Prečo pes útočí na ostatné psy?

Dôvodov prečo psy útočia na ostatné psy môže byť hneď niekoľko. Ak chceš na tomto probléme zapracovať, musíš v prvom rade zistiť, aký dôvod má práve tvoj pes.

Prečo pes útočí na ostatné psy?
Zdroj foto:
33156
Reklama

Najčastejším problémom je, že ľudia nevedia čítať a správne chápať psie správanie. Ako agresiu potom označujú mnohokrát aj obyčajnú hru, alebo niektoré prejavy komunikácie medzi psami.

 

Upokojujúce signály

Psy sa snažia útokom predchádzať. Práve preto používajú rôzne upokojujúce signály, ktoré popísala nórska cvičiteľka a odborníčka na psiu komunikáciu a správanie Turid Rugaas vo svojej knihe Konejšivé signály. Preto je dôležité tieto signály ovládať, sledovať a netlačiť tak svojho psieho kamaráta do situácií, ktoré sú mu nepríjemne. Veľakrát toto býva najčastejší problém útoku, nielen na psa ale aj na človeka.

Psík sa snaží vysvetliť všetkými možnými spôsobmi, že sa bojí, že je v strese, že je toho naňho priveľa a je mu daná situácia nepríjemná, ale keď ho nikto nepočúva je nútený použiť svoje zuby.

Veľa ľudí dokonca svoje psy za vysielanie týchto signálov, nevedomky trestá, a tak sa psík naučí, že je jednoduchšie rovno zaútočiť, pretože ho aj tak nikto nepočúva a nechápe.

Preto určite patrí kniha Konejšivé signály do základnej výbavy každého psíčkara, pretože rozumieť psej reči dokáže vyriešiť veľa problémov.

 

Citlivosť na blízkosť

Tak isto ako aj niektorý ľudia, sú aj psy, ktoré sú asociálne a nemajú rady spoločnosť iných psov. Vyhýbajú sa im a ak sa ku nim predsa len nejaký priblíži a chce sa bližšie zoznámiť, štekajú, vrčia, cvakajú zubami a niekedy rovno zaútočia. Väčšinou je to spôsobené slabou alebo nesprávnou socializáciou, málo kontaktu s inými psami.

 

Nevychovanec

Psík, ktorý sa nenaučil ako sa má správať v spoločnosti iných psov. Má problémy vysielať a prijímať signály, v spoločnosti iných psov je veľmi vzrušený, svojim správaním obťažuje a straší ostatné psy. Keďže ich signály nečíta, môžu sa ostatné psy uchýliť k útoku. Ako sa hovorí keď nie po dobrom, tak...

Problém môže nastať, keď sa psík v skorom veku zoberie od rodičov a v šteniatkovskom veku nemá kontakt s ďalšími psami, ktoré by ho naučili ako to chodí v psom svete. Keďže je psík „problémový“ väčšina majiteľov sa ostatným psom začne vyhýbať a to jeho správanie len zhoršuje.

 

Útoky pri hre

Pes šikanovač

Vo väčšine prípadov hrubosť pri hre znamená ukončenie hry, a preto sa jej snaží väčšina psov predchádzať. Sú ale také psy, pre ktoré je toto správanie posilňujúce. Idú do hier s veľkou razanciou, hrubosťou a silou a šikanujú tak väčšinou nejakého konkrétneho psa.

 

Nedostatok herných schopností

Niekedy sa stane, že sa psia hra zvrtne v boj. Narozdiel od „psa šikanovača“ spomínaného vyššie je agresor v tomto prípade na začiatku hry normálny, nemá problém s konkrétnym psom, ale kvôli nedostatku herných schopností hru zintenzívni až tak, že druhého psíka prinúti sa brániť a zaútočiť.

 

Stráženie

Pes môže strážiť hračky, jedlo, miesto na spanie, svoj revír alebo aj teba – majiteľa. O tomto probléme máme v našom obchodíku špeciálnu knižku To je moje! Jak zvládat príliš vlastnícke chování psů. Tieto útoky môžu byť namierené proti psom, ale aj proti ľuďom a ak sa v domácnosti nachádzajú malé deti môže to byť veľký problém.

 

Vyšlachtená alebo naučená bojovnosť

Agresivita, stráženie, obrana.. To sú všetko veci, ktoré vo voľnej prírode rozhodujú o tom či daný jedinec prežije alebo nie. Všetko sú to vlastnosti, ktoré boli pre voľne žijúce psy geneticky podporované. Až keď sa naši psí kamaráti nasťahovali do našich domovov, začali nám ľuďom tieto vlastnosti prekážať a snažíme sa ich šľachtením odstrániť.

Aj v dnešnej dobe sa však nájdu psie povolania v ktorých sú tieto vlastnosti dôležité a preto sa šlachtením podporujú. Stráženie objektov, ochrana osôb a žiaľ aj psie zápasy.

Gény samozrejme nie sú všetko. Dôležité je si vybrať správnu chovateľskú stanicu, pretože práve prvé dni a týždne šteniatkovského veku vedia veľmi pomôcť alebo naopak veľmi uškodiť vo formovaní psieho správania.

 

Pokiaľ si sa v týchto riadkoch našiel a chcel by si začať s nápravou správania tvojho miláčika, sprav prvý krok a pusti sa do čítania knihy Od sebe! Průvodce agresí psa vůči psovi od Jean Donaldson. Okrem bližšieho popisu rôznych príčin agresívneho správania v nej nájdeš aj spôsob ako stanoviť správnu diagnózu a veľmi užitočné konkrétne rady a tipy na prevýchovu.

 

Od sebe!

Jean Donaldsonová

Praktická príručka o tom ako sa vysporiadať s agresiou voči iným psom. Poradí ti, ako si psieho agresora precvičiť, ako sa naučiť rozlišovať rôzne druhy psej agresie a ako znižovať hladinu strachu u psa. A to všetko samozrejme pozitívnymi výcvikovými metódami.

 

 

 

To je moje! - Jak zvládat příliš vlastnické chování psů

Jean Donaldsonová

Nedovolí ti tvoj pes, aby si sa priblížil k jeho miske, hračke alebo peliešku, alebo dokonca aby sa niekto priblížil k tebe? V tom prípade je táto kniha určená práve tebe. Poradí ti nielen to, ako pozitívnymi metódami riešiť agresívne chovanie psa spojené s priveľkým strážením zdrojov, ale i to, ako tento problém rozoznať a ako mu predchádzať.

 

 

Konejšivé signály - Na jedné vlně s vaším psem

Turid Rugaas

Turid Rugaas, nórska cvičiteľka psov, popísala jav, ktorý nazvala upokojujúce (konejšivé) signály. Jedná sa o reč tela, s ktorých pomocou psy komunikujú a predchádzajú konfliktom a agresívnym reakciám. Kniha zhrňuje všetky jej poznatky o "konejšivých" signáloch a naučí ťa ako lepšie porozumieť psoma a ako tieto signály používať pri komunikácii s nimi.

 

Bruno ti oporúča:

Ako porozumieť svojmu psovi - 1. časť - Ako sa psy učia?

Ako porozumieť svojmu psovi - 2. časť - Čo je to odmena?

Psí park - patríš no neho aj ty s tvojím psom?

Výchova a výcvik

 

Pokiaľ ťa výchova a výcvik psov zaujíma, zaregistruj sa na našej stránke a pravidelne ti budú chodiť na mail tie najlepšie články, ktoré sa tu zverejnia. Nemusíš sa báť, nejde nám o spam a pokiaľ sa ti nebude obsah našich mailov páčiť, kedykoľvek môžeš jedným kliknutím toto zasielanie zrušiť. Navyše, pokiaľ si u nás registrovaný môžeš pod článok pridávať otázky a komentáre a môžeš sa zúčastňovať pravidelných súťaží o zaujímavé ceny. Tak teda neváhaj a zaregistruj sa!

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj pre tvojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum