Nemecký ovčiak (Deutscher Schäferhund, Německý ovčák)

Nemecký ovčiak je jeden z najpopulárnejších, najuznávanejších a najuniverzálnejších plemien na svete. S radosťou bude vykonávať akúkoľvek prácu. A to nie je všetko! Viac o plemene sa dočítaš tu:

Nemecký ovčiak (Deutscher Schäferhund, Německý ovčák)
Zdroj foto:
7991
Reklama

 

 

Pes, ktorého pozná celý svet sa formoval v nemeckom meste Karlsruhe okolo roku 1899. Za vznik tohto všestranného plemena môže svet ďakovať dôstojníkovi Maxovi Stephanitzovi, ktorý vyvinul krížením ovčiarskych a pastierskych psov, tak pracovité plemeno Nemecký ovčiak. Pre svoju vášeň vytvoriť plemeno podľa jeho predstáv, Stephanitz opustil armádu a hľadal vysnívaného jedinca. Našiel ho na výstave psov, kde upútal jeho pozornosť pes, s vlčím zjavom a ihneď si ho zamiloval. Bol to pes Hektor Linksrhein, ktorého neskôr premenoval na Horand Grafeth. Pes vyznačujúci sa obrovskou inteligenciou a silnou postavou Stephanitza tak ohromil, že práve tento pes stojí na úplnom začiatku zrodu plemena Nemecký ovčiak.

 

Nemecký ovčiak je jeden z najpopulárnejších, najuznávanejších a najuniverzálnejších plemien na svete. S radosťou bude vykonávať akúkoľvek prácu. Naháňať zločincov, vyňuchávať drogy na letiskách, slúžiť v armáde, či strážiť a to nie je ani zďaleka všetko na čo sa všetko nemecký ovčiak hodí. Je obľúbencom v policajnej či vojenskej službe, pri hasičoch či pyrotechnikoch.

 

Toto plemeno milujú televízni fanúšikovia celého sveta, pre jeho dôležité filmové úlohy vo viacerých filmoch, či seriáloch. U nás v Európe sa snáď nenájde človek, ktorý by nepoznal šikovného komisára Rexa a jeho vášeň pre naháňanie zločincov a salámové žemle.

 

Tento pes môže stelesňovať tie najlepšie vlastnosti zo všetkých psov, no aj tak to nie je pes pre každého. Potrebuje každodennú aktivitu a tréning. Učenie sa a hranie je pre tieto psy prvoradé a milujú každý povel, ktorý s nadšením dokážu splniť. Ak si plánuješ zaobstarať svojho Nemeckého ovčiaka a neplánuješ pre neho povolanie pri polícií, vojsku alebo v iných inštitúciách, nezabudni na každodenný pohyb alebo psie športy, ktorým by sa mal tvoj miláčik venovať.

 

Nemecký ovčiak je už od prírody rezervovaný a niekedy podozrievavý. Preto vyniká ako skvelý strážny pes. Za svojho priateľa ťa neprijme ihneď, ale akonáhle ti preukáže dôveru, je to priateľ na celý život, ktorý ochráni teba a tvoju rodinu za každých okolností.

 

To, že je Nemecký ovčiak azda najznámejším a najobľúbenejším plemenom sveta, nie je pre jeho plemeno práve najlepšie. Existuje nespočetne veľa chovateľov či už registrovaných, či nie (množitelia), ktorí nedbajú na uvážlivý chov a vyskytujú sa tak problémové psíky, ktoré by nemali reprezentovať toto plemeno. Či už sú priveľmi bojazlivé alebo agresívne. Premnožením tohto plemena vzniklo nepríjemné dedičné ochorenie dyplasia bedrového kĺbu, pri ktorom majú psy problémy zo zadnými nohami. Uisti sa preto u chovateľa, či rodičia tvojho šteniatka boli testovaní na toto ochorenie.

Malá ukážka dokonale vycvičeného Nemeckého ovčiaka:

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto krásneho psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti táto stručná charakteristika plemena páčila, zdieľaj článok aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum