7 tipov ako vybrať pre svojho psa toho najlepšieho veterinára

Byť pripravený sa oplatí. To isté platí aj pri výbere správneho veterinára pre svojho psa. Nenechaj si to na prvú prehliadku so svojím psom, je lepšie keď už vieš do čoho ideš.

7 tipov ako vybrať pre svojho psa toho najlepšieho veterinára
Zdroj foto: Pixabay
7713
Reklama

7 tipov ako vybrať pre svojho psa toho najlepšieho veterinára

 

Už si zažil situáciu, keď si so svojím psom prebdel celú noc, pretože ho trápilo niečo naozaj nepríjemné? Alebo iná situácia – očakávate doma chlpatý prírastok, alebo nebodaj si našiel cestou z obchodu na ulici to najroztomilejšie opustené psíča a priniesol si ho rovno domov? Ak si aspoň raz odpovedal ÁNO, v tom prípade je dobré, aby si mal prehľad, ktorého veterinára vo svojom okolí navštíviť.

 

Ak sa práve stávaš majiteľom svojho prvého psa a nemáš predchádzajúce skúsenosti s veterinármi, ponúkame ti 7 tipov ako si vybrať toho správneho:

 

Tip #1: Pýtaj sa na odporúčania

Tvoji priatelia možno nie sú o nič lepšími odborníkmi na vyhľadávanie toho správneho veterinára, avšak čo určite vedia, je hovoriť o svojich skúsenostiach. Vedia zhodnotiť technické vybavenie veterinárnej ambulancie, prístup zamestnancov (nie len samotného lekára), ochotu komunikovať napríklad aj prostredníctvom mailov alebo cez telefón, trpezlivosť pri vysvetľovaní a opise choroby či liečebných postupoch a v neposlednom rade je dôležitý samotný prístup a manipulácia so zvieraťom.

 

Tip #2: Informuj sa o odbornosti a kvalifikácií veterinára

Často nájdeš pri mene veterinára aj jeho špecializáciu. Napríklad, že sa orientuje len na malé zvieratá, alebo psy a mačky či exotické druhy. Toto môže byť pre neho veľké plus. Humánni lekári majú v tomto smere malú výhodu, vzdelávajú sa len o jednom druhu (o človeku), ktorý vie naviac rozprávať a svoje problémy opíše slovami. Všeobecní veterinári musia disponovať informáciami o rôznych zvieratách. Preto ak je veterinár zameraný len na určitý druh zvieraťa, môže sa mu venovať oveľa detailnejšie a efektívnejšie.

 

Rovnako ako ľudskí lekári, aj veterinári môžu byť špecializovaní na určité odvetvie veterinárneho lekárstva. Môže byť internista, dermatológ, chirurg, ortopéd atď. K týmto špecialistom sa však už dostaneš po konzultácií so všeobecným veterinárom, ktorého teraz spoločne hľadáme.

 

Tip #3: Dohodni si obhliadku

Ak sa rozhoduješ medzi konkrétnymi klinikami, jednoducho si s nimi dohodni rande. Do telefónu sa predstav, povedz, že plánuješ chlpatý prírastok a rád by si navštívil kliniku ešte pred prvou samotnou prehliadkou psa, očkovaním či pri riešení zdravotných problémov.

Pri návšteve si všímaj čakáreň, samotnú miestnosť na vyšetrovanie či operačnú sálu. Vo všetkých týchto priestoroch je dôležité aby tu vládla čistota a vôňa. Taktiež ľudia, ktorí tu pracujú by mali byť v čistom pracovnom odeve.

V prípade, že by ti klinika takúto návštevu neodobrila, vyškrtni ju zo svojho zoznamu.


Tip #4: Pýtaj sa na to, ako narábajú s bolesťou

Možno je to zvláštna požiadavka, ale vysvetlenie prichádza v nasledujúcich vetách. Nielen, že bolesť je obrovský problém pre choré a staré zviera či zviera v rekonvalescencií po operácií, ale taktiež ti bolesť veľa napovie o tom, ako rýchlo dokáže daný veterinár zasiahnuť a zvieraťu uľaviť.

Niekoľko rokov dozadu doktori verili, že bolesť pomáha zvieraťu zostať v pokoji a tým sa vraj urýchľovalo hojenie. Veterinári sa v tú dobu vyhýbali liekom proti bolesti. Ako už dnes vieme, pravdou je, že tlmenie bolesti predchádza komplikáciám a to ako u ľudí tak i zvierat. Dnes každý špecialista vie, že bolesť prispieva k agresivite a iným problémom.

 

 

 

 

Tip #5: Pýtaj sa na hospitalizáciu

Klinika si pre hospitalizované zvieratá môže zabezpečiť personál, či už ide priamo o zamestnancov alebo pracovníkov na voľnej nohe. Ak však nechávajú zvieratá na klinike počas noci samé, takúto kliniku rovno zo zoznamu vyškrtni.

 

Tip #6: Zaujímaj sa, či závažné zdravotné problémy veterinár konzultuje

Pokiaľ sa v blízkosti nachádza iná klinika, alebo veterinárna škola, zaujímaj sa o to, či s nimi tvoj budúci veterinár konzultuje špeciálne prípady. A mimochodom, ak budeš z jeho úst počuť slová ako „Neviem, dovoľte mi, aby som to konzultoval s odborníkom“ si na dobrej ceste nájsť toho správneho. Je len málo ľudí, ktorí si vedia priznať že aj ich vedomosti majú svoje medze.

 

Tip #7: Ako je to so správaním?

Zdvorilý personál kliniky je veľmi veľké plus. Ale ja mám teraz na mysli správanie psa. Je dôležité aby veterinár vedel správanie psa vhodne čítať. V čase bolestí a zdravotných problémov (ale aj pri obyčajnom očkovaní) je dobré, aby lekár chápal, čo mu pes svojim postojom chce povedať. Pozor na lekára, ktorý tvrdí že alfa omegou vzťahu je ukázať psovi, kto je tu pán. Prečo? Pretože nechceš v čase, keď má tvoj pes problémy, aby bol ešte aj pes z teba vydesený.

 

 

 

 

Ako je to s online recenziami?

Nezabudni, že aj keď od samotných ľudí sa dozvieš najlepšie informácie o jednotlivých veterinároch, nahnevaný človek môže povedať niečo, čo nie je úplne pravda. Hnev skresľuje triezvy pohľad na vec. A tiež nikdy nevieš, kto sedí na druhej strane obrazovky.

 

Ako je to s platbami u veterinára?

„Kariéra“ veterinárneho lekára začína už na vysokej škole. A tá niečo stojí. Rovnako ako vybavenie ambulancie a lieky. Väčšina veterinárov sa naozaj snaží zvieratám pomáhať a o svojich pacientov sa vzorne stará. Len malé percento z nich má záujem na našich miláčikoch bohatnúť. Počas vykonávania svojej praxe, sa musia veterinári neustále vzdelávať a to tiež niečo stojí.

 

Pamätaj, že najlepším spôsobom ako znížiť náklady na veterinárne poplatky je neustály pohyb tvojho psa, zdravá strava a pravidelné preventívne prehliadky, ktoré mnohé ochorenia podchytia včas.

Zdroj: http://www.quickanddirtytips.com

 

 

Bruno odporúča

Ako si vybrať toho správneho psa?

Pes z útulku, z inzerátu alebo od chovateľa?

Čistokrvný mini yorkshire bez PP

Máme doma, útulkáča!

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum