6 ľudských ochorení, na ktoré ťa pes upozorní skôr ako lekári – I. časť

Rakovina, migréna, či dokonca záchvaty. Len zopár z mnohých ľudských ochorení, ktoré dokážu psy pomocou 220 miliónov čuchových receptorov vystopovať bez menšej námahy. Čítaj ďalej.

6 ľudských ochorení, na ktoré ťa pes upozorní skôr ako lekári – I. časť
Zdroj foto:
59768
Reklama

I. časť

6 ľudských ochorení, na ktoré ťa pes upozorní skôr ako lekári 

 

 

Vďaka svojmu čuchu psy spozorovali aj také zdravotné problémy u ľudských pacientov, ktoré v rovnakej chvíli lekári zaznamenať nedokážu. Je to preto, lebo psy svojím čuchom reagujú aj na malé zmeny v ľudskom organizme, ako napríklad nepatrné hormonálne výkyvy, uvoľňovanie organických zlúčenín či nádorových buniek.

Poďme sa spolu pozrieť ako to funguje pri vyššie spomínaných ochoreniach.

 

Rakovina

V súčasnej dobe je v medicíne najčastejšie spájaný čuch psa s detekciou rakoviny. Posledné desaťročia vedci tvrdia, že trénované psy rozpoznajú na základe dychu zdravého človeka od pacienta s rakovinou.

 

Psy rozlíšia niekoľko rôznych typov rakoviny

Pritom nezáleží, v akom zo štyroch štádií choroby sa pacient nachádza. Štúdia z roku 2006 poukázala na schopnosť piatich cvičených psov detekovať rakovinu z dychovej vzorky. Rakovinu prsníka odhalili s 88% presnosťou, rakovinu pľúc až s 99% presnosťou. Rakovinu močového mechúra dokázali psy označiť cez vzorku moču chorej osoby.

 

Jednotlivé štúdie hovoria, že psy sú schopné rozoznať chorého človeka oveľa skôr ako lekári, avšak vedci stále presne netušia na základe akých chemických reakcií v tele človeka dokážu psy túto zložitú analýzu.

 

 

Migréna

Iné psy majú prirodzený talent vycítiť prichádzajúcu migrénu aj dve hodiny dopredu. Pre ľudí trpiacich týmito silnými bolesťami je takáto schopnosť psa veľkým prínosom. Pre chorého je totižto veľký rozdiel medzi riadeným problémom a niekoľko hodinovou intenzívnou bolesťou.

 

Psy nie sú trénované, ich talent je vrodený

Výsledky štúdií tohto neskutočného talentu psov sú fascinujúce. Z počtu 1027 ľudí trpiacich migrénou a zároveň vlastníkov psov, 54% účastníkov uviedlo, že si všimli zmeny v správaní ich domácich miláčikov pri prichádzajúcej alebo už prebiehajúcej bolesti. 60% uviedlo, že na blížiacu sa migrénu psy upozornili hodinu až dve dopredu.

 

 

Záchvaty

Existuje stále viac dôkazov, že psy majú vrodenú schopnosť predvídať prichádzajúci záchvat u človeka. Avšak čo vedci stále nezistili, je to, na akom princípe vedia nástup záchvatu psy analyzovať. Preto ak sa chceme pustiť do trénovania psov ako asistenčných pomocníkov, musíme prísť na to, či psy reagujú na zmenu vône ľudského tela, alebo na zmenu správania sa človeka.

 

Psy nerozlišujú psychologické a epileptické záchvaty

Preto lekári častokrát na základe psej reakcie zle diagnostikujú ochorenie pacienta. Zatiaľ čo pri emocionálnych problémoch je vo väčšine prípadoch postačujúce poradenstvo, epilepsiu je potrebné udržovať v prijateľnej úrovni silnými liekmi.

 

V druhej časti článku si povieme o ďalších troch ochoreniach, konkrétne o cukrovke, narkolepsii a o tom, ako psy pomáhajú rozpoznať a prekonať ľudský strach a stres.

 

Zroj: mnn.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Ako prítomnosť psa v rodine pozitívne ovplyvňuje vývoj dieťaťa?

Štastný pes. Ako na to?

Patríš aj ty medzi bláznivých psíčkarov?

10 vecí, ktorými ľudia stresujú svojich psov

5 výhod, ktoré ti prinášajú prechádzky s tvojím psom

 

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum