Boj so separačnou úzkosťou psa sa dá vyhrať

Je naozaj skľučujúce, ak nemôžeš nechať svojho psa samého doma. Obava o neho či o vlastný nábytok ťa často ženie do krajných riešení. Máme však návod ako s úzkosťou z odlúčenia bojovať.

Boj so separačnou úzkosťou psa sa dá vyhrať
Zdroj foto: Hassan Saleh
21438
1
Reklama

Boj so separačnou úzkosťou psa sa dá vyhrať

 

Separačná úzkosť je jeden z najťažších problémov správania psa, pretože jeho skutočná náprava zaberie veľmi dlhú dobu. Počas celej doby tréningu musí byť človek veľmi dôsledný. Separačná úzkosť je zároveň jeden z hlavných dôvodov, prečo mnoho psov končí v útulku.

 

Ľudia a psy tvoria sociálne väzby. A zatiaľ čo sa my ľudia snažíme naučiť svojich psov, aby bez nás nejakú dobu vydržali, predsa len sa nájdu jedince, ktoré samotu znášajú len veľmi ťažko. Tieto psy vykazujú niektoré alebo všetky klasické príznaky úzkosti:

 

  • štekanie

  • nepokoj

  • kňučanie a plač

  • ťažké dýchanie

  • slintanie

  • zvracanie

  • vykonávanie potreby

  • žuvanie

  • obhrýzanie stien

  • ničenie dverí

 

Úzkosť z odlúčenia má mnoho rôznych príčin. Za najčastejšie príčiny sa dáva za vinu genetike, alebo predčasnému odlúčeniu od matky v šteňacom veku. Dôležité je, aby majiteľ psa vedel odlíšiť úzkosť od „iba“ znudeného psa.
 

Prečo môj pes ničí všetko čo nájde?

Psy, ktoré trpia úzkosťou, majú počas neprítomnosti pána väčšie či menšie deštrukčné sklony. Demolácia je zväčša zameraná na vstupné dvere či okná alebo objekty, ktoré má pes silnejšie späté so svojim pánom. Napríklad topánky, posteľ či gauč. Psy uvoľňujú napätie žuvaním. Práve počas žuvania sa totiž do tela vylučujú endorfíny, ktoré podporujú pocit pokoja.

 

Návrat do zničeného bytu je určite veľmi frustrujúci, dôležité je si však uvedomiť, že fyzické tresty môžu úzkosť psa iba prehĺbiť.

 

 

Ako si poradiť s nápravou psa ktorý trpí úzkosťou z odlúčenia?

  1. V prvom rade je dobré si uvedomiť, že tréning počas dňa je oveľa účinnejší a uvoľnenejší ako cvičenie bezprostredne pred odchodom z domu.

  2. Nuda a nedostatok pohybu prispieva k úzkosti. Preto sa odporúča psa pred odchodom z domu nie len fyzicky, ale aj psychicky unaviť. To mu pomôže zvýšiť schopnosť sa vyrovnať s tvojím odchodom.

  3. Denné dodržiavanie výcvikového programu naučí tvojho psa mať pod kontrolou impulzy vyvolávajúce jeho problémy.

  4. Psy sú citlivé na zmeny vo svojom prostredí. Vnímajú vypnutie svetla, či televízie. Odchod bude jednoduchší, ak necháš psovi hrať upokojujúcu hudbu.

  5. Čiastočné maskovanie dosiahneš aj tým, že kľúče odložíš na inom mieste, vezmeš si inú tašku a oblečieš si inú vetrovku.

  6. Obleč sa, odíď a následne sa vráť. Pes pochopí to, že obliekanie sa neznamená bezprostredne odchod na dlhú dobu.

  7. Neustálym opakovaním v priebehu niekoľkých dní psa „znecitlivieš“ na tvoje odchody a jeho reakcia na tvoju náhlu neprítomnosť nebude taká silná.

  8. Čas, ktorý tráviš mimo domu postupne predlžuj, až kým si pes nebude stopercentne istý, že vždy sa vrátiš domov.

 

 

 

 


Hračky ako pomocníci pri „liečbe“

Neexistuje na svete pes, ktorý by nemal rád jedlo alebo hračky. Aspoň jedna z týchto záležitostí mu určite imponuje. Jeho záľubu vieš využiť vo svoj prospech.

 

  • Obľúbenú hračku alebo jedlo ponúkni psovi v čase tvojej prítomnosti doma. Pes si spojí prítomnosť hračky (jedla) s pozitívnou chvíľou a príjemnými emóciami.

  • V ďalšom kroku daj psovi hračku pár minút pred tvojim odchodom z domu, a zatiaľ čo sa pes sústredí na hračku, ty sa môžeš chystať na odchod.

  • Interaktívne hračky (napríklad tie, ktoré môžeš naplniť maškrtami) pomôžu tvojmu psovi presmerovať myseľ z odchodu na hru.
     

Dodržiavanie prísneho tréningu na odstránenie separačnej úzkosti je vysoko efektívne. Dôležité je, aby človek nepoľavil a tréning (aj napriek občasných neúspechov) dotiahol do konca. Úzkosť psa pominie a zo psa sa stane spokojné a uvoľnené zviera.

 

V ďalšom článku sa dozvieš, ako bezpečne odlíšiť psa unudeného od psa trpiaceho separačnou úzkosťou.

 

Zdroj: https://positively.com

 

Bruno ti odporúča:

Zlodej jedla? Nauč ho odolať.

Čo robiť, keď na mňa vrčí vlastný pes?

Ako v pokoji prežiť pubertálne obdobie u psa?

Psia dilema: Dať prednosť pochvale alebo jedlu?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Dida
pred 6 rokmi
Čo robiť, keď nás to začalo trápiť až vo vyššom veku? psík má 8 rokov a od kedy sme sa presťahovali do domu, tak počas každej našej neprítomnosti zavíja a narieka.. občas prestane, keď mu nechám doma kocúra, ale nie vždy to pomôže..Už to trvá 2 roky, poraďte prosím
Blog Fórum