Staň sa kliker šampińom!

Zaujal ťa tréning s klikrom, ale nevieš ako začať? V tomto článku si ukážeme prvý krok, ktorý je dobré si nacvičiť ešte predtým ako zoznámiš s klikrom tvojho chlpatého kamaráta a pomôže ti stať sa kliker šampiónom.

Staň sa kliker šampińom!
Zdroj foto:
7228
Reklama

Kliker tréning je metóda výcviku, ktorá sa používa už od 40-tych rokov 20 storočia na výcvik delfínov a iných zvierat. V poslednej dobe sa stal kliker tréning veľmi populárny aj pri výcviku psov, pretože je veľmi účinný a zábavný pre psa a aj jeho majiteľa.

Táto metóda patrí samozrejme medzi pozitívne metódy výcviku, ťažko by sa výcvik pomocou trestov uplatňoval na delfína, či papagája laugh

Čo je to kliker sme si povedali v článku KLIKER .

Veľkou výhodou klikra je správne načasovanie, pretože ako povedal legendárny tréner zvierat Bob Bailey

 

„Človek dostane to, čo posilňuje, nie to, čo si práve myslí, že posilňuje.“
 

 

Práve preto sa nám jeho používanie musí dostať do ruky a do hlavy.

Takže, skôr ako sa pustíme do tréningu s našim štvorlabkáčom, prvú lekciu si dáme bez neho, a ako pri celom kliker tréningu aj tu začneme hrou.

V prvom rade musíme mať ujasnené, ktoré správanie/akciu chceme podporiť (odkliknúť ) a následne keď nastane - KLIK.

 

Cvičenie č.1

Asi najznámejšia je hra s tenisovou loptičkou. Hádžeme ju o zem alebo o stenu a klikáme keď sa dotkne zeme/steny. Striedaj ruky a aj zadania. 

Napríklad klikneš len keď sa trafíš na nejaké zvolené miesto atď.
 

Cvičenie č.2

Výborný je aj tréning pri futbale, hokeji, tenise. Klikaj keď sa hráč dotkne lopty/puku. Alebo si vymysli iné správanie, ktoré budeš klikať u hráčov.

 




Po takomto tréningu, tréning s tvojim chlpáčom bude malina wink

 

TIP NA ZÁVER: Lepšie je odkliknúť/podporiť dané správanie skôr ako neskôr. Pretože je lepšie keď sa psík odmení zato, že k želanému správaniu smeruje ako keď sa od neho odvracia.

 

 

Bruno ti oporúča:

Kliker – výcviková pomôcka, ktorú veľa ľudí odsudzuje a ešte viac ľudí miluje

Ako porozumieť svojmu psovi - 2. časť - Čo je to odmena?

Výchova a výcvik

Pokiaľ ťa výchova a výcvik psov zaujíma, zaregistruj sa na našej stránke a pravidelne ti budú chodiť na mail tie najlepšie články, ktoré sa tu v priebehu týždňa zverejnia. Nemusíš sa báť, nejde nám o spam a pokiaľ sa ti nebude obsah našich mailov páčiť, kedykoľvek môžeš jedným kliknutím toto zasielanie zrušiť. Navyše, pokiaľ si u nás registrovaný môžeš pod článok pridávať otázky a komentáre a môžeš sa zúčastňovať pravidelných súťaží o zaujímavé ceny. Tak teda neváhaj a zaregistruj sa!

Reklama
Blog Fórum