Ako v pokoji prežiť pubertálne obdobie u psa?

Zaobstaranie si šteniatka je jedno z najlepších rozhodnutí, ktoré môžeš vo svojom živote urobiť. V období medzi 7. až 9. mesiacom veku, sa šteniatka menia na pubertiakov. Chceš vedieť ako zvládnuť toto náročné obdobie? Čítaj ďalej.

Ako v pokoji prežiť pubertálne obdobie u psa?
Zdroj foto:
22088
3
Reklama

Pes v puberte. Čo s ním?

 

Rozkošné klbká, nemotorné šantenie sa, šteniatkovská srsť a veľké rozkošné oči robia s nami divy. Milujeme ich vôňu. Milujeme šteniatka. Nevieme im odolať, najradšej by sme ich rýchlo zdvihli, pomojkali sa a zobrali rýchlo domov. 

Prinesenie si psíka domov sa však nespája len s príjemným pohľadom na hrajúce sa šteniatko.

V prvom rade musíš šteniatko zabezpečiť po materiálnej stránke. Tvojou bojovou úlohou bude zakúpiť zdravé pamlsky, bezpečné hračky, ekologické pelechyvšetko potrebné.

Navyše musíš nájsť vhodné krmivo, ktoré sadne tvojmu psíkovi. A to vyžaduje urobiť si prieskum krmív, nechať si odporučiť od skúsených a nakoniec krmivo nechať otestovať a schváliť tvojim miláčikom.  

V druhom rade, musíš šteniatko vycvičiťvychovávať. Táto časť, ktorá môže byť síce veľmi príjemná, o nej sa už tak často nehovorí. Čo môže byť výsledkom zanedbania výchovy?

 

Diabolské šteniatko

Prvé štyri mesiace u šteniatka môžu ľahko prebehnúť tak, ako si si to predstavoval a plánoval. Tvoje nové šteniatko sa rýchlo učí novým veciam, zvláda hygienické návyky a ty sa tešíš z cvikov, ktoré psíka socializujú. Ale v čase kedy šteniatko vymieňa prvý chrup, veci sa môžu razom otočiť. Je to ako stlačením gombíka. Zrazu nedržíš vo svojich rukách šteniatko, ale obrovskú príšeru. Z tvojej sladkej guličky chlpov je razom démonické dieťa. devil

 

 

 

Čo sa stalo? Kde nastala chyba?  

Nikde. Všetko je v poriadku. Tvoj pes sa dostáva do puberty. Dospieva. Tvoj malý miláčik je zrazu v pubertálnych rokoch. Šteniatko sa stáva adolescentom a vývojové štádium, ktorým prechádza trvá približne do 18. mesiaca života. Počas tohto obdobia sa nevyspelý mozog mení a rozvíja. A to môže predstavovať náročné obdobie pre teba a tvojho psa. Netreba dodávať, že to môže byť dokonca jedno z najťažších období.

Pubertiaci – psy sa dokážu správať ako nevychovaní hulváti. Zvýšené sebavedomie tiež nie je ničím prekvapivým. Skáču, bláznia sa a dokážu byť oveľa neznesiteľnejší než kedykoľvek predtým v ich živote. Skúšajú ťa a dokonca vyslovene ignorujú tvoje požiadavky.

Podobne ako je to u násťročných detí, aj psy majú tendenciu vybuchnúťnezvládať svoje správanie.

Priemerný vek psov v útulku sa pohybuje práve okolo 18 mesiacov.

 

Pýtaš sa, prečo by si si mal teda zaobstarávať šteniatko alebo pubertiaka?

Odpoveď je jednoduchá. Puberta je len prechodným obdobím. Ak s pevnými nervami a trpezlivosťou prekonáš pubertu u psa, môžeš so svojím psom získať neoceniteľný vzťah.

 

Ako hladko prežiť pubertálne obdobie?

Trpezlivosť, trpezlivosť a ešte raz trpezlivosť. Toto nie je obdobie, kde možno očakávať rýchle nápravy. Nezabúdaj, že tvoj pes tiež prechádza významnými zmenami a potrebuje po svojom boku trénera, ale i chápavého rodiča.

Puberta nie je obdobím pre poľavenie vo výcviku. Práve naopak, naďalej pokračuj s výcvikom. Vyžaduj správne prevedenie základných cvikov, ktoré už pozná. Precvičuj povely v rôznom prostredí, udržuj si jeho pozornosť. Každý týždeň sa pokús svojho psa niečo nové naučiť. Nezáleží na tom, či to bude trik alebo povel. Jediné na čom záleží je, aby učenie nových vecí psa a aj teba bavilo.

 

Hrajte sa!

Hra so psom je dôležitou a stále ešte často podceňovanou časťou výcviku. Pravidelným hraním sa zlepšuješ vzťah medzi tebou a tvojim psom. Pre lepšie výsledky vo výcviku tréneri radia: hrajte sa so svojimi psami!

Dospievajúce psy majú v sebe veľa prebytočnej energie. Poskytni svojmu psovi dostatok pohybu a priestoru na vybitie bateriek.

Zameraj sa na pozitívne aspekty. Tvoje pes rastie a dospieva, je to súčasť života. Neprestávaj ho učiť novým veciam, udržuj jeho progres. Zabávajte sa. Raduj sa zo spoločne strávených chvíľ.

Venovať čas svojmu psovi, baviť sa a hrať sa s ním je najjednoduchší spôsob ako si udržať jeho pozornosť.

Naše psy sú na nás závislé. Prinesením si šteniatka domov nadobúdaš obrovskú zodpovednosť za celý život svojho psa. Šteniatko je úžasná bytosť plná života, ktorá ťa potrebuje pre svoj správny rast a vývoj.

Ak si dáš záležať na výcviku a výchove šteniatka či pubertiaka, nemusíš očakávať problémy. Ak budeš aktívnejší počas pubertálneho obdobia, môžeš prežiť príjemný život so svojim psom. Môžeš získať skvelého priateľa, rodinného člena, ktorý ti bude robiť radosť 10 a viac rokov.

 

Na druhej strane, ak si zvolíš cestu neaktívneho prístupu k jeho výchove, nebudeš svojho psa učiť všetky potrebné zručnosti, nesocializuješ ho, je viac než pravdepodobné, že tvoj pes sa zaradí medzi jedného z miliónov psov, ktorí skončia v útulku.

Nájdi si skvelého trénera, ktorý trénuje pozitívnymi metódami. Oslov kynologický klub, zapíš sa do výcvikovej skupiny, ktorá ti v mnohom pomôže prežiť v pokoji dospievanie psa.

Buď pripravený na občasné vzostupy a pády, pamätaj, že trpezlivosťhumor sú dôležité aj pri spolunažívaní so psom. smiley

 

 

Pokiaľ ťa výchova a výcvik psov zaujíma, zaregistruj sa na našej stránke a pravidelne ti budú chodiť na mail tie najlepšie články, ktoré sa tu v priebehu týždňa zverejnia. Nemusíš sa báť, nejde nám o spam a pokiaľ sa ti nebude obsah našich mailov páčiť, kedykoľvek môžeš jedným kliknutím toto zasielanie zrušiť. Navyše, pokiaľ si u nás registrovaný, môžeš pod článok pridávať otázky a komentáre. Tak teda neváhaj pridaj sa k nám a zaregistruj sa!

Mirka Čižmáriková
Mirka Čižmáriková
Moja láska ku psom ma doviedla až k úspešnému vyštudovaniu odboru kynológia na UVM v Košiciach. Rada pomáham s výcvikom a s výchovou, majiteľom a ich psíkom. Mojim obľúbeným plemenom je kríženec a preto vlastním doma hneď dva kusy. Najlepšie sa cítim na lúke, kde môžem s úsmevom pozorovať naháňajúcich sa, šialených psov. :)
Reklama
Mária Chodelková
pred 3 rokmi
Zdravim.My máme Tibetskú dogu.Vzali sme ju ako 2 ročnú od chovateľa,ktorému ju vrátili tí, ktorí ju kúpili.Uchovnili sme ju,pochodili vystavy.Mame od nej 3 mesačne šteniatka.Jednu fenku sme si nechali,aby jej nebolo smutno.Teraz nám vrátili psíka,ktorého mali až 3 dní.Ludia sú nezodpovední.Obav sa,že sa nám ho už nepodarí predať,ale bojím sa toho čo bude,lebo mať 3 veľkých psov je náročné na financie a čas.Este k tomu sa títo dvaja súrodenci dosť klbcia,dokazujú si.Ako pri nich postupovať?Vždy ich hneď oddeliť,alebo ich nechať sa klbcit.A samozrejme,zapadajú aj do ich mamky.
Jojiiiiik
pred 8 rokmi
Je zajímavé, že je to naprosto stejné jako u lidí viz. http://psiusmev.cz/media/puberta-u-psa Jituss - a jak to řešíte? To si nějak neumím představit, já nezvládám ani jednoho :-)
Jituss
pred 8 rokmi
my mame doma troch pubertiakov, takze presne vieme, o com je clanok :D

pevne nervy vsetkym s pubertiakmi! <3
Blog Fórum