Nie! Nesmieš! Fuj! Nechaj!

Poučka pre zákazový povel hovorí o tom, že pri vyslovení zákazového povelu má pes prestať vykonávať danú neželanú činnosť. Máš pocit, že tvoj pes ho pozná a aj napriek tomu občas nefunguje? Čo s tým? Dozvieš sa v článku

Nie! Nesmieš! Fuj! Nechaj!
Zdroj foto:
17861
Reklama

Nie! Nesmieš! Fuj! Nechaj!

 

Poučka pre zákazový povel hovorí o tom, že pri vyslovení zákazového povelu má pes prestať vykonávať danú neželanú činnosť.

Veľká nevýhoda spomínaného povelu, spočíva práve v tom, že psovi síce jasne oznamuje aby prestal robiť neželanú činnosť, no nehovorí mu nič o tom, čo robiť teda má.

Zákazový povel má zmysel len vtedy, keď ho pes pozná a ovláda. Máš pocit, že tvoj pes ho pozná a aj napriek tomu občas nefunguje?

 

Tvoj pes presne vie, kedy mu skutočne hrozí nepríjemnosť, trest ktorý príde po neposlúchnutí zákazového povelu a presne vie, kedy aj napriek, tomu, že ho počuje, mu nehrozí žiadny trest v prípade neposlúchnutia.

 

Zmysel zákazového povelu je práve v tom, že psa varuje. Ak je správne naučený zákazový povel, tak psovi je jasné, že príde trest, ak neposlúchne a naopak, keď poslúchne, prestane s neželanou činnosťou, vyhne sa trestu. To znamená, že pes poslúchne zákazový povel na základe toho, že sa chce vyhnúť nepríjemným veciam.

 


 

 

 


 

Väčšina psov si daný povel spája s priamou blízkosťou svojho majiteľa. To znamená, že pes ťa možno poslúchne a prestane hrýzť topánky, keď stojíš nad ním a vyhrážaš sa, že mu nedáš večeru. Avšak, ak na vychádzke začne skákať na neznámu osobu, ktorá má hrôzu v očiach a ty stojíš niekoľko metrov od nich, môžeš sa aj pretrhnúť, kričať zákazový povel ti nepomôže. Čím väčšia diaľka medzi tebou a tvojim psom, tým menšia účinnosť zákazového povelu.

 

Nezatracujem zákazový povel, práve naopak, zákazový povel je veľmi účinnou pomôckou, ako ovládať svojho psa. Zádrheľ je práve v tom, že pes naň musí byť správe naučený, musí naň reagovať a prípadná nepríjemnosť, ktorá by logicky mala prísť po neposlúchnutí povelu, by mala byť účinná ale zároveň šetrná. Keď psovi založíme elektrický obojok, nazačiatku musí prísť elektrický impulz, aby sa pes naučil, že pípnutie, vibrovanie znamená varovanie. Princíp je jednoduchý, pes vykonáva neželanú činnosť, príde varovanie (pípnutie), ak pes zareaguje a prestane s neželanou činnosťou, pes nedostane impulz. Keď pokračuje v neželanej činnosti, príde elektrický impulz. Mnohí z nás, elektrický obojok zatracujú. Netreba však zabúdať, že je to stále len výcviková pomôcka. To či je dobrá alebo zlá, záleží od rúk, v ktorej sa nachádza.

 

Dá sa inak upraviť neželané správanie tvojho psa?

Samozrejme, dá!  Efektívnejšie je eliminovať používanie zákazového povelu a používať iné povely, ktorými by si docielil stopnutie neželanej činnosti. Používaním iných povelov vlastne presmeruješ jeho správanie a jasne povieš psovi čo má robiť.

 

Príklad : Pes skáče na hostí.
Ak vychádzame z toho, čo sme spomenuli vyššie, použiť môžeme iné povely, ktoré psovi jasne povedia, čo má robiť namiesto skákania. Pes predsa nemôže skákať a zároveň sedieť. laugh A preto návodom pre túto situáciu je tréning povelu sadni pri príchode návštevy.
Samozrejme, že si to vyžaduje tréning, veľa pamlskov, dobrý postreh, šikovných, ochotných hostí (ktorí sa budú podieľať na tréningu).

 

Keď sa nad tým zamyslíš, zákazový povel niečo zakazuje. Psovi dávame najavo, že nesúhlasíme s jeho momentálnym správaním. Prečo však máme tendencie potlačovať jeho správanie? V mnohých prípadoch, čo sa týka neželaného správania, zistíš, že neželané správanie vychádza z prirodzeného správania.

Efektívnejšou cestou ako riešiť neželané správanie je upravenie správania. Nie potlačenie, ale upravenie. Na začiatku je potrebné aby si sám seba opýtal: „Prečo to môj pes robí?“

 

Príklad: Hrabe jamy v záhrade.
Prečo to robí?

1. hrabanie patrí medzi prirodzené potreby psa

2. môže to robiť z nudy, môže to robiť kvôli neaktívnemu spôsobu života, môže to robiť, lebo má citlivý ňucháč, patrí medzi poľovnícke plemená, môže to robiť, lebo chce upútať na seba pozornosť, ...

 

Dobre, povedzme, že by si použil zákazový povel, vždy keď prichytíš psa pri hrabaní. Čo sa stane? Myslíš, že to pomôže? Pravdepodobnejšie je, že tvoj pes sa naučí hrabať keď nebudeš doma, keď budeš spať, keď sa nebudeš pozerať. Odnaučiť psa hrabať sa nedá. Teoreticky áno, ale to by si ho musel pozorovať 24 hodín/denne a prichytiť ho, potrestať ho za KAŽDÉ JEDNO hrabanie.

 

Aké riešenie sa ponúka v takejto situácií?

V prvom rade, musíš počítať s tým, že pes a pekná záhrada nejdú vždy ruka v ruke. smiley Najideálnejšie je vytvoriť miesto, priestor, kde tvoj pes hrabať môže. Ďalej spestriť jeho program – chodiť s ním pravidelne von, do lesa, učiť ho povely, triky, kúpiť mu hračky, naučiť ho hry, kde bude nútený zapojiť svoj čuch (hľadanie pamlskov, hľadanie hračiek, hľadanie osôb,...). Možností je skutočne veľa, len ty si musíš vybrať, čo si ochotný pre svojho psa spraviť.

 

 

Bruno ti oporúča:

Kliker – výcviková pomôcka, ktorú veľa ľudí odsudzuje a ešte viac ľudí miluje

Staň sa kliker šampiónom

Ako porozumieť svojmu psovi - 2. časť - Čo je to odmena?

Výchova a výcvik

 

Pokiaľ ťa výchova a výcvik psov zaujíma, zaregistruj sa na našej stránke a pravidelne ti budú chodiť na mail tie najlepšie články, ktoré sa tu v priebehu týždňa zverejnia. Nemusíš sa báť, nejde nám o spam a pokiaľ sa ti nebude obsah našich mailov páčiť, kedykoľvek môžeš jedným kliknutím toto zasielanie zrušiť. Navyše, pokiaľ si u nás registrovaný môžeš pod článok pridávať otázky a komentáre- Tak teda neváhaj pridaj sa k nám a zaregistruj sa!

Ak si sa z článku niečo naučil, neváhaj ho zdieľať medzi svojich priateľov:

Mirka Čižmáriková
Mirka Čižmáriková
Moja láska ku psom ma doviedla až k úspešnému vyštudovaniu odboru kynológia na UVM v Košiciach. Rada pomáham s výcvikom a s výchovou, majiteľom a ich psíkom. Mojim obľúbeným plemenom je kríženec a preto vlastním doma hneď dva kusy. Najlepšie sa cítim na lúke, kde môžem s úsmevom pozorovať naháňajúcich sa, šialených psov. :)
Reklama
Blog Fórum