100 rokov šľachtenia zničilo väčšinu plemien psov

Psy žijú po boku človeka už stovky rokov. Neponúkajú nám len priateľstvo, bezpodmienečnú lásku, ale spolu s nami aj pracujú. Vďaka rozmanitosti telesných a duševných vlastností jednotlivých plemien pomáhajú pri plmení rôznych úloh. Čo sa s nimi stalo?

100 rokov šľachtenia zničilo väčšinu plemien psov
Zdroj foto:
32857
Reklama

Prečo sme zničili pôvodné plemená psov?

 

Za dnešnú podobu psov môže človek. Ľudia tvarovali, menili fyzický vzhľad a vlastnosti psov, aby boli najvhodnejšie pre vykonávanie určitých úloh. Izolovaním žiadúcich vlastností (veľkosť a hmotnosť, tvar tela či tváre, dĺžka a farba srsti, svalová štruktúra, lovecký pud), ľudia úspešne vytvorili viac ako 300 odlišných a jedinečných plemien psov. 

 

Avšak, s popularitou posudzovania plemien na prestížnych výstavách, plemená psov začali byť uchovňované pre fyzický vzhľad, ktorý je často prekážkou na vykonávanie úloh, pre ktoré boli psy kedysi určené. Vzhľad je často v tomto svete prestíže oveľa žiadúcejší než zdravie, vitaliata a kvalita života psa.

 

V roku 1915, W.E. Manson zostavil a napísal dielo Dog of all nations. Je to podrobná kniha o každom plemene, ktoré bolo v tom čase chované. Obsahuje pôvodné fotografie plemien psov s popisom ich zamerania a určenia.

 

V súčasnosti, po viac ako 100 rokoch, mnoho z plemien ktoré sú popísané a zobrazené v knihe, len ťažko rozoznáte. Kedysi zdravé, energiou nabité psy teraz trpia genetickými zdravotnými ťažkosťami, majú problémy s dýchaním, s kosťami či svalovou disfunkciou….

 

A takto sa ‚‚vylepšili‛‛ najobľúbenejšie plemená celého sveta za 100 rokov.

 

Bulteriér

Pred sto rokmi bol bulteriér úplne odlišný od svojej dnešnej podoby. Svalnatý atlét, štíhly v páse, s plochou, širokou, mierne ‚‚skosenou‛‛ lebkou. Bulteriér bol stelesnením obratnosti, pôvabu a odhodlania. Bol považovaný za jedno z najľahšie cvičiteľných plemien.

Dnešný bulteriér má silnú vajcovitú hlavu, už nie je štíhly a má výrazné brucho. Zvyčajne trpí muskuloskeletálnymi poruchami, luxáciou pately (ochorenie kolenného kĺbu), alerigami a kompulzívnou poruchou (prehnané, vytrvalé, opakované správanie, obvykle spôsobené konfliktom, stresom a úzkosťou - naháňanie chvosta, točenie sa,…)

Viac o plemene sa dočítaš tu >>> Bulterier (Bull Terrier, English Bull Terrier)

 

 

Baset

Baset z pred 100 rokov sa celkom podobá svoju terajšiemu ‚‚JA‛‛. Krátke predné nohy, relatívne dlhé úši a pretiahnuté telo.

Dnešný baset má svoj výzor niekoľkonásobne prehnaný, než jeho predchodca. Má oveľa kratšie zadné nohy, veľmi dlhé uši, príliš voľnú kožu a dlhší chrbát. Vzhľadom k rozšíreným fyzickým vlastnostiam, baset často trpí bolestivými ochoreniami kĺbov, ktoré postihuje ramená, lakte, kolená. Prebytok kože, zvlášť na tvári, má za následok visiace spodné viečka a oči sú tak náchylné k rôznym vážnym ochoreniam očí. 

Viac o plemene sa dočítaš tu >>> Baset (Basset hound)

 

Boxer

Boxeri mali kedysi dlhšie zadné nohy a dlhší ňufák. Vyznačovali sa silou, atletickou postavou a ohromnou vytrvalosťou.

Dnešný boxer má krátky ňufák, ktorý vedie k celej rade zdravotných komplikácií vrátane problémov s dýchaním a obtiažnou reguláciou telesnej teploty. Tieto problémy vedú k obmedzeným schopnostiam vykonávať aktivity hlavne počas horúcich dní. Veľmi hlboký hrudník a štíhly pás spôsobuje časté problémy so žalúdkom - torzia. 

Viac o plemene sa dočítaš tu >>> Boxer (Deutscher boxer)

 

Anglický buldog

Jeden z najväčších príkladov nevhodného šľachtenia je práve anglický buldog, ktorý sa sotva podobá na jeho zdravého, agilného a ‚‚použiteľného’’ predka.

Moderné buldogy trpia množstvom ochorení  v dôsledku šľachtenia, ktoré malo viesť k zlepšeniu určitých vlastností. Vďaka nosu, ktorý má buldog v dnešnej dobe, má obrovské problémy s dýchaním. Teplo ho preto nesmierne vyčerpáva a vžaduje si obrovské úsilie, aby mohol normálne dýchať.

Hlavnými zdravotnými ťažkosťami dnešných buldogov sú syndróm suchého oka, defekt komorového septa (problémy so srdcom), dysplázia bedrového kĺbu, očné či kožné problémy, a veľa ďalších. Mnoho buldogov má probémy s krytím a pri pôrode často musí zasahovať veterinár cisárskym rezom.

Viac o plemene sa dočítaš tu >>> Anglický buldog (English bulldog, Bulldog)

 

Jazvečík

Jazvečík mal pred 100 rokmi oveľa širšie využitie ako je tomu dnes. Mal dlhšie nohy, kratšie telo, naháňal jazvecov, králikov a líšky.

Súčasný jazvečík má všetko dlhšie, oproti jeho pôvodnej verzii. Dlhší ňufák, dlhší krk, dlhší chrbát, no zato kratšie nohy. Je veľmi náchylný na ochorenie medzistavcovích platničiek a poškodenie chrbtice.

Viac o plemene sa dočítaš tu >>>  Jazvečík (Dachshund, Jezevčík)

 

Nemecký ovčiak

Rovnako ako anglický buldog, nemecký ovčiak je ďalšie plemeno, ktoré značne utrpelo v rukách chovateľov minulého storočia. Stredne veľký pes s rovným chrbtom, dlhými nohami je už minulosťou.

Dnešný nemecký ovčiak je oveľa väčší a má extrémne skosený chrbát. Kedysi vysoké a silné zadné nohy, má dnes ohnuté v kolene. V dôsledku zmien pohybového aparátu je veľmi náchylný na bedrovú a lakťovú dyspláziu, torziu žalúdka a celý rad ďalších predisponovaných zdravotných problémov.

Viac o plemene sa dočítaš tu >>>  Nemecký ovčiak (Deutscher Schäferhund, Německý ovčák)

 

Mops

Mopslíci pred 100 rokmi boli menšie ako je ich súčasný potomok. Mali primerané nohy a ich tvár nebola tak extrémne plochá ako je tomu dnes. 

Súčasný mops je ďalší extrém krátkolebých plemien a má všetky problémy spojené s týmto znakom. Vysoký krvný tlak, srdcové problémy, nedostatočné okysličenie, dýchacie ťažkosti, tendencia prehriatia organizmu, kožné problémy. Veľmi žiadúci dvojito zatočný chvost je v skutočnosti genetický defekt, ktorý vedie k závažnejším formám ochrnutiu.

Viac o plemene sa dočítaš tu >>> Mops (Pug)

 

Bernardín

Bernardíny vždy patrili medzi veľké psy s robustnou postavou, avšak šľachtením sa u nich zmenila srsť a skrátil ňufák. Niekedy boli skvelými pomocníkmi v horskej službe, no dnes je už bernardín zriedkakedy súčasťou záchranárskych prác. 

Skrátený ňufák je pre neho priveľké bremeno, ktoré mu komplikuje dýchanie a regulovanie telesnej teploty. Okrem skráteného ňufáka, trpí ďalšími závažnými zdravotnými ťažkosťami, vrátane dysplazie, torzie, očnými ochoreniami, diabetesu a ochoreniami kože.

Viac o tomto plemene sa dočítaš tu >>>  Bernardín (St.Bernhardshund, Bernhardiner, Bernardýn)

 

 

Hoci je mnoho dnešných plemien značne odlišných od svojich predchodcov, neznamená to, že všetky plemená sú na tom zle a chov musí byť zastavený. Kým však kritériom na posudzovanie plemien bude krása a nie zdravie a genetika, pravdepodobne budeme naďalšj vidieť drastické, život ohrozujúce zmeny našich najobľúbenejších plemien.

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Reklama
Blog Fórum