Čo robiť, keď na mňa vrčí vlastný pes?

Určite si sa stretol so situáciou, počas ktorej na teba zavrčal vlastný pes. Prečo tak urobil? A čo robiť, keď takáto situácia nastane? Vysvetlenie nájdeš v článku

Čo robiť, keď na mňa vrčí vlastný pes?
Zdroj foto:
68190
Reklama

Čo robiť, keď na mňa vrčí vlastný pes?

 

Keď na teba vrčí vlastný pes, pravdepodobne tvoja prvá reakcia bude, že ho chceš zastaviť. Môžeš dokonca na neho kričať, prípadne ho za vrčanie potrestáš. Táto tvoja reakcia môže vrčanie zastaviť, avšak najskôr bude viesť k väčším problémom v budúcnosti.

Prečo? Vzhľadom k tomu, že tvoj pes vrčí, snaží sa ti niečo povedať - obvykle sa necíti v situácií v ktorej je pohodlne alebo má strach. To znamená, že vrčanie psa je nielen prijateľné, dokonca je to žiadúca forma komunikácie. Pes ti svojim vrčaním dáva varovný signál, že máš ustúpiť alebo ho vziať preč z nepríjemnej situácie. 

Ak bude pes za vrčanie niekoľkokrát potrestaný, naučí sa, že vrčať nemá, a v budúcnosti už nemusí dávať žiadny varovný signál, kedy bude potrebovať opustiť nepríjemnú situáciu. Konečným výsledkom trestov za vrčanie môže byť náhle uhryznutie, ale už bez výstražného vrčania, pretože si ho tak naučil. 

 

Prečo by si nemal trestať psa za to, že vrčí?

Je skutočne veľmi zlý nápad trestať psa za jeho vrčanie. Tu je niekoľko dôvodov prečo:

 

  • Trestom síce môžeš potlačiť zavrčanie, ale to nezmení emocionálny stav tvojho psa. Pes bude mať stále strach alebo sa bude cítiť nekomfortne a jeho emócie sa môžu ľahko prevteliť do agresie.
  • Potrestanie už aj tak vystrašeného psa ibe zvyšuje napätie, čo podporuje agresívne a na strachu založené správanie.
  • Potrestanie svojho psa preto, že s tebou komunikoval cez vrčanie, môže zabrániť ďalšej komunikácii medzi vami.
  • Trestom môžeš poškodiť váš vzájomný vzťah. Tvoj pes ti môže prestať dôverovať, prípade si ťa spojí s niečím nepredvídateľným až desivím.

 

Stručne povedané, zatiaľ čo nechceš aby tvoj pes na teba vrčal, trestáš ho za normálnu formu komunikácie a získaš tým len to, že bude mať ešte väčší strach a môže sa zvýšiť jeho agresia.

Trestaním za vrčanie sa tiež znižuje pravdepodobnosť, že pes bude vrčať aj nabudúce, tým sa zničí cenná komunikácia medzi psom a tebou.

 

Čo robiť, keď tvoj pes vrčí?

Ak trestanie psa za vrčanie nie je prístupné, čo robiť v tejto situácií? Tu ti to vysvetlíme krok za krokom.

Prestaň robiť to, čo robíš

Ak vieš, že tvoj pes môže po vrčaní zaútočiť uhryznutím, okamžite prestaň robiť to, čo robíš. Cúvaj preč a dostaň sa od psa na bezpečné miesto (to platí aj pri neznámom vrčiacom psovi).

Ak tvoj pes vrčí, no je veľmi nepravdepodobné, že by zaútočil, zastav svoju činnosť, ale zostaň na mieste.

Keď sa pes uvoľní, až potom sa vzdiaľ (odmeňuješ ho za pokojné správanie, nie za to, že vrčal). V prípade potreby (ak vieš, že tvoj pes nezaútočí), odstráň psa zo situácie alebo z miesta, kde cítil strach alebo nekomfort.

 

Zisti, prečo tvoj pes vrčal

Čo spôsobilo, že mal pes strach alebo sa cítil nepríjemne? Vrčal pri strihaní pazúrov? Pri odobratí jedla? Chcel ísť dovnútra alebo naopak von? Je veľmi dôležité vedieť, aká situácia spôsobila reakciu tvojho psa. 

 

Vytvor si vlastný plán, aby sa počas nepríjemných a stresujúcich situácií cítil tvoj pes príjemne

Skús byť kreatívny alebo vyhľadaj pomoc skúseného profesionálneho trénera, zameraného na pozitívne posilňovanie. Napríklad, ak pes vrčí pritom, ako mu chceš ostrihať pazúre, rozptyľuj ho maškrtamy, zatiaľ čo sa niekto iný pripraví na strihanie. Môžes presmerovať pozornosť svojho psa tým, že sa s ním začneš hrať a odmeňuješ ho.

 

Pokús sa vyhýbať stresovým situáciam 

Ak sú psy v prílišnom strese, rovnako ako u ľudí, sa tento stres môže nahromadiť a vyustiť do explózie.  Vyhýbaj sa mnohonásobným stresovým situáciám, pri ktorých by tvoj pes mohol mať strach, prípadne pociťovať nekomfort. 

 

Psie vrčanie je symptómom väčšieho problému; je znamením, že pes má strach a neznáša danú situáciu. Vôbec nie je potrebné ho za vrčanie trestať, pretože ti chce svojim vrčaním povedať, že niečo nie je v poriadku. Namiesto toho zisti v ktorých situáciách tvoj pes vrčí a prídi s plánom ako to riešiť. 

V prípadoch, kedy nie je možné situáciu spôsobujúcu strach tvojho psa meniť (návšteva veterinára alebo strihanie pazúrov), použi techniky ako rozptýliť jeho napätie. Ako už bolo spomínané, požiadaj o rady skúseného trénera alebo odborníka na psie správanie.

 

Myšlienka na záver - vrčanie u šteniatok, ktoré sa hrajú je zvyčajne úplne normálne a nie je potrebný žiadny zásah. A to dovtedy, ak nie sú viditeľné známky agresie. Občasné zavrčanie počas hry alebo naťahovania sa je úplne v poriadku. 

 

Zdroj: healthypets.mecrola.com

 

Bruno ti oporúča:

Kliker – výcviková pomôcka, ktorú veľa ľudí odsudzuje a ešte viac ľudí miluje

Staň sa kliker šampiónom

Nie! Nesmieš! Fuj! Nechaj!

Výchova a výcvik

 

Pokiaľ ťa výchova a výcvik psov zaujíma, zaregistruj sa na našej stránke a pravidelne ti budú chodiť na mail tie najlepšie články, ktoré sa tu v priebehu týždňa zverejnia. Nemusíš sa báť, nejde nám o spam a pokiaľ sa ti nebude obsah našich mailov páčiť, kedykoľvek môžeš jedným kliknutím toto zasielanie zrušiť. Navyše, pokiaľ si u nás registrovaný, môžeš pod článok pridávať otázky a komentáre. Tak teda neváhaj pridaj sa k nám a zaregistruj sa!

 

Reklama
Blog Fórum