Austrálsky ovčiak (Australian shepherd, Australský ovčák)

Behanie, frisbee, obedience, agility? Toto Aussie miluje! Tak isto aj učenie sa stále nových a nových trikov, vedomostné hry pre psov, sú tým najlepším na zamestnanie jeho mysle. Viac o plemene Austrálsky ovčiak sa dozvieš tu:

Austrálsky ovčiak (Australian shepherd, Australský ovčák)
Zdroj foto:
9844
Reklama

Austrálsky ovčiak

(Australian shepherd,Australský ovčák)

 

 

Austrálsky ovčiak aj napriek svojmu pomenovaniu, je národné Americké plemeno, ktoré pôvodne pomáhalo pri práci poľnohospodárov v západnej časti USA. Existuje však mnoho teórií, ako toto krásne plemeno vzniklo. Medzi predkov Austrálskeho ovčiaka patrí Borderská kólia a pastierske typy psov, ktoré prišli do Ameriky s prepravou oviec z Austrálie počas 40. rokov 19. storočia – preto to meno. Chovatelia sa snažili zvýšiť schopnosť pasenia a vytvoriť tak psa, ktorý by bol všestranný, pracovitý a inteligentný. A to sa im rozhodne podarilo.

 

Austrálsky ovčiak svoju popularitu získal v medzivojnovom období, kde bol súčasťou rôznych šou či už pri rodeu, konských šou, alebo vo filmoch, kde bol Aussie, ako ho často nazývajú, vždy po boku kovbojov.  

 

Aj dnes je Austrálsky ovčiak rovnako atraktívny ako v minulosti. Energický a múdry pes, ktorý je užitočný tak pre farmárov a poľnohospodárov, ako aj rodinný spoločník pre aktívnu rodinu.

 

Austrálsky ovčiak nie je vhodný pre psíčkara začiatočníka, veľmi rád totiž preberá dominantnú rolu v domácnosti a potrebuje pevné, no láskavé vedenie. Rovnako ako aj iné pastierske psy, aj Aussie je od prírody lojálny k svojej rodine, ale rezervovaný k cudzím ľuďom. Takže ak máš veľa priateľov a obrovskú rodinu, už od šteniatka socializuj svojho psa na ich častú prítomnosť.

 

Každodenná aktivita pre tvojho ovčiaka zaručí, jeho šťastný a spokojný život. Ak nepatríš medzi aktívnych ľudí s obrovskou energiou a časom venovať sa svojmu psovi, Austrálsky ovčiak nie je plemeno pre teba. Nedostatok fyzickej či psychickej aktivity ho ženie k nekonečnej nude a deštruktívnemu správaniu.

 

Behanie, frisbee, obedience, agility? Toto Aussie miluje! Tak isto aj učenie sa stále nových a nových trikov, vedomostné hry pre psov, sú tým najlepším na zamestnanie jeho mysle. Všetko rýchlo pochopí a naučí sa všetko, čo mu správne vysvetlíš a patrične ho za to odmeníš. Tento pes môže byť skvelý domáci pomocník! Prinesie poštu, zdvihne spadnuté prádlo a to nie je všetko. No záleží len na tebe v akej miere sa mu dokážeš venovať.

 

Ak ti tvoj Austrálsky ovčiak nepomáha pri farmárčení, nezabúdaj na jeho vrodenú vlastnosť a to je, že môže pásť a zaháňať iné zvieratá v tvojej domácnosti, deti, či nepoučených priateľov. Preto s ním trénuj obedience – poslušnosť už v mladom veku, pomôže to k upokojeniu jeho túžby po pasení.

 

Aj keď Aussie nie je bytový pes, dlhodobý pobyt samého na dvore mu nerobí dobre. Vždy je rád v spoločnosti svojej rodiny, či už pri zábave na záhrade či dobrodružných výletoch.

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto krásneho psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti táto stručná charakteristika plemena páčila, zdieľaj článok aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum