokukaj podmienky adopcie (týka sa to napríklad povinnej kastrácii vo vhodnom veku, držania psíka v určitých podmienkach, uhradenie veterinárnych úkonov,... ). Všímaj si ochotu pracovníkov. Ako komunikujú s verejnosťou? V akých priestoroch funguje útulok? Majú aktualizovanú stránku? Majú užitočné popisy k fotkám psíkov? Organizujú akcie, na ktorých by si ich mohol lepšie spoznať? Sú to ukazovatele, ktoré ti môžu pomôcť nájsť útulok, kde ti radi pomôžu s výberom, s dopravením psa k tebe domov, s radami a s mnohými inými vecami, ktoré určite rád oceníš. 

2. Nájdi toho správneho psa

- prečítaj článok Ako si vybrať toho správneho psa? Daj si na čas, vyberáš si predsa spoločníka na niekoľko rokov!

 

Máš doma starý matrac ?  Sprav z neho pelech pre psíkov z útulku.

 

3. Návšteva

Nie vždy je to možné. Ak máš možnosť ísť si pozrieť potenciálneho psa, určite to využi. Zober chlpáča na vychádzku, sleduj ako na teba reaguje. Všímaj si ako reaguje na známych i neznámych ľudí, ako reaguje na psov... Vnímaj vaše prvé, spoločné stretnutie. 

Častokrát sa necháme zlákať krásnymi fotkami. Nevyberaj očami. Vyber si psa, ktorý ti sadne svojou povahou.

4. Vytvor mu doma miesto, nakúp misky, vodítka, jedlo,...

A ponáhľaj sa po psíka do útulku!

O tom ako prebiehajú prvé dni so psíkom z útulku, už v nasledujúcom článku. 

 

Pokiaľ si sa rozhodol zobrať si psíka z útulku, určite si nesmieš nechať ujsť knižku od Pat Millerovej, ktorá patrí medzi najlepšie svetové trénerky, odborníčky na psíky z útulku a na prevýchovu problémových psov. Na šťastie pre nás vydala knižku Restartujte svého psa, kde svojimi skúsenosťami a radami pomáha práve majiteľom čerstvých útulkáčov či nájduchov.

 

 

Bruno ti odporúča:

Ako si vybrať toho správneho psa

Čo ti musí byť jasné pred tým, ako si zaobstaráš psa

Čistokrvný mini yorkshire bez PP

Pes "na chvíľku" alebo dočasná opatera

5 dôvodov prečo sú staršie psy úžasné

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti článok páčil, zdieľaj ho aj pre tvojich priateľov:

Miroslava Čižmáriková
Miroslava Čižmáriková
Moja láska ku psom ma doviedla až k úspešnému vyštudovaniu odboru kynológia na UVM v Košiciach. Rada pomáham s výcvikom a s výchovou, majiteľom a ich psíkom. Mojim obľúbeným plemenom je kríženec a preto vlastním doma hneď dva kusy. Najlepšie sa cítim na lúke, kde môžem s úsmevom pozorovať naháňajúcich sa, šialených psov. :)
Reklama
Blog Fórum