Zlodej jedla? Nauč ho odolať.

Vži sa do koži psa. Polož svoje obľúbené jedlo pred seba keď si hladný. A teraz sa okolo neho prechádzaj. Naozaj odoláš a nedáš si ani kúsok?

Zlodej jedla? Nauč ho odolať.
Zdroj foto: Pixabay
9480
Reklama

Zlodej jedla? Nauč ho odolať.

 

 

Jediným riešením ako zabrániť psovi, aby nekradol jedlo z kuchynskej linky či priamo zo stola, je poctivý tréning toho, čo smie a čo je už za hranicou únosnosti. Zabrániť pokušeniu nie je vôbec ľahké, avšak vďaka dostatočnej príprave a poctivému nacvičovaniu to zvládne každý pes.

 

Čo môžeš spraviť ty sám preto, aby ku krádežiam nedochádzalo?

  • Ak máš priestor a nemáš čas - zablokuj psovi prístup k ľudskému jedlu. Ak sa pri jedle nezdržiavaš, umiestni ho tak, aby sa k nemu nedostal.

  • Ak máš čas a nemáš priestor – sleduj psa a odvádzaj jeho pozornosť od jedla.

  • Ak s jedlom práve pracuješ, alebo ho konzumuješ – nakresli pomyselnú čiaru na zem, za ktorú pes nemôže a nauč svojho psa zostať za touto líniou.

  • K tretiemu bodu, potrebuješ aj povel „zosťaň“.

  • K tretiemu bodu potrebuješ aj nácvik pomocou odmien. Odmeň ho vždy, keď zostane za pomyselnou čiarou.

 

Ako prichytiť psa pri krádeži jedla?

  1. Polož jedlo na stôl (kuchynskú dosku), tak aby si ho pes všimol a odíď z miestnosti.

  2. Predstieraj, že sa venuješ inej činnosti (napríklad štopkaniu ponožiek :) ), aby si pes myslel, že mu nevenuješ pozornosť.

  3. Počkaj, kým sa pes priblíži k jedlu a požiadaj ho aby ho nechal.

  4. Ak ťa poslúchne, pochvál ho.

  5. Ak si jedlo vezme, pokojne odstráň zvyšok a opakuj postup. Jedlo „ponúkni“ z menej prístupného miesta. Ak pes tentokrát zareaguje správne, pochvál ho a jedlo posuň bližšie k nemu.

  6. Tréning začínaj s jedlom s nižšou hodnotou a postupne mu predkladaj jedlo, ktoré má naozaj veľmi rád.

 

 

 

 

 

Ako určite nereagovať!

Nikdy psa fyzicky netrestaj za to, čo spravil. Možno docieliš krátkodobý úspech a pes sa k jedlu nejakú dobu nepriblíži, avšak čo je horšie, pes si môže z takého bolestivého zážitku odniesť aj traumu. Môže sa stať, že pes prestane úplne vstupovať do kuchyne alebo sa približovať k jedálenskému stolu. Dokonca by mohlo dochádzať k „nehodám“, spôsobené v dôsledku stresu.

 

Prečo je dôležité aby sa pes ovládal pri ľudskom jedle?

V prvom rade je pre mnohých ľudí nepríjemné ak ich pes sleduje pri príprave jedla alebo jeho konzumácií. Taktiež neustále rozmýšľanie nad tým, kam položiť jedlo po jeho vybraní z chladničky nie je nič moc. V druhom rade je krádež nebezpečná aj pre psa, keďže sa môže ľahko stať, že spolu s jedlom skonzumuje aj plastový obal alebo zožerie niečo, čo je pre psa jedovaté.

Zdroj: https://positively.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Aj tvoj pes si stráži misku s jedlom? Poradíme ti, ako na neho!

Psia dilema: Dať prednosť pochvale alebo jedlu?

Ako v pokoji prežiť pubertálne obdobie u psa?

Nie! Nesmieš! Fuj! Nechaj!

 

Pokiaľ ťa výchova a výcvik psov zaujíma, zaregistruj sa na našej stránke a pravidelne ti budú chodiť na mail tie najlepšie články, ktoré sa tu v priebehu týždňa zverejnia. Nemusíš sa báť, nejde nám o spam a pokiaľ sa ti nebude obsah našich mailov páčiť, kedykoľvek môžeš jedným kliknutím toto zasielanie zrušiť. Navyše, pokiaľ si u nás registrovaný, môžeš pod článok pridávať otázky a komentáre. Tak teda neváhaj pridaj sa k nám a zaregistruj sa!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum